Treceți la conținutul principal

Recenzi Ochiul Furtunii de Patrick White

"Una dintre cele mai grave boli pe lumea asta este să nu însemni nimic pentru nimeni." (Maica Tereza)

Începem săptămâna prin a vă aduce în prim-plan un alt roman câștigător al Premiilor Nobel pentru Literatură: Ochiul furtunii de Patrick White.

Autoru de origine australiană și-a publicat primul roman în 1939, sub denumirea de Happy Valley. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial a fost agent de informații în cadrul Royal Air Force, iar la finele acestuia s-a întors în Australia. În țara natală scrierile sale nu au parte de aprecieri din partea criticilor. Are însă mai mult succes în America, publicând încă 7 romane.

Ochiul furtunii fiind de departe una dintre cele mai frumoase cărți.


Personajul principal al romanului, octogenara Elizabeth Hunter, se află pe patul de moarte, moment ce declanșează întregul subiect al cărții.

Excentrică, cochetă și cât se poate de bogată, înconjurată de trei infirmiere și o menajeră, Elizabeth zace bolnavă, în patul său din lemn de trandafir.

Deși acum este senilă și inertă (în urma unui atac cerebral despre care nu vorbește nimeni), în jurul ei plutește o fascinație aproape bolnavă cu privire la trecutul tumultos și condiția-i socială.

Pentru a fi alături de mama lor (în ultimele sale clipe de viață), Sir Basil Hunter, actor de teatru celebru, aproape de pensionare și Dorothy, fosta soție a unui prinț francez, se întorc la Sydney, după un timp îndelungat de absență.

Deși scopul principal pare a fi acela de a fi alături de mama muribundă, gestionarea moștenirii ocupă și ea un loc important.

Ajunși în casa părintească, încep să se declanșeze o serie de amintiri, poveștile împletindu-se cu măiestrie între trecut și prezent, cu aventurile mamei și copiilor ei.

Ochiul furtunii este un roman strălucitor, plin de amintiri și evocări, aducând în prim-plan o experiență aproape mistică din tinerețea doamnei Hunter. Pe o insulă din ochiul unui ciclon, Elizabeth este fermecată de calmul și liniștea locului, senzații pe care din acel moment le va căuta întreaga sa viață...


White reușește să întrepătrundă și împletească poveștile personajelor cu măiestrie, cu scopul de a surprinde decăderea umană. Relațiile de familie, exaltarea dragostei și ghiara cumplită a urii, viața și moartea, toate sunt prezente în Ochiul furtunii. 

Experiențele fiecăruia, aflându-se la granița fină dintre comic și tragic, compun un tablou al singurătății umane, atât de apăsător că aproape doare.

Un roman la a cărui final o să vă doriți să nu se fi terminat. Un roman despre mine, despre tine, despre fiecare dintre noi, cu un mesaj puternic, ce vă va face să priviți viața cu alți ochi. Aș putea spune că este genul de carte ce îl face pe cititor să își deschidă ochii.

Puteți găsi Ochiul furtunii la Editura All, acum la  un preț special, de doar 33 de lei.



Voi ce mai citiți în ultimul timp?

Comentarii

  1. Multumim de sugestie! Pare interesant romanul si cred ca este bun ca doar a castigat premiul Nobel!
    Eu m-am lenevit, nu prea am mai citit nimic in ultimul timp! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu profit de drumurile lungiiiiiiiiii cu metroul si trenul si citesc acolo! :) Ca pe acasa nici eu nu prea citesc.

      Ștergere
  2. Un roman care a castigat premiul Nobel in general este greu de citit, sper sa nu fie asa pentru ca imi doresc si eu aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un roman care a castigat premiul Nobel in general este greu de citit, sper sa nu fie asa pentru ca imi doresc si eu aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut pe aici carti mult mai greu de citit, cum ar fi Mostenirea Babei Stoltz. Asta e mai mult ravasitoare, decat greu de citit!

      Ștergere
  4. Momentan mai am vreo 2 capitole din "Ultima scrisoare de dragoste" de Jojo M.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenu...

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î...

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin ...