joi, 22 iunie 2017

Recenzie Trenuri cu prioritate de Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal, romancier ceh, a scris mai multe cărți, printre care și Trenuri cu prioritate- probabil inspirată din perioadă în care a lucrat la căile ferate.

Operele sale au fost traduse în peste 26 de limbi, iar felul comic, plin de umor și satiră, face ca operele lui Hrabal să fie accesibile, delicioase și ușor de citit- fie vorba între noi, perfecte pentu letura de vacanță! Noroc cu Târgul Cărții că am avut ce citi în mini-vacanța de 1 iunie, iar acum vă pot povesti și vouă.


Acțiunea romanului se petrece în iarna lui 1945, când trupele germane se retrag din Cehoslovacia. Eroul romanului, tânărul de numai 22 de ani, Milos Hrma, angajat al căilor ferate, se întoarce la muncă în urma unei tentative de sinucidere.

Motivul pentru care Milos își dorea să încheie socotelile cu viața poate părea unul banal, dar pentru tânărul de atunci, era un subiect de viață și de moarte! Îndrăgostit până peste urechi, atunci când venea momentul  să își arate dragostea față de mândruța lui, se bloca... de unde și dorința de a trece în neființă!

Desigur, a fost salvat și după luni de recuperări, în iarna lui 1945 se întoarce la serviciu, ca ajutor la căile ferate.

Aici începe și aventura sa- scurtă, dar intensă! Înconjurat de moarte, suferință, trenuri ciuruite, animale moarte și disperare, Milos se arată de o sensibilitate cu totul și cu totul aparte, dar latura sa poetică, își lasă adânc amprenta asupra personalității sale.

De altfel, mica gara în care lucrează eroul nostru, de departe de a fi lipsită de importanță, este un mic univers al complotului, iubirii, aventurii și nebuniei, ce sfidează războiul și ororile acelor vremuri.

O gară cu suflet propriu, cu povești amuzante, ajunse aproape legendare (cum ar fi ștampilarea poponețului telegrafistei și distrugerea unei canapele în urma unei partide de amor tumultos) și mecanici curioși peste măsură să afle povestea ei.

Dar așa cum apele liniștite sunt adânci, așa și mica gară de provincie ascunde secrete mari! Unul dintre ele fiind trenurile cu prioriate. Iar lui Milos îi revine misiunea de a bombarda un astfel de tren- plin cu germani, desigur.

Într-o singură seara, Milos reușește să își arate bărbăția (oare cu iubita lui?!) să rupă canapeaua șefului de stație în două și să oprească trenul cu prioritate!

Jertfa pe care a trebuit să o plătească Milos pentru maturizarea sa rapidă o să o aflați doar dacă citiți Trenuri cu prioritate! O puteți găsi pe site-ul celor de la Târgul Cărții, la un preț mic-mic de tot. Și unde mai pui că îți vine acasă în doar 24 de ore.

9 comentarii: