Treceți la conținutul principal

Recenzie Trenuri cu prioritate de Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal, romancier ceh, a scris mai multe cărți, printre care și Trenuri cu prioritate- probabil inspirată din perioadă în care a lucrat la căile ferate.

Operele sale au fost traduse în peste 26 de limbi, iar felul comic, plin de umor și satiră, face ca operele lui Hrabal să fie accesibile, delicioase și ușor de citit- fie vorba între noi, perfecte pentu letura de vacanță! Noroc cu Târgul Cărții că am avut ce citi în mini-vacanța de 1 iunie, iar acum vă pot povesti și vouă.


Acțiunea romanului se petrece în iarna lui 1945, când trupele germane se retrag din Cehoslovacia. Eroul romanului, tânărul de numai 22 de ani, Milos Hrma, angajat al căilor ferate, se întoarce la muncă în urma unei tentative de sinucidere.

Motivul pentru care Milos își dorea să încheie socotelile cu viața poate părea unul banal, dar pentru tânărul de atunci, era un subiect de viață și de moarte! Îndrăgostit până peste urechi, atunci când venea momentul  să își arate dragostea față de mândruța lui, se bloca... de unde și dorința de a trece în neființă!

Desigur, a fost salvat și după luni de recuperări, în iarna lui 1945 se întoarce la serviciu, ca ajutor la căile ferate.

Aici începe și aventura sa- scurtă, dar intensă! Înconjurat de moarte, suferință, trenuri ciuruite, animale moarte și disperare, Milos se arată de o sensibilitate cu totul și cu totul aparte, dar latura sa poetică, își lasă adânc amprenta asupra personalității sale.

De altfel, mica gara în care lucrează eroul nostru, de departe de a fi lipsită de importanță, este un mic univers al complotului, iubirii, aventurii și nebuniei, ce sfidează războiul și ororile acelor vremuri.

O gară cu suflet propriu, cu povești amuzante, ajunse aproape legendare (cum ar fi ștampilarea poponețului telegrafistei și distrugerea unei canapele în urma unei partide de amor tumultos) și mecanici curioși peste măsură să afle povestea ei.

Dar așa cum apele liniștite sunt adânci, așa și mica gară de provincie ascunde secrete mari! Unul dintre ele fiind trenurile cu prioriate. Iar lui Milos îi revine misiunea de a bombarda un astfel de tren- plin cu germani, desigur.

Într-o singură seara, Milos reușește să își arate bărbăția (oare cu iubita lui?!) să rupă canapeaua șefului de stație în două și să oprească trenul cu prioritate!

Jertfa pe care a trebuit să o plătească Milos pentru maturizarea sa rapidă o să o aflați doar dacă citiți Trenuri cu prioritate! O puteți găsi pe site-ul celor de la Târgul Cărții, la un preț mic-mic de tot. Și unde mai pui că îți vine acasă în doar 24 de ore.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenu...

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î...

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin ...