luni, 22 mai 2017

Recenzie Generalul armatei moarte

"Războiul este ospățul morții." (G. Herbert)


Pe Ismail Kadare l-am "cunoscut" acum câțiva ani, când mă pregăteam de o călătorie destul de lungă și îmi uitasem cărțile acasă. Și cum în zona în care eram la chioșcul de ziare nu era o selecție prea mare de cărți, am ales romanul a cărui titlu și copertă m-a atras cel mai mult (era vorba de Podul cu trei arce). Am dat gata cartea în primele ore ale călătoriei și așa am ajuns să mă îndrăgostesc de modul în care scrie Ismail Kadare.

Generalul armatei moarte a fost al doilea roman cumpărat și devorat în doar o zi!


Romanul de față este cel mai cunoscut al autorului, fiind ecranizat de 3 ori (sper să nu mă înșel). Recomand să citiți cartea și abia apoi să vă uitați la film.

Generalul armatei moarte este o carte întunecată, cu mult gri și prea puțină culoare, dar care reușește să puncteze într-o manieră aproape magică ororile războiului.

La aproape 20 de ani de la cel de Al Doilea Război Mondial, un preot și un general (italieni) sunt trimiși în Albania pentru a localiza și recupera osemintele ostașilor italieni uciși pe pământ străin.

Pe măsură ce călătoria devine din ce în ce mai anevoioasă, căutările cumplit de grele, săpăturile în van (chiar dacă locul a fost identificat corect, osemintele nu se mai găsesc acolo), generalul începe să poarte un frumos dialog cu preotul despre inutilitatea războiului.Înaintând tot mai adânc pe meleagurile Albaniei, cei doi italieni se întâlnesc cu un general german cu o misiune identică, fapt ce deschide răni vechi, mai mai să cauzeze un mic război (de data aceasta scopul final fiin recuperarea osemintelor camarazilor căzuți la datorie).

Desigur, aventurile celor doi nu se rezumă strict la misiune. Fie că și-au dorit sau nu, sunt antrenați în tradițiile și obiceiurile locale, în superstițiile adânc înrădăcinate.

O misiune grea, a cărui rol final s-a dovedit a fi pentru generalul armatei moarte unul cu totul și cu totul diferit față de ce își imaginase...

Deznodământul însă vă invit să îl aflați singuri, citind Generalul armatei moarte de la Polirom (la un preț de aproximativ 15 lei). 

Credeți-mă, romanul merită fiecare bănuț și ceva în plus!

16 comentarii:

 1. Miki Mihaela22 mai 2017, 22:28

  Foarte interesant����Multumim����

  RăspundețiȘtergere
 2. O carte pe care nu oricine o poate citi si intelege. Mi-a placut enorm!

  RăspundețiȘtergere
 3. Am vazut postarea ta de aseara dar mi-a fost lene sa mai intru ... :))
  Am gasit cartea in pdf. Merci de recomandare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu mare drag. Sper sa iti placa. Din cate am vazut, cartea asta imparte cititorii in doua tabere bine definite- cei carora le-a placut la nebunie subiectul si cei care o detesta

   Ștergere
 4. Nu oricaruia dintre noi ii place acest gen de carte!

  RăspundețiȘtergere