Treceți la conținutul principal

Recenzie Trenul orfanilor de Christina Kline





Și trece trenul copilăriei și nu se oprește decât la vămile cerului. ( I. Caragea)







Cartea aceasta își așteaptă cuminte recenzia încă de anul trecut. Acum, iată că i-a venit și ei rândul. Dar așteptarea a meritat, pentru că este o carte #mustread. 

Atunci când am primit-o de la cei de la Târgul Cărții m-am apucat imediat să o citesc! Și mi-a plăcut enorom- aș spune chiar mai presus de cuvinte. Poate din această cauză mi-a trebuit un an ca să pot vorbi despre ea. 

Pentru a înțelege mai bine romanul, este important să lămurim ce înseamnă această mișcare Orphan Train. Între anii 1854-1929 în America, copii abandonați, orfani, ai străzii etc. erau "strânși" din zonele aglomerate și din orașe și trimiși cu trenurile (cu precădere spre Midwest) către familii adoptive, părinți sociali etc. 

În acest interval de timp, se aproximează că ar fi fost transportați aproximativ 200000 de copii.

Trenul orfanilor, de Christine Kline povestește despre această mișcare, a cărui protagonist a fost și Vivian Daly, trimisă cu trenul de la New York către un viitor nesigur.

Acțiunea cărții se petrece pe două planuri ce alternează; trecut-prezent, ceea face ușor pentru cititor să înțeleagă felul în care erau văzuți orfanii în 1800 față de 2011. 

Vivian Daly este o supraviețuitoare a trenurilor orafnilor, am putea spune chiar o luptătoare. La doar nouă ani, venită cu părinții în America pentru o viață mai bună, rămâne singură și ajunge un alt suflet captiv al trenurilor cu orfani.

Firea ei o ajută să treacă peste greutăți și răzbată, chiar dacă viața a fost departe de a fi bună sau ușoară. După câțiva ani Vivian se întoarce în est, având o viață liniștită. Totuși, în pod, într-o valijoară se ascund urmele trecutului ei dureros.

Dar când în viața lui Vivian apare o adolescență problematică, pe numele ei Molly Ayer, ce ca să scape de școala de corecție se oferă să o ajute pe bătrână să își curețe podul, lucrurile iau o întorsătură aparte...

... deși la prima vedere extrem de diferite, pe parcurs ce lucrurile încep să iasă la iveală, cititorul descoperă că cele două femei sunt mai asemănătoare decât ar fi crezut...

Deși cartea rămâne o ficțiune, ea este bazată pe întâmplări reale, ceea ce îi dă un farmec cu totul și cu totul aparte. Durerea, exploatarea, cruzimea, delăsarea societății, mizeria umană, toate sunt atent creionate în această poveste fermecătoare și înspăimântătoare în același timp.

Înspăimântătoare prin ororile istorisite, fermecătoare prin micile victorii ale personajelor și capacitatea lor de a își păstra umanitatea indiferent de cruzimile la care au fost supuse.

Din păcate frumusețea romanului Trenul orfanilor nu poate fi transpusă în cuvinte, tot ce vă rămâne să faceți pentru a vă convinge fiind să îl citiți.

Și poate să continuați și cu Fetița din trenul orfanilor, pentru o imagine completă.


Informații Trenul Orfanilor de Christina Kline

Ed. Trei
Colecția Fiction Connection
Public țintă 17+
Nota mea 10
Preț aprox. 40 lei



#mustread #targulcartii

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenu...

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î...

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin ...