luni, 8 ianuarie 2018

Recenzie Orele îndepărtate de Kate Morton


Familia este puterea și slăbiciunea mea. A.R. Bachchan

După cum bine știți, lunea este zi de recenzii! Iar astăzi vreau să vă povestesc despre romanul Orele îndepărtate de Kate Morton.


Pe drumul spre casă și înapoi în București recunosc că mi-am umplut timpul citind romanului lui Kate Morton cu o plăcere nebună de tot!

Îmi este destul de greu să mă exprim în cuvinte la adresa acestei cărți, căci este deosebit de complexă. Vă spun însă cu mâna pe inimă că e musai să o aveți în bibliotecă.

Este genul de roman ce vă "bântuie" mult timp după ce ați terminat lectura, eu chiar în ziua în care l-am dat gata am visat toată noaptea scene din carte. Iar eu pățesc rar, spre deloc astfel de fenomene.


Acțiunea se desfășoară pe două axe temporare, între trecut și prezent, trecutul însemnând perioada celui de Al Doilea Război Mondian și prezentul în anii 1990, punctul central fiind legăturile și (cel mai important) secretele de familie.

Un castel impunător în care își duc traiul trei surori, acum bătrâne și gârbovite și secrete ce abia așteaptă să fie descoperite. Povești de dragoste neîmplinite, trecutul ce se întoarce din ce în ce mai pregnant să îi bântuie pe cei ce s-au răzvrătit impotriva-i.

O scrisoare rătăcită ce sosește câțiva zeci de ani mai târziu la destinatar este cea care dă startul unui șir de dezvăluiri. Edie Burchill este intrigată de această epistolă ce pare că îi zguduie universul mamei ei, iar când ajunge, din pură întâmplare (sau nu) la castelul Milderhurst, tot ce știe este că acolo s-a refugiat mama ei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Iar clipa în care le întâlnește pe surorile Blythe, oarecum soarta lui Edie se decide fără ca aceasta măcar să realizeze. Castelul Milderhurst o atrage iar și iar, ca prin magie, iar starea sa, dărăpănată, îmbătrânită și ușor excentrică te face să îl iubești cu toate secretele ce se ascund printre zidurile nămoloase.

Poveștile celor 5 personaje se întrepătrund și îndepărtează, ca mai apoi să formeze un tot, asemenea unui puzzle. Trecutul își întinde aripile de smoală, întunecând fericirea prezentului, dragostea neîmplinită lasă urme adânci, iar secretele de familie par de plumb.

Iar axis mundis pare a fi un roman scris de tatăl surorilor Blythe, Adevărata poveste a Omului Noroaielor. Un roman ce oarecum a decis viața tinerelor fete, singura dovadă palpabilă a greșelilor și secretelor de familie.

Autoarea îmbină cu măiestrie psihogenealogia în conturarea acestui roman, precum și în creionarea destinului de un tragic aproape liric al surorilor Blythe, aducând în prim-plan un mit bine cunoscut: copii plătesc pentru greșelile părinților.

Iar decizia de a rămâne în castelul familiei nu este deloc întâmplătoare... căci pereții vechi au văzut și au auzit tot, sunt martorii tăcuți ai întregii familii Blythe, iar la timpul potrivit se unesc într-un glas comun, sumbru și apăsător, șoptind printre zidurile îmbătrânite în timpul orelor îndepărtate...

Din partea mea romanul primește 10+, fiind scris excepțional. Nu te plictisește, deși are cam 500 de pagini, te ține cu sufletul la gură și abia dacă poți să îl lași din mână pentru a merge la toaletă și cel mai important, te ține în suspans. În zadar te chinui să aflii cine ce secret ascunde, cine ce povară poartă. Iar finalul, credeți-mă, o să vă lase fără cuvinte! Sau în cel mai bun caz, o să vă bântuie pentru câteva zile, făcându-vă să visați întreaga poveste la ore îndepărtate.

Puteți comanda cartea pe site-ul Târgul Cărții dacă sunteți din provincie, sau direct din magazinul lor (zona Unirii-Universitate) dacă sunteți din București.

Pentru primul caz, serviciile sunt minunate, cărțile vin ambalate frumos, într-o stare impecabilă, în aproximativ 24 de ore.

Și dacă tot aruncați pe site, puteți profita de reducerile de început de an să vă aprovizionați cu cărți din plin pentru lecturi spectaculoase. Cărțile reduse le puteți găsi aici.

Spor la citit!

8 comentarii:

 1. Valeria Chertes8 ianuarie 2018, 23:28

  Mi se pare o carte foarte interesanta.

  RăspundețiȘtergere
 2. Oare sa ma incumet la lectura acestui roman?

  RăspundețiȘtergere
 3. Pare foarte interesant. Daca nu ma insel exista si un film dupa acest roman.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu stiu sigur, dar ne putem interesa si afla daca exista si un film

   Ștergere
 4. Nu am citit nimic de la aceasta autoare dar citind pe Wiki despre ea mi-a starnit curiozitatea! Multumesc de recomandare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E musai sa le incerci! Mie una mi-au placut foarte mult aceasta si Gradina uitata.

   Ștergere