Treceți la conținutul principal

E la modă să citim

De ceva timp am observat ba în tren, autobuz ori metrou tot mai mulți oameni citind. Desigur, la prima vedere nu are cum să nu te bucure acest fenoment! O țară a cărei oameni citesc, se preocupă de cultură și artă cu siguranță este o țară ce se îndreaptă pe un drum bun.

De când am descoperit lumea minunată a cărților și porțile ce reușesc acestea să le deschidă am militat pentru promovarea lecturii. Desi, logic ar fi să mă bucure că văd din ce în ce mai multe persoane citind.

Problema e că nu mă bucură, ci mă înfurie. Și mă înfurie la culme!

Mă scoate din minți să văd că cititul a devenit o chestie la modă, făcută pentru că așa e trendy și pari chic. Mă înfurie să văd oameni trecuți de 40 de ani citind Winetou - desigur, dacă o citesc pentru a le face rezumatul copiilor, e ok. Altfel, Doamne, fă-mă să nu îi mai văd pe acești oameni.


Simt că mi se face părul măciucă și că aș fi capabilă să strâng toate acele cărți odioase, gen Sandra Brown, cărți ce nu îmbogățesc sufletește ori intelectual cititorul, ci doar îl fac să se simtă trendy că dimineața când pleacă la muncă are un aer intelectual.

Aș prefera să le înlocuiesc catastrofele acelea de romane siropoase cu ceva mai folositor, gen codul bunelor maniere, principii ce le lipsesc cu desăvârșire.

Cred că și dacă ar avea un morcov în mână în locul romanelor acelea ar fi mai util... Desigur, un alt aspect ce mă frapează este puterea de concentrare al celor ce săvârșesc actul lecturii în aceste mijloace de transport zgomotoase, pline ochi și uneori urât mirositoare.

Desigur, poate vorbește invidia din mine, eu om simplu, ce consider că este cu neputință de a te concentra într-o astfel de situație și să te bucuri pe deplin de frumusețea lecturii. Sau poate acesta-i motivul cărților insipide ce populează autobuzele și metroul.

Când vorbim de tren situația stă altfel, dintre toate trenul chiar consider că este un loc potrivit de lectură- acum depinde și ce alegi să lecturezi.

Nu mă înțelegeți greșit, mă bucur că a devenit cool să citim. Problema e că citim toate porcăriile... la fel cum în rândul alimentației s-au strecurat perfid produsele de fast-food, așa și în rândul cărților s-au strecurat aceste junk books, bune de transformat în hârtie igienică. Sau mașină de spălat creiere...


Un roman, o poveste, o carte ar trebui să te înalțe, să te poarte prin alte lumi, să te îmbogățească sufletește, să însemne ceva! Fiecare vârstă are genul ei de lectură, pentru că fiecare vârstă are farmecul ei...

Nu trebuie să citim ceva doar pentru că e trendy sau are un titlu cu care ne autoindentificăm. Am văzut atâtea exemplare din romanul Fata care citea în metrou că deja mă ia cu amețeală numai când văd un colț din coperțile acestei cărți.

Ar trebui să citim pentru că simțim asta, pentru că ne-o dorim și vrem să ne depășim condiția. Nu pentru că se poartă și dă bine ca într-un tren de metrou plin ochi să ne sprijinim din cei din jur dar să ținem cartea aia deschisă cu stoicism și să facem harakiri cu ea!

Nici nu îmi dau seama cum e posibil să fie tipărite atâtea idioțenii de cărți și cum de își fac drum până în poșetele unora. Pesemne că în viață atragem ceea ce suntem.

În fine, pentru a rezuma, vă rog, nu mai citiți doar pentru că e la modă! Citiți pentru că asta vă doriți, pentru că iubiți cărțile și poveștile lor. Citiți pentru că vreți să evoluați.

Doar pentru că țineți o carte în mână nu deveniți brusc mai inteligenți, mai buni sau mai sexy. Dacă transformăm ceva atât de frumos ca bucuria de a citi o carte bună în ceva la modă, înseamnă că omenirea se îndreaptă spre vremuri sumbre...

Comentarii

  1. Mie imi plac cartile romantice, de dragoste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi plac cartile romantice! Dumas, Drumes, Rebreanu si multi altii sunt printre preferatii mei.

      Ștergere
  2. Nu inteleg de ce te superi?!
    In ochii tai poate acele carti sunt "porcarii", dar poate ca altii le catalogheaza altfel.
    Nu suntem toti "standard"!
    De gustibus e non disputandum!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca ar trebui sa fii aici ca sa intelegi ce vreau sa spun. Ma supara ca a citi a devenit ceva trendy si nu venit din suflet. Citim acele romane carora li se face reclama si suntem bombardati cu afise despre ele in metrou. Citim pentru ca da bine sa stai teapan in aglomeratia din mijloacele de transport in comun si sa fluturi o carte. Pari mai smart dom'le. Nu se pune pret pe calitate, pentru ca o carte bun sare de 35 de lei, ci pe ieftineala. Ma supara ca vad atata lume citind carti de 5-9 lei (nu contest ca nu sunt si printre acele romane impecabile). Ma scoate din minti ca fac pe intelectuali/e si e doar o forma fara fond. De pomana cara cartile alea dupa ei daca atunci cand trebuie sa astepte civilizat sa coboare lumea se napustesc ca vitele la pasune. Ca isi baga nasu in cartea aia si au gasit motivul perfect sa "nu vada" gravida din fata lor care ar avea nevoie sa stea pe scaun. Iar lista e mult mai lunga de atat. :)

      Ștergere
  3. Mie imi plac clasicii...oricand, oriunde.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te inteleg perfect! Si daca te-as vedea in autobuz sau metrou citind clasici chiar mi-as face cruce. Ar insemna sa vad o rara avis :)

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Pentru ca te-as admira! Dar in acelasi timp ai fi ceva foooooooooarte rar.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a

Lansare Betano în România

Vă tot "amenințam" pe  Facebook  că vă spun pe unde am umblat ieri. Ei bine, a venit și momentul mult așteptat. Prin intermediul  Blogal Initiative  am avut plăcerea să iau parte la lansarea platformei on-line de pariur,  Betano . Lansarea a avut loc  Stadio- Restaurant cu Atrium  (un loc tare simpatic, sigur mai trec pe la ei- m-au cucerit cu cănuțele de cappuccino). Revenind la evenimentul de lansare, vă las mai jos câteva date oficiale, pentru că it's a must când vine vorba de astfel de proiecte. Comunicatul de presă spune cam așa: "Lider pe piața pariurilor sportive din Grecia și Cipru (sub marca Stoiximan), compania oferă pe piața din România produse de top, transmisiuni live ale competițiilor sportive și live casino, precum și servicii de înaltă calitate pentru membrii săi. Jucătorii au acces la peste 4.500 de ligi sportive locale și internaționale de top și pot paria pe 35 de tipuri de sporturi și activități, care se desfășoară oriunde