Treceți la conținutul principal

Discover Romania: Casa Memoriala Al. Vlahuță Vrancea

"Nu tuturora li-i dat să zboare, dar câți nu știu să se târască!" (Al. Vlahuță)


Pe drumul ce duce spre Moldova, chiar la ieșirea din Dumbrăveni, ascunsă privirii, se află Casa Memoriala Al. Vlahuță

Printre arbori seculari, dealuri acoperite de  viță de vie și livezi cu fructe rumene, timid se ivește o frumoasă vilă boierească.

Cu un aer ușor melancolic, accente vintage, o grădină plină cu trandafiri și o istorie zbuciumată vă așteaptă să o vizitați și să vă întoarceți pentru câteva minute în trecut.

Al. Vlahuță a devenit proprietarul acestei căsuțe prin căsătoria cu Alexandrina Ruxandra Gâlcă, fiica unui mic proprietar.

Mica și cocheta vilă are un cerdac desprins din basme, un balcon cochet, ce te poartă cu privirea departe, peste podgoriile vrâncene și cerurile azurii.


Deși atât de frumoasă, cochetă și delicată, casa lui Al. Vlahuță a avut o viață tristă, fiind distrusă de două ori- și refăcută tot de atâtea ori.

Pesemne că inima sfâșiată a căsuței a făcut-o pe Alexandrina să o doneze statului după cea de a doua reconstruire. 

Un fapt interesant fiind acela că în incinta domeniului Alexandrina a pus bazele unei școli destinate fetelor, o școală de menaj și gospodărie, cu cei mai buni profesori ai vremii, unde fetele învățau noțiuni de menaj, de gospodărie, să țeasă și să brodeze, precum și noțiuni de bune maniere și protocol.

Din păcate școala a fost desființată în 1948.

Casa este alcătuită din 9 camere, fiecare cu o destinație anume și de o frumusețe tipică perioadei respective. Trecând pragul viluței, de fapt intri într-un portal magic, portal ce te poartă în timp, pe vremea în care aici încă se mai întâlneau Caragiale, Nicolae Iorga, Octavian Goga, Constantin Dobrogeanu-Gherea și mulți alții.

Vila este o adevărată oază de liniște, grădina și cerdacul un colț de Rai. Personalul este din cale afară de amabil, mereu cu zâmbetul pe buze, gata să îți răspundă la întrebări și te prezinte fiecare părticică din casă.

Un lucru minunat a fost faptul că fiecare oaspete este rugat să își lase gândurile și impresiile într-un registru aflat chiar în prima cameră, având astfel ocazia ca pentru câteva minute, să se transpună în pielea unui talentat scriitor. 

Ca suvenir, puteți achiziționa o carte ce vorbește despre Al. Vlahuță, iar în momentul în care vă despărțiți de Casa Prieteniei, cum i se mai spune acesteia, o să simțiți că o bucățică din sufletul vostru a rămas acolo, în grădina magică, în livada arămie, cu mere date în pârg și miros de fericire.


Așadar, dacă aveți drum spre Moldova, după ce treceți de Dumbrăveni, pe E85, în satul Dragosloveni, la numai 16 km de Focșani, opriți pentru câteva minute și vizitați Casa Memorială Alexandru Vlahuță. O să vă doriți să vă puteți muta acolo după această oprire fermecată...


Comentarii

  1. Multumim, cu prima ocazie voi fac o vizita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa descrierea si desigur frumoasa bucatica de istorie prezentata. Am stat pe cerdac si m-am plimbat cu voi prin livada! Superb! Sa fiti mereu fericiti! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim la fel. Mai greu cu ultima parte, dar ne straduim. Si cine stie, poate ca in viitor o sa ai ocazia sa stai in acel cerdac live :)

      Ștergere
  3. Merita o vizită cu familia! Poate ajung și eu

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumos! Ai fost minunata, cu un aer retro.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a

Lansare Betano în România

Vă tot "amenințam" pe  Facebook  că vă spun pe unde am umblat ieri. Ei bine, a venit și momentul mult așteptat. Prin intermediul  Blogal Initiative  am avut plăcerea să iau parte la lansarea platformei on-line de pariur,  Betano . Lansarea a avut loc  Stadio- Restaurant cu Atrium  (un loc tare simpatic, sigur mai trec pe la ei- m-au cucerit cu cănuțele de cappuccino). Revenind la evenimentul de lansare, vă las mai jos câteva date oficiale, pentru că it's a must când vine vorba de astfel de proiecte. Comunicatul de presă spune cam așa: "Lider pe piața pariurilor sportive din Grecia și Cipru (sub marca Stoiximan), compania oferă pe piața din România produse de top, transmisiuni live ale competițiilor sportive și live casino, precum și servicii de înaltă calitate pentru membrii săi. Jucătorii au acces la peste 4.500 de ligi sportive locale și internaționale de top și pot paria pe 35 de tipuri de sporturi și activități, care se desfășoară oriunde