luni, 29 ianuarie 2018

Trestia revoltată de Nina Berberova

"Există cărți de care rămâi cumva îndrăgostit:
crezi ca le-ai uitat și totuși le duci atât de tare dorul...
Sau cărți cărora le-ai presimțit miracolul,
fără să le fi cunoscut vreodată.
Cărți gata să te iubească..."


Astăzi vreau să vă vorbesc despre romanul Trestia revoltată de Nina Berberova, primit de la Târgul Cărții

Nina Berberova, scriitoare de origine rusă, a emigrat în Franța și mai apoi în America. În ultima țară a lucrat ca profesoară de literatură rusă, publicând mai multe articole și romane. Având mai mult de zece cărți publicate, Trestia revoltată consider că este un soi de autobiografie sau cel puțin o parte a poveștii este inspirată din viața Ninei și perioada în care a locuit în Franța.


Romanul începe cu o călătorie mult prea tristă pentru doi îndrăgostiți... Dar pentru că războiul nu ține cont de iubire, el trebuie să plece, iar ea să rămână.

Promisiunile de revedere, de dragoste veșnică par a se pierde pe aripi de fum când scrisorile ei rămân fără răspuns. 

Șapte ani plini de întrebări, șapte ani fără răspun se încheie atunci când ea ajunge în Suedia, țara lui de origine... Printr-un lanț de coincidențe ajung împreună, însă cumva ea încă nu își primește răspunsurile mult așteptate.

În calea iubirii lor s-au ridicat obstacole de netrecut, umbrele trecutului planează asupra dragostei, amintind cumva că războiul mereu lasă urme.Parisul, Stockholmul și Veneția sunt martorii tăcuți a trei etape cruciale în această poveste de iubire: începutul pasional, încărcat de dorințe, deznădejdea stârnită de imposibilitatea continuării poveștii și regăsirea părților pierdute de suflet.

Un caleidoscop de trăiri, sentimente și emoții compune romanul Trestia revoltată, purtând cititorul prin diverse etape ale maturizării eroinei. 

Deși cartea se încheie într-o notă de... trestie revoltată, lecția învățată în cele aproximativ 100 de pagini este una de o deosebită importanță pentru orice femeie ce a iubit vreodată din adâncul sufletului, purtându-și în inimă dragostea fără de speranță.

Trestia revoltată este o carte ușor de citit, o lectură plăcută, ce reușește să te deconecteze de la grijile de zi cu zi și să te poarte cu lejeritate pe străzile încărcate de romantism ale Parisului ori pe canalele misterioase ale Veneției.

Este genul de roman la finalul căruia îți pare rău că s-a terminat, drept urmare vă recomand să vă infruptați din această poveste, urmându-mi deviza- pentru o viață sănătoasă, consumați cel puțin o carte pe lună!

Informații Trestia revoltată:

Ed. Humanitas
Colecția Cartea de pe noptieră
Nr. pag.: 83
Preț: 5 lei (pe site-ul Târgul Cărții) 
Public țintă: 15+
Nota mea: 9

8 comentarii: