Treceți la conținutul principal

Recenzie Miere de Tudor Ganea

Cartea de astăzi este cu totul și cu totul aparte și trebuie să vă precizez că m-am gândit mai mult ca niciodată daca să scriu sau nu ceva despre ea.

Ce m-a convis să îi ofer un loc în șirul postărilor dedicate recenziilor de carte a fost faptul că mă intrigă (profund)! 

De mult nu am mai citit o carte la finalul căreia să nu pot spune dacă mi-a plăcut sau nu, ceea ce denotă faptul că este un roman bine scris. Ca și în cazul filmelor, dacă la finalul acestora ești încă în dubii, e clar că și-au atins scopul.

Așadar, despre Miere de Tudor Ganea trebuie să vă mărturisesc că am achiziționat-o fără să știu absolut nimic despre ea ori despre autor. Mi-a plăcut coperta enorm, avea un titlu gurmand și nu m-am putu abține să nu o pun în coșul de cumpărături. 


După primele 5 pagini am crezut că este o culegere de proză scurtă, prezentând pe parcursul celor 200 de pagini poveștile a diferite personaje, fără legătură unele cu altele. După următoarele 10 pagini mi-am dat seama că m-am înselat și că toate personajele romanului sunt cumva interconectate.

Citind încă 10-15 pagini deja eram în ceață totală, drept pentru care am concis că Miere trebuie terminată în aceeași zi, pentru a putea dormi liniștită.

Acțiunea se petrece atât în plan real, cât și imaginar, în satul Mireni, Bucureștiul cosmopolit și Constanța boemă.

Cumva romanul m-a dus cu gândul la nuvelele lui Mircea Eliade și întunecimea lui Kafka, păstrându-și în același timp nota de nou, de original.



În această carte noțiunea de timp pare să nu existe sau cel puțin aici timpul îmbracă haine cu totul și cu totul noi pentru noi, cititorii neinițiați.

Personajele sunt un adevărat deliciu, fie că vorbim de Stelu, cel cuprins de o nebunie cu totul și cu totul aparte, de nea Petrică apicultorul tăcut din Mireni ori Radu, demiurgul poveștilor ce acaparează și zăpăcesc cititorul.

Un aspect plăcut al poveștii este ritmul din ce în ce mai alert al acesteia, melanjul dintre fantastic și imaginar, precum și misterele ce sunt presărate la fiecare pas într-un loc (aparent) banal, satul Mireni.

Pățăniile fiecărui personaj se țes asemenea unei pânje de paianjen, ca în final să se regăsească în centru, pădurea de salcămi a Mirenului, un soi de axis mundi

Haos, mister, un strop de supranatural și o ciudată întrepătrundere a timpurilor domină întreg romanul, făcând imposibil ca cititorul să poată prezice ce urmează a se întâmpla, lucru destul de greu de obținut (părerea mea, desigur).

Deznodământul are aceeași notă încărcată de mister, făcând ca cititorul să rămână și cu mai multe semne de întrebare, purtându-l pe aripile imaginației, hăt, departe în ciudată pădure de salcâmi din Mireni.

Miere este un roman ce pe mine personal m-a intrigat, pe care nu am putut să îl cataloghez (nici acum nu pot spune dacă mi-a plăcut sau l-am urât) și a stârnit în mine sentimente cât se poate de contradictorii.

Iar cele de mai sus m-au determinat să vă vorbesc astăzi despre ea și în același timp să o recomand, căci este o carte ce te forțează să lași convenționalul în urmă și să porneși într-o călătorie cu totul și cu totul aparte.


Informații Miere de Tudor Ganea 

Ed. Polirom
Colecția EGO proză
Nr. pag.: 208
Preț: 27 lei
Public țintă: +20
Nota mea: 10 (pentru că a reușit să mă intrige 100%)




Comentarii

  1. Este foarte apreciata carte pe net, ca si Cazemata de altfel!:)
    Incerc sa le cumpar in pdf format!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce sa iti spun despre ele, dupa cum am precizat si in postare inca nu pot sa ma afirm daca mi-a placut sau nu. A primit 10 doar pentru ca a reusit sa ma intrige la culme.

      Ștergere
  2. Nu cred ca as reusi sa o citesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulțumim pentru recenzie.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a

Balea Hair Volume Powder

Abia m-am urnit să scriu postarea asta, atât de cald îmi e... Abia îmi mai funcționează mecanismele ce îmi pun creierașul în mișcare și deja încep să mă gândesc la răcoarea plăcută a toamnei... sau în cel mai bun caz a mării! De muncă, de nuntă, de dans... de pregătiri, vă spun sincer că nu mai am chef de nimic. Eu de fel nu suport prea bine căldura, dar acum am atins un grad RIDICAT de frustrare și nici nu dorm bine din cauză că îmi iese limba de trei coți. Se poate divorța de caniculă!? Că pe mine nu mă mai ajută nimic... Voi sunteți bine, cum rezistați?! Și acum că am dat drumul întregului năduf aici, să vă povestesc de pudra peste care am dat în weekend prin DM. E și ea în ton cu vara, căldura și toată nebunia exotică. Colorată, veselă, cu miros de cocos și alte nebunii, cu papagali fericiți și căpăcel pastelat! Aaaa și să nu uităm, este ediție limitată. Altfel nici nu o luam, nu?! Tubulețul conține 10 g produs, prețul este de aproximativ 12 lei, ceea ce este super afa