Treceți la conținutul principal

Soldatul iernii de Daniel Mason





"De departe se auzi un șuerat de tren. Ea îi aruncă o ultimă privire. O clipă, el avu senzația că vrea să-l întrebe ceva despre viața lui, despre ce a făcut de când nu se mai văzuseră sau unde avea de gând să se ducă acum. Pentru că mai erau atât de multe de spus...." 



Soldatul iernii a apătu în 2019 în colecția Babel a Editurii Nemira și a fost una dintre cărțile pe care mi-am dorit-o foarte mult. Cumva intuiția îmi spunea că ar fi un roman de-a dreptul deosebit și mă bucur că nici de această dată nu m-a dezamăgit.

Acțiunea se petrece în timpul Primului Război Mondial și îl are în prim-plan pe tânărul Lucius, un student la medicină, ce plin de eroism se oferă voluntar și devine medic de război pe Frontul de Est

Povestea ne poartă de la Viena prin Carpați, pe un front destul de aproape de granițele României (acțiunea totuși nu se dezvășoară în țara noastră- ne putem face însă o idee despre cum arătau și fronturile de aici). 

În micul sătul din acea vale carpatină, spitalul este improvizat într-o biserică și toți medicii și personalul medical au fugit de mult- de teama mărețului păduche și a ororilor văzute.

Singură, o tânără călugăriță, Margareta, se ocupă de "spital" și de bolnavii de acolo. Sosirea în spitalul-biserică îl sperie la început pe Lucius, care credea că va avea parte de îndrumările unor medici cu experiență și un spital adevărat.

Abia în anul doi la medicină când a plecat mânat de eroism spre front, va trebui să învețe de la Margareta cum să se descurce cu pacienții, cum să opereze și poate, cel mai important, cum să facă amputări și să se ferească de dușmanul numărul unu, păduchele.

Izolat de lume și civilizație, nevoit ca zi de zi să înfrunte noi și noi orori, să trateze noi soldați și să facă amputări după amputări, își găsește alinarea în prezența Margaretei.

Având sentimente contradictorii față de aceasta, zbătându-se între sentimentele de iubire și respect, fiind, în fond, o călugăriță, timpul se scurge parcă într-un soi de altă dimensiune.

Acțiunea se precipită când observă că vin din ce în ce mai mulți pacienți cu simptome bizare- deși fizic nu au nimic, aceștia par a fi orbi, surzi, paralizați- Lucius rămânând descumpănit în fața acestei descoperiri.

Iar momentul în care un bărbat din împrejurimi aduce într-un soi de roabă un soldat mai mult mor decât viu, cu buzunarele pline de desene ciudate și care nu reacționa în niciun fel, Lucius ia o decizie ce va schimba destinele tuturor: al său, al soldatului și al Margaretei...

Și pentru că soarta face în așa fel încât să-ți zădărnicească toate planurile, când Lucius în sfârșit, întrevedea razele unei vieți mai bune, cursul istoriei și al vieții îl năvălește mai ceva ca apele învolburate ale unui râu ce se dezgheață la ceas de primăvară; lăsându-l pe medic captiv al unei căutări aproape compulsive, la finalul căreia nimic nu avea să mai fie cum a fost...

Un roman despre ororile războiului, despre prietenii ce nu țin cont de bariere, despre jocuri politice de culise și descoperiri medicale, despre inegalitate și nedreptate și mai presus de toate despre dragoste- și toate cât se poate de reale.

"O poveste de război care ajunge din sălile de bal ale Vienei imperiale în pădurile de pe Frontul de Est, din sălile de operație improvizate în sate până pe câmpurile de luptă călcate de copitele cavaleriei.

Pe fundalul disoluției Europei atât de bine cercetat și atât de meticulos descris, Mason găsește câteva suflete pierdute și le ghidează spre o pace relativă. (New York Times)."


Groaza în fața morții, inocența ruinată a tinerilor plecați să lupte pentru țara lor, măcelul de pe Frontului de Est, ce nu respecta regulile firești ale războiului, condițiile mizere și cruzimea unor comdandanți, toate alcătuiesc, ca un puzzle, romanul Soldatul iernii.

Și ce m-a impresionat cel mai mult, poate, a fost imposibilitatea eroului principal, Lucius, de a se mai bucura de confortul propriului pat, o data reîntors acasă... a nu te mai putea odihni în propriul pat și a alege să dormi pe jos gândindu-te că nu meriți acest lux, când alți camarazi de ai tăi dorm în tranșee sau pe saltele jilave, coșmarurile ce revin noapte de noapte... nu ai cum să rămâi nemișcat la o asemenea poveste...

Soldatul  iernii nu e doar un roman, e povestea tuturor celor plecați să lupte în Primul Război Mondial- e povestea străbunicilor noștrii.


Informații Soldatul iernii

Ed. Nemira
Colecția Babel
Public țintă 16+
Nota mea 10++
Preț aprox. 40 lei

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenu...

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î...

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin ...