Treceți la conținutul principal

Descoperind România - Cascada Bigăr

Ieri vă povesteam aici despre excursia la Porțile de Fier I și ruta feroviară Oravița - Anina, postare în care vă promiteam ca azi să continui cu următorul obiectiv turistic.

Ei bine, pe drumul de întoarcere ne-am oprit la Cascada Bigăr. Izvorul  Bigăr este o arie protejată de interes național, de tip mixt, situat în județul Caraș-Severin. Rezervația a luat ființă în 1982 și mai târziu, prin anii 2000 a fost declarată arie protejată. Rezervația poate fi vizitată, în cadrul acesteia putându-ne bucura de diferite forme de relief, păsări, reptile, pești, precum și de flora specifică grupări montane a Munților Banatului.

Izbucul Bigăr este un izvor puternic, alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peșterea cu același nume din Munții Aninei. După 200 de m apa izvorului se varsă în râul Miniș de pe un prag stâncos, formând ceea ce noi cunoaștem sub forma de Cascada Bigăr.



În preajma cascadei există și un soi de parcare amenajată, unde puteți cumpăra diverse suveniruri (desigur, made in China) sau să mâncați una-alta (deși nu recomand să mâncați de acolo).

Drumul de la parcare spre cascada este destul de îngust, astfel dacă vă intersectați cu turiști ce vin din direcția opusă o să fiți nevoiți să faceți câteva scheme acrobatice pentru a vă descurca pe mini-potecuță.

Dar în afară de aceste mici observații, priveliștea este frumoasă, cascada aș putea afirma chiar spectaculoasă, iar linișea zonei, frumusețea naturii și susurul apei medicament pentru inimă. Privind câteva minute căderea apei o să vă simțiți inima mai ușoară. Așa că dacă vă apasă grijile de zi cu zi, pentru câteva momente le puteți lăsa purtate de apă și scufundate în adâncuri.

Sau desigur, puteți oricând să vă prostiți fotografiindu-vă. Nu neaparat pentru amintiri, cât de dragul de a vă prosti puțin în mijlocul naturii. Iar dacă în grup aveți și prieteni securiști, ședința foto chiar se poate transforma într-o amintire pentru o viață!


Oricum ar fi, locul are o încărcătură specială, o energie pozitivă și reușește să te scoată din cotidian, oferindu-ți un vibe pozitiv pentru întreaga zi. Sau cel puțin pe noi a reușit să ne detensioneze și să ne calmeze.


Mi-ar fi plăcut tare mult să pot să ajung până sub stânca acoperită de mușchi, să mă tolănesc pe piatra umedă și să admir din spatele perdelei de apă priveliștea, turiștii, soseaua!

Acolo, protejată de stâncă și căderea rapidă a apei sunt sigură că simțurile și se ascut, că există o conexiune aparte cu natura și că linișea este cu adevărat miraculoasă.

Din păcate nu am avut cum să ajung în locul mult dorit, dar am putut să îmi imaginez.

Rezervația nu am vizitat-o, deoarece eram pe fugă, însă dacă aveți drum în zonă, opriți cu încredere și vizitați Cascada Bigăr. Chiar dacă petreceți doar câteva minute admirând-o, cu siguranță o să plecați de acolo mult mai zen!




Părăsind Cascada Bigăr am avut un oarecare sentiment de melancolie că trebuie să lăsăm în urmă un loc atât de special, dar știam că noi aventuri urmează, așa că despărțirea a fost ușoară.

Dar despre toate acestea, precum și vizita la Hidrocentrala Porțile de Fier I, povestim mâine!


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î