miercuri, 21 februarie 2018

E la modă să citim

De ceva timp am observat ba în tren, autobuz ori metrou tot mai mulți oameni citind. Desigur, la prima vedere nu are cum să nu te bucure acest fenoment! O țară a cărei oameni citesc, se preocupă de cultură și artă cu siguranță este o țară ce se îndreaptă pe un drum bun.

De când am descoperit lumea minunată a cărților și porțile ce reușesc acestea să le deschidă am militat pentru promovarea lecturii. Desi, logic ar fi să mă bucure că văd din ce în ce mai multe persoane citind.

Problema e că nu mă bucură, ci mă înfurie. Și mă înfurie la culme!

Mă scoate din minți să văd că cititul a devenit o chestie la modă, făcută pentru că așa e trendy și pari chic. Mă înfurie să văd oameni trecuți de 40 de ani citind Winetou - desigur, dacă o citesc pentru a le face rezumatul copiilor, e ok. Altfel, Doamne, fă-mă să nu îi mai văd pe acești oameni.


Simt că mi se face părul măciucă și că aș fi capabilă să strâng toate acele cărți odioase, gen Sandra Brown, cărți ce nu îmbogățesc sufletește ori intelectual cititorul, ci doar îl fac să se simtă trendy că dimineața când pleacă la muncă are un aer intelectual.

Aș prefera să le înlocuiesc catastrofele acelea de romane siropoase cu ceva mai folositor, gen codul bunelor maniere, principii ce le lipsesc cu desăvârșire.

Cred că și dacă ar avea un morcov în mână în locul romanelor acelea ar fi mai util... Desigur, un alt aspect ce mă frapează este puterea de concentrare al celor ce săvârșesc actul lecturii în aceste mijloace de transport zgomotoase, pline ochi și uneori urât mirositoare.

Desigur, poate vorbește invidia din mine, eu om simplu, ce consider că este cu neputință de a te concentra într-o astfel de situație și să te bucuri pe deplin de frumusețea lecturii. Sau poate acesta-i motivul cărților insipide ce populează autobuzele și metroul.

Când vorbim de tren situația stă altfel, dintre toate trenul chiar consider că este un loc potrivit de lectură- acum depinde și ce alegi să lecturezi.

Nu mă înțelegeți greșit, mă bucur că a devenit cool să citim. Problema e că citim toate porcăriile... la fel cum în rândul alimentației s-au strecurat perfid produsele de fast-food, așa și în rândul cărților s-au strecurat aceste junk books, bune de transformat în hârtie igienică. Sau mașină de spălat creiere...


Un roman, o poveste, o carte ar trebui să te înalțe, să te poarte prin alte lumi, să te îmbogățească sufletește, să însemne ceva! Fiecare vârstă are genul ei de lectură, pentru că fiecare vârstă are farmecul ei...

Nu trebuie să citim ceva doar pentru că e trendy sau are un titlu cu care ne autoindentificăm. Am văzut atâtea exemplare din romanul Fata care citea în metrou că deja mă ia cu amețeală numai când văd un colț din coperțile acestei cărți.

Ar trebui să citim pentru că simțim asta, pentru că ne-o dorim și vrem să ne depășim condiția. Nu pentru că se poartă și dă bine ca într-un tren de metrou plin ochi să ne sprijinim din cei din jur dar să ținem cartea aia deschisă cu stoicism și să facem harakiri cu ea!

Nici nu îmi dau seama cum e posibil să fie tipărite atâtea idioțenii de cărți și cum de își fac drum până în poșetele unora. Pesemne că în viață atragem ceea ce suntem.

În fine, pentru a rezuma, vă rog, nu mai citiți doar pentru că e la modă! Citiți pentru că asta vă doriți, pentru că iubiți cărțile și poveștile lor. Citiți pentru că vreți să evoluați.

Doar pentru că țineți o carte în mână nu deveniți brusc mai inteligenți, mai buni sau mai sexy. Dacă transformăm ceva atât de frumos ca bucuria de a citi o carte bună în ceva la modă, înseamnă că omenirea se îndreaptă spre vremuri sumbre...

8 comentarii:

 1. Mie imi plac cartile romantice, de dragoste.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si mie imi plac cartile romantice! Dumas, Drumes, Rebreanu si multi altii sunt printre preferatii mei.

   Ștergere
 2. Nu inteleg de ce te superi?!
  In ochii tai poate acele carti sunt "porcarii", dar poate ca altii le catalogheaza altfel.
  Nu suntem toti "standard"!
  De gustibus e non disputandum!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate ca ar trebui sa fii aici ca sa intelegi ce vreau sa spun. Ma supara ca a citi a devenit ceva trendy si nu venit din suflet. Citim acele romane carora li se face reclama si suntem bombardati cu afise despre ele in metrou. Citim pentru ca da bine sa stai teapan in aglomeratia din mijloacele de transport in comun si sa fluturi o carte. Pari mai smart dom'le. Nu se pune pret pe calitate, pentru ca o carte bun sare de 35 de lei, ci pe ieftineala. Ma supara ca vad atata lume citind carti de 5-9 lei (nu contest ca nu sunt si printre acele romane impecabile). Ma scoate din minti ca fac pe intelectuali/e si e doar o forma fara fond. De pomana cara cartile alea dupa ei daca atunci cand trebuie sa astepte civilizat sa coboare lumea se napustesc ca vitele la pasune. Ca isi baga nasu in cartea aia si au gasit motivul perfect sa "nu vada" gravida din fata lor care ar avea nevoie sa stea pe scaun. Iar lista e mult mai lunga de atat. :)

   Ștergere
 3. Mie imi plac clasicii...oricand, oriunde.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Te inteleg perfect! Si daca te-as vedea in autobuz sau metrou citind clasici chiar mi-as face cruce. Ar insemna sa vad o rara avis :)

   Ștergere
 4. Răspunsuri
  1. Pentru ca te-as admira! Dar in acelasi timp ai fi ceva foooooooooarte rar.

   Ștergere