Treceți la conținutul principal

Recenzie Suita franceză de Irene Nemirovsky

"Oamenii care luptă pot pierde. Oamenii care nu luptă au pierdut deja. (B. Brecht)"



Îmi doream enorm să citesc romanul Suita franceză scris de Irene Nemirovsky, iar cei de la Targul Cartii mi-au făcut frumoasă surpriză de a îmi trimite un volum.

Cartea, din ce citisem online, este un manuscris găsit la aproximativ 60 de ani de la scriere, de o intensitate cu totul și cu totul aparte, creionând poveștile unor personaje efervescente, ce, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial au fost nevoite să părăsească în grabă Parisul invadat de germani.

Război, personaje onctuoase, din diferite pături sociale, cu diferite personalități și caractere, puse în fața unei situații ce scot din ei și ce e mai bun și ce e mai rău - vă dați seama cât de mult îmi doream să citesc o astfel de capodoperă.


Imediat ce am primit cartea m-am retras în colțul meu preferat de lectură și am început cu nerăbdare să citesc... Spre dezamăgirea mea însă, așteptările nu mi-au fost îndeplinite. Ori, poate, am avut eu așteptări prea mari de la acest roman.

Pe cât de mult am așteptat și mi-am dorit cărțulia, pe atât de puțin mi-a plăcut. Sinceră să fiu, pentru că îmi place sinceritatea, nu am putut să termin romanul...

Firul poveștii, scriitura autoarei, amalgamul de personaje, de întâmplări, de evenimente, dialog sărac - nu e genul meu din păcate.

Desigur, poate cu ceva mai multă răbdare aș fi reușit să duc romanul la final. Doar că, dacă nu îmi face plăcere ceea ce citesc, prefer să nu îmi bat capu. Cititul ar trebui să fie o relaxare, o deconectare de realitate, nu o sforțare. În cazul romanului de față ar fi trebuit să mă forțez prea mult și lectura și-ar fi pierdut farmecul.

Ca să vă faceți o mică idee, romanul chiar prezintă un amalgam de personaje, o suită franceză în adevăratul sens al cuvântului, ce părăsește Parisul așa cum șobolanii părăsesc un vapor ce urmează a se scufunda. 

Săraci, bogați, intelectuali, bătrâni infirmi, copilași, toți sunt nevoiți să se amestece și să formeze o masă uriașă, acea suită ce pleacă să se ascundă din calea nemților.

Dezumanizare, foame, lupta pentru supraviețuire, transformări sufletești- sună interesant știu, singura problemă a fost că autoarea nu a putut să îmi atingă coarda sensibilă și să mă atragă de partea ei.

Cumva, lectura nu a reușit să mă sensibilizeze, să mă facă să uit de mine citind, să mă identific măcar cu unul dintre personaje.

Dacă sunteți mai răbdători decât mine și reușit să parcurgeți întregul roman, sau dacă sunteți curioși să îl răsfoiți, sunt extrem de curioasă ce părere vă trezește și mi-ar plăcea să o împărtășim.

Până una alta, mă bucur că am primit romanul și că pot să mai adaug un titlu la proiectul #2018booksforsoul.

Informații Suita franceză de Irene Nemirovsky

Ed. Polirom
Preț aprox. 20 lei
Nr. pag 352
Public țintă 18+
Nota mea 5
În colaborare cu Târgul Cărții

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenu...

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î...

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin ...