Treceți la conținutul principal

Recenzie Vis febril de Samanta Schweblin

"Pentru prima oară după mult timp, și-a coborât privirea și și-a privit mâinile. Dacă ați trăit experiența aceasta, pesemne că știți la ce mă refer. J. Ball"



Vis febril de Samanta Schweblin completează seria romanelor din #2019booksforsoul și trebuie să vă mărturisesc că la această carte micuță, aproape cât o broșurică, m-au atras două lucruri:

1. coperta, aproape atemporală și cumva misetrioasă
2. descriere de pe copertă și începutul propriu-zis al poveștii - vă las mai jos câteva fragmente


"O tânără pe nume Amanda se află pe patul de moarte într-un dispensar de țară. Un băiat, David, este lângă ea. Ea nu e mama lui. El nu e copilul ei. Împreună, recompun o poveste tulburătoare despre suflete sfărâmate și despre puterea și disperarea unei familii. Vis febril este un coșmar care se întrepătrunde cu ralitatea, o poveste de dragoste, dar și o adevărată pildă de viață. Una dintre cele mai proaspete voci ale literaturii de expresie spaniolă, Samanta Schweblin scrie o poveste extraordinară și hipnotică, menită să ne țină captivi și să ne poarte în tenebrele unui univers imaginar șocant. Frații Grimm și Franz Kafka fac o vizită în Argentina în povestea plină de umor negru a Samantei Schweblin, a unor oameni care par că au căzut într-o realitate alternativă."

Cu realitatea alternativă sunt de acord, povestea de dragoste eu una nu am reușit să o descifrez cât am parcurs romanul, așa că dacă mai sunt și alții pe aici care au citit Vis febril, tare mi-ar plăcea să știu dacă voi ați reușit să o găsiți. Cât despre umorul negru, tenebre și atmosfera kafkiană să îi zic așa, romanul le bifează cu brio pe toate. Și în aceeași notă, cred că titlul original, Distancia de rescate (distanța de siguranță) i se potrivește mult mai bine decât varianta Vis febril

Cumva, această distancia de rescate se regăsește în punctele cheie ale poveștii Amandei, fiind un lait motiv, optarea pentru păstrarea titlului original părându-mi mult mai potrivită. Desigur, merge și Vis febril, dacă mizăm pe ideea că Amanda delirează pe patul de spital...

"Sunt ca viermii.
Ce fel de viermi?
Ca viermii, peste tot.
Baiatul e cel care vorbește, îmi spune cuvintele la ureche. Eu sunt cea care întreabă. Viermi în corp?
Da, în corp.
Viermi de pământ?
Nu, alt tip de viermi.
E întuneric și nu pot să văd. Cearșafurile sunt aspre, se încrețesc sub corpul meu. Nu pot să mă mișc, spun.
Din pricina viermilor. Trebuie să ai răbdare și să aștepți. Și, în vreme ce aștepți, trebuie să găsești punctul exact în care se nasc viermii.
De ce?
Pentru că e important, foarte important pentru toți."


Când deschizi o carte și primele rânduri pe care le citești sunt cele de mai sus, cum să mai poți pleca din librărie fără să o cumperi?? Cum?! Eu nu am putut și așa am plecat acasă cu Vis febril.

Deși romanul e micuț și subțirel, aproximativ 120 de pagini, vă avertizez că nu e o lectură ușoară și nici o carte simplu de citit. Pentru un plus de efect vă recomand să o citiți în natură (eu m-am desfătat cu ea în Grădina Botanică) și dacă reușiți să o dați gata fără să vă schimbați perspectiva asupra naturii ori fără să vă întrebați dacă pe încălțări chiar aveți rouă, ei bine, atunci sunteți super-eroii mei!

Firul poveștii este destul de greu de urmărit, fiind construit asemeni unui vis febril, sau mai bine spus, a unui delir. Amanda, mama Ninei, este pe moarte și alături de ea stă David, un băiețel tare ciudat. Pe lângă aceste personaje mai apar soțul Amandei, părinții lui David (Carla și Omar) și o femeie misterioasă dintr-o căsuță verde...

Și un sătuc unde se petrec lucruri stranii și de neînțeles. Salvarea unor vieți presupune sacrificii supreme, călătoria unor suflete, schimbări permanente și mistere imposibil de dezlegat.

Familii distruse, suferință și un final de-a dreptul neprevăzut, final ce te face să închis cartea, să vrei să o arunci de copaci, dar apoi, după ce te calmezi, să o iei de la capăt.

Căci Vis febril nu e acel gen de roman pe care să îl înțelegi din prima. El are nevoie și de o a doua citire, de o înțelegere mai profundă a micilor detalii trecute cu vederea prima oară.

Vis febril mi-a plăcut tare mult, nu am regretat că am investit în acest titlu, iar lectura, deși grea, a fost plăcută. Tocmai că, după mult timp, am reușit să găsesc o carte care să mă provoace!


Informații Vis febril de Samanta Schweblin

Ed. Litera
Colecția Cartea pentru toți
Preț aprox 15 lei
Nr. pag. 124
Public țintă 18+
Nota mea 10

Samanta Schweblin este o scriitoare argentiniană de limba spaniolă, iar prima sa cartea a fost publicată în 2002. Din acel moment a continuat să publice diverse povestiri și să scrie pentru diverse reviste (El nucleo del disturbio, Pajaros en la boca etc.), toate fiind nominalizate ori câștigând diverse premii. Vis febril, primul său roman a fost nominalizat la premiile Man Booker, iar cel de al doilea, Kentukis a apărut în 2018. De asemenea, în 2010 a fost aleasă de revista Granta printre cei mai buni 22 de scriitori de limba spaniolă sub 35 de ani. Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi; Samanta Schweblin locuiește la Berlin.



Comentarii

  1. Multumim ptr recenzie!
    Nu stiu exact daca este genul meu de carte! Mai ales daca este asa de "întortocheata"! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E super intortocheata, dar o recomand. La fel o recomand si pe autoare.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a

Lansare Betano în România

Vă tot "amenințam" pe  Facebook  că vă spun pe unde am umblat ieri. Ei bine, a venit și momentul mult așteptat. Prin intermediul  Blogal Initiative  am avut plăcerea să iau parte la lansarea platformei on-line de pariur,  Betano . Lansarea a avut loc  Stadio- Restaurant cu Atrium  (un loc tare simpatic, sigur mai trec pe la ei- m-au cucerit cu cănuțele de cappuccino). Revenind la evenimentul de lansare, vă las mai jos câteva date oficiale, pentru că it's a must când vine vorba de astfel de proiecte. Comunicatul de presă spune cam așa: "Lider pe piața pariurilor sportive din Grecia și Cipru (sub marca Stoiximan), compania oferă pe piața din România produse de top, transmisiuni live ale competițiilor sportive și live casino, precum și servicii de înaltă calitate pentru membrii săi. Jucătorii au acces la peste 4.500 de ligi sportive locale și internaționale de top și pot paria pe 35 de tipuri de sporturi și activități, care se desfășoară oriunde