luni, 20 martie 2017

Recenzie Pictorul fără glas de Georgina Harding

"Ar fi înspăimântător să crezi că din tot acest cosmos atât de armonios, desăvârșit și egal cu sine, numai viața omului se petrece la întâmplare, numai destinul lui n-are nici un sens." (M. Eliade)Georgina Harding este o autoare din Marea Britanie, ce după o vizită în România anilor '80 se îndrăgostește de țara și tradițiile noastre.

Autoarea afirmă într-un articol (puteți citi aici) că a rămas uimită de România pe care a descoperit-o, fiind o țară cu totul și cu totul aparte de ceea ce se știa în Marea Britanie.

România a reușit să îi pătrundă în suflet, îmbiind-o pe Georgina Harding la noi și noi vizite.

Harding povestește că ideile pentru Pictorul fără glas nu au luat naștere de la prima vizită, ci pe parcurs, când a reușit să cunoască mai bine oamenii și locurile.

Augustin, pictorul fără glas zămislit de autoare este o bucățică vie a istorie nostre..., o istorie care sună cam așa...."Iași, România, începutul anilor ’50. Pe treptele unui spital este găsit un bărbat fără nume. Surd și mut, necunoscutul începe să comunice numai când Safta, o asistentă medicală, îi aduce hârtie și un creion cu care să deseneze. Încet, chinuitor, amintirile încep să se aștearnă pe foi. Iar amintirile lui sunt și amintirile Saftei, pentru că străinul este Augustin, fiul bucătăresei de la conacul pe care l-a avut odinioară familia Saftei. Destinele celor doi protagoniști s-au despărțit însă într-o vară toridă. După care au urmat războiul și invazia stalinistă, în urma cărora totul s-a schimbat..."

Recunosc, la început am avut îndoieli în ceea ce privește achiziționarea cărții de față și asta pentru că nu prea îmi place să citesc romane ce aduc în prim-plan țara noastră.

M-a cucerit însă descrierea (o aveți și mai mai sus, în italic) și am zis că o comand, fie ce o fi!

O decizie înțeleaptă, căci romanul este o adevărată bijuterie! Ușor de citit, pe alocuri delicioasă, este nu doar o lectură plăcută, ci și educativă.

Cei care au trăit (sau au auzit poveștile bunicilor) în acea perioadă se vor îndrăgosti iremediabil de Pictorul fără glas, iar cei mai tineri, vor avea o nouă perspectivă asupra vieții și a timpurilor trăite de antecesorii lor.

Tristețe, haos, durere, drama de a avea un cămin și apoi a-l pierde... caleidoscop de emoții prinse între paginile romanului, cu o măiestrie incredibilă.

Aș putea numi-o chiar carte manifest

Recomand din toată inima Pictorul fără glas, pentru felul minunat în care este scrisă, pentru povestea deosebită ce o spune, pentru că prezintă o Românie autentică, o Românie pe care mulți dintre noi (deși români) nu o cunoaștem.

Puteți găsi Pictorul fără glas pe site-ul celor de la Târgul Cărții (http://www.targulcartii.ro/ ), la un preț special de doar 10 lei! Puteți comanda on-line, iar cărțile sosesc la voi în 24 h, cu o deosebită atenție la detalii!

Dacă recenzia a fost pe placul vostru și sunteți curioși să citiți întreg romanul, îl puteți comanda de aici.

13 comentarii:

 1. Eu cred ca nu as putea citi cartea! Imi este asa de dor de Romania ca ar trebui sa plang tot timpul! Nu ma întreba de ce nu vin in tara ptr ca nu pot vorbi despre asta! Iti multumesc totusi de recomandare! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Te inteleg. Eu m-am mutat dintr-un oras in altul si imi e dor de mor de casa... Cred ca daca as fi in alta tara mi-ar plange inima zi de zi.

   Sper sa gasesti puterea sa treci peste si sa iti ostoiesti dorul de tara.

   Ștergere
 2. Este o carte cu de toate, cred ca este usor de citit.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai dreptate. Este foarte usor de citit si foarte buna! Este genul de roman care te imbogateste sufleteste.

   Ștergere
 3. O carte care te cucereste de la primele pagini.
  Eu am citit-o cu mare placere.

  RăspundețiȘtergere
 4. O carte care te cucereste de la primele pagini.
  Eu am citit-o cu mare placere.

  RăspundețiȘtergere
 5. O carte care te cucereste de la primele pagini.
  Eu am citit-o cu mare placere.

  RăspundețiȘtergere
 6. O carte care te cucereste de la primele pagini.
  Eu am citit-o cu mare placere.

  RăspundețiȘtergere
 7. As vrea sa o citesc cum de altfel as vrea toate cartile a caror recenzii le gasesc pe bloguri, dar nu am timp si nici bani sa le cumpar pe toate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se apropie acum Pastele, poate aude "iepurasul" si o aduce ca si cadou :)

   Ștergere
 8. Ai mare dreptate in ceea ce priveste faptul ca multi dintre noi, desi romanii fiind nu cunoastem cu adevarat Romania...intotdeauna mi-a placut sa citesc despre tara noastra...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In acest caz iti recomand din tot sufletul cartea Pictorul fara glas. Este un deliciu sa o citesti!

   Ștergere