Treceți la conținutul principal

Recenzie Pictorul fără glas de Georgina Harding

"Ar fi înspăimântător să crezi că din tot acest cosmos atât de armonios, desăvârșit și egal cu sine, numai viața omului se petrece la întâmplare, numai destinul lui n-are nici un sens." (M. Eliade)



Georgina Harding este o autoare din Marea Britanie, ce după o vizită în România anilor '80 se îndrăgostește de țara și tradițiile noastre.

Autoarea afirmă într-un articol (puteți citi aici) că a rămas uimită de România pe care a descoperit-o, fiind o țară cu totul și cu totul aparte de ceea ce se știa în Marea Britanie.

România a reușit să îi pătrundă în suflet, îmbiind-o pe Georgina Harding la noi și noi vizite.

Harding povestește că ideile pentru Pictorul fără glas nu au luat naștere de la prima vizită, ci pe parcurs, când a reușit să cunoască mai bine oamenii și locurile.

Augustin, pictorul fără glas zămislit de autoare este o bucățică vie a istorie nostre..., o istorie care sună cam așa....



"Iași, România, începutul anilor ’50. Pe treptele unui spital este găsit un bărbat fără nume. Surd și mut, necunoscutul începe să comunice numai când Safta, o asistentă medicală, îi aduce hârtie și un creion cu care să deseneze. Încet, chinuitor, amintirile încep să se aștearnă pe foi. Iar amintirile lui sunt și amintirile Saftei, pentru că străinul este Augustin, fiul bucătăresei de la conacul pe care l-a avut odinioară familia Saftei. Destinele celor doi protagoniști s-au despărțit însă într-o vară toridă. După care au urmat războiul și invazia stalinistă, în urma cărora totul s-a schimbat..."

Recunosc, la început am avut îndoieli în ceea ce privește achiziționarea cărții de față și asta pentru că nu prea îmi place să citesc romane ce aduc în prim-plan țara noastră.

M-a cucerit însă descrierea (o aveți și mai mai sus, în italic) și am zis că o comand, fie ce o fi!

O decizie înțeleaptă, căci romanul este o adevărată bijuterie! Ușor de citit, pe alocuri delicioasă, este nu doar o lectură plăcută, ci și educativă.

Cei care au trăit (sau au auzit poveștile bunicilor) în acea perioadă se vor îndrăgosti iremediabil de Pictorul fără glas, iar cei mai tineri, vor avea o nouă perspectivă asupra vieții și a timpurilor trăite de antecesorii lor.

Tristețe, haos, durere, drama de a avea un cămin și apoi a-l pierde... caleidoscop de emoții prinse între paginile romanului, cu o măiestrie incredibilă.

Aș putea numi-o chiar carte manifest

Recomand din toată inima Pictorul fără glas, pentru felul minunat în care este scrisă, pentru povestea deosebită ce o spune, pentru că prezintă o Românie autentică, o Românie pe care mulți dintre noi (deși români) nu o cunoaștem.

Puteți găsi Pictorul fără glas pe site-ul celor de la Târgul Cărții (http://www.targulcartii.ro/ ), la un preț special de doar 10 lei! Puteți comanda on-line, iar cărțile sosesc la voi în 24 h, cu o deosebită atenție la detalii!

Dacă recenzia a fost pe placul vostru și sunteți curioși să citiți întreg romanul, îl puteți comanda de aici.

Comentarii

  1. Eu cred ca nu as putea citi cartea! Imi este asa de dor de Romania ca ar trebui sa plang tot timpul! Nu ma întreba de ce nu vin in tara ptr ca nu pot vorbi despre asta! Iti multumesc totusi de recomandare! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te inteleg. Eu m-am mutat dintr-un oras in altul si imi e dor de mor de casa... Cred ca daca as fi in alta tara mi-ar plange inima zi de zi.

      Sper sa gasesti puterea sa treci peste si sa iti ostoiesti dorul de tara.

      Ștergere
  2. Este o carte cu de toate, cred ca este usor de citit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate. Este foarte usor de citit si foarte buna! Este genul de roman care te imbogateste sufleteste.

      Ștergere
  3. O carte care te cucereste de la primele pagini.
    Eu am citit-o cu mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  4. O carte care te cucereste de la primele pagini.
    Eu am citit-o cu mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  5. O carte care te cucereste de la primele pagini.
    Eu am citit-o cu mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  6. O carte care te cucereste de la primele pagini.
    Eu am citit-o cu mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  7. As vrea sa o citesc cum de altfel as vrea toate cartile a caror recenzii le gasesc pe bloguri, dar nu am timp si nici bani sa le cumpar pe toate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se apropie acum Pastele, poate aude "iepurasul" si o aduce ca si cadou :)

      Ștergere
  8. Ai mare dreptate in ceea ce priveste faptul ca multi dintre noi, desi romanii fiind nu cunoastem cu adevarat Romania...intotdeauna mi-a placut sa citesc despre tara noastra...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In acest caz iti recomand din tot sufletul cartea Pictorul fara glas. Este un deliciu sa o citesti!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenu...

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î...

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin ...