duminică, 5 noiembrie 2017

Recenzie Misterele Berlinului de Joseph Kanon

Posibil ca mulți dintre voi să cunoașteți filmul și nu romanul Misterele Berlinului, însă vă spun cu încă de la început că între cele două este o diferență uriașă.

Dacă vă numărați printre cei care au văzut filmul, dați repede-repede fuga la librărie și achiziționați-vă un exemplar din Misterele Berlinului de Joseph Kanon.

Eu vă mărturisesc (spre rușinea mea) că până acum câteva luni nu știam nici de carte, nici de film! Noroc cu cei de la Târgul Cărții că mi-au deschis noi orizonturi!


Am fost cât se poate de entuziasmată când am primit coletul (apropo, comenzile vin FOARTE REPEDE, cu o grijă extraordinară pentru fiecare client, ceea ce e un mare plus pentru ei), iar dimensiunea destul de grăsuță a romanului, departe de a mă descuraja.

Și sincer, deși este o carte destul de voluminoasă (aprox. 620 pag.), credeți-mă, se citește foarte ușor, este imposibil de lăsat din mâni, creează dependență și te prinde într-un mod de-a dreptul straniu în mrejele ei.

Scrisă bine, frumos, cursiv, cu o intrigă și poveste atent creionată, este acel gen de roman ce te marchează pe viață și la finalul căruia poți afirma că ai învățat o lecție de viață valoroasă. O lecție ce cu certitudine nu ai fi vrut să o aflii pe propria piele.


Pe scurt, acțiunea romanului se desfășoară imediat duupă căderea Zidului Berlinului, iar personajele principale sunt Lena și Jack. Cel din urmă este corespondent CBS, iar misiunea lui în Berlinul răvășit este aceea de a scrie o serie de articole pentru triumful Aliaților în capitala germană.

Neoficial însă, Jack a făcut tot posibilul să se întoarcă în Berlin pentru a o căuta pe Lena, femeia ce i-a cucerit inima și îi bântuie visele.

Doar că Berlinul știut de Jack este complet dispărut, iar peisajul ce avea să îl întâmpine la coborărea din avion... amuțitor! O lume complet distrusă, răvășit, haotică, un dezastru unde cu greu mai recunoști măreția de odinioară și unde, cu și mai mare greutate poți găsi pe cineva.

Astfel, misiunea de a o găsi pe Lena devine un soi de căutarea a acului în carul cu fân, căutare presărată de crime, spionaj și dispariții misterioase.

Iar uciderea unui soldat american, ucidere ce se dorește mușamalizată de guvern, este picătura ce îl va îndrepta pe Jack pe căi nebănuite...

Dacă Jack a reușit să o găsească pe Lena, dacă va împrăștia vălul misterios de ceață ce se abate peste Berlin, dacă ițele vor fi descurcate și dragostea va ieși victorioasă, vă las pe voi să aflați, citind Misterele Berlinului.

Nu trișați, filmul nu reflectă romanul, deci ar fi o pierdere să optați pentru varianta cinematografică...

Iar în cazul în care cele 600 și ceva de pagini ale cărții vă sperie, pe site-ul Tărgul Cărții vă așteaptă și romane mai zvelte.

Profitați, au sute de titluri noi, e și păcat să nu citiți, mai ales că prețurile sunt miciiiiii-miciiii-mici!


6 comentarii: