Treceți la conținutul principal

Moștenirea babei Stoltz de Alina Pavelescu

Când am aruncat prima privire pe site-ul Editurii Herg Benet, imediat mi-a atras atenția descrierea cărții Moștenirea babei Stoltz (pe care apropo, o puteți citi și voi aici)

Ca să nu vă spun că pe lângă prezentare, un citat din roman a fost cel care m-a determinat să îmi spun asta este o carte pentru mine!

„Visele oamenilor au oase de sticlă, atât de fragile, încât adeseori nici înşişi visătorii nu au curajul să şi le pipăie, atât de transparente, încât, atunci când le visezi, nu pe ele le vezi, ci doar pe tine prin ele. Dar hultanii, cei consacraţi şi cei în devenire, reuşesc întotdeauna să prăduiască visele altora. Le dau obsesiv târcoale, nu pentru că i-ar interesa cum arată scheletul transparent al viselor, nici pentru că, atunci când rămân singure, visele se aprind şi îşi strigă pe nume stăpânii rătăciţi, nici măcar dintr-o poftă sadică, fiindcă le-ar plăcea sunetul cristalin al osului de vis fărâmat, ci, pur şi simplu, pentru că orice carieră de hultan are nevoie de o cauză fondatoare. Chiar dacă n-au învăţat-o nicăieri – n-am auzit să existe vreo şcoală care dă doctorate în hultanism, asta e mai degrabă o vocaţie, hultanul e artist în felul lui – ei ştiu din instinct că la fundaţia oricărei opere din lumea noastră, fie şi a uneia mediocre, trebuie să îngropi un vis.”



Acțiunea se desfășoară în zilele noastre, în câmpiile bărăganului, într-o comunitate mică, în care bârfa, interesele și plictiseala sunt ceva obișnuit. 

O comunitate cu obiceiuri și credințe proprii, cu convingeri greu de zdruncinat.

Construită ca un soi de monolog interior al eroinei (funcționar public la primăria din sat), prezintă cât se poate de realistic zbuciumul interior al fiecăruia dintre noi.


În momentul în care apare un nou primar, iar secretara se îndrăgostește de acesta, secretară care este și eroina romanului, totul se schimbă în sătucul prăfuit și liniștit. Pornită pe un drum al schimbării și al devenirii de sine, eroina are parte de o psihanaliză pe cinste.

Iar când baba Stotltz, personaj emblematic și marginalizat al comunității îi iese în cale, totul se schimbă.

Caleidoscop de emoții, gânduri, povești și destine, cam așa aș rezuma romanul. Cât despre moștenirea babei Stoltz, ei bine, asta este o cu totul și cu totul altă poveste. Poate casa pe care o lasă cu glas de moarte primăriei, poate albumele încărcate cu poze din tinerețea ei, poate învățăturile sau experiența ei de viață... sau poate chiar povestea închisă între coperțile acestei cărți, sau toate la un loc fac parte din moștenirea lăsată.

Democrație, comunism, aripi frânte și destine zăgăduite, mentalități învechite și metehne neschimbate de când lumea, minciună și manipulare, toate într-o singură carte! Și o dorință de a fi altfel, de a fi mai bună, de a fi remarcată și iubită, ce schimbă destine.

O carte complexă, fără dialog, avalanșă de emoții și întrebări, presărată cu petale de bujori, destul de greu de citit, dar pe care o dată ce o termini, vei realiza că nu doar eroina s-a schimbat, ci și tu!

Lucru pe care cu greu îl pot afirma despre un roman.

Moștenirea babei Stoltz este o carte de 10 plus, pe care o recomand cu drag, mai ales dacă vă plac cărțile ce aduc noi perspective vieții!

O puteți găsi aici, iar în această perioadă este la un preț promoțional de doar 25 lei!

Comentarii

  1. Imi pare o carte "greoaie", în general cartile fara dialog "ma omoara"!! :))
    Oricum pana ajung eu la carte... mai este de asteptat! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincera sa fiu nici eu nu sunt o mare fana a cartilor fara dialog. Si da, este greoaie, mi-a luat cred ca dublu din timpul pe care l-as fi petrecut cu un astfel de roman, dar a meritat!

      Ștergere
  2. Pretul cartii este ok, iar actiunea pare foarte atragatoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca autoarea isi doreste foarte mult sa traga un semnal de alarma cu aceasta carte.

      Ștergere
  3. Multumim de recomandare, dar mai poate astepta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere. Indiferent daca este pe lista de prioritati sau nu, este un roman interesant, ce merita rasfoit.

      Ștergere
  4. Ieftina si promite mult. Sper sa o cumpar in curand. Imi plac asa de mult cartile care isi lasa amprenta asupra mea...asta caut la o carte intotdeauna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand se intampla una ca asta cu o carte, cu siguranta este una buna, ce si-a atins scopul.

      Ma bucur ca ti-am starnit interesul.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenu...

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î...

Lansare Betano în România

Vă tot "amenințam" pe  Facebook  că vă spun pe unde am umblat ieri. Ei bine, a venit și momentul mult așteptat. Prin intermediul  Blogal Initiative  am avut plăcerea să iau parte la lansarea platformei on-line de pariur,  Betano . Lansarea a avut loc  Stadio- Restaurant cu Atrium  (un loc tare simpatic, sigur mai trec pe la ei- m-au cucerit cu cănuțele de cappuccino). Revenind la evenimentul de lansare, vă las mai jos câteva date oficiale, pentru că it's a must când vine vorba de astfel de proiecte. Comunicatul de presă spune cam așa: "Lider pe piața pariurilor sportive din Grecia și Cipru (sub marca Stoiximan), compania oferă pe piața din România produse de top, transmisiuni live ale competițiilor sportive și live casino, precum și servicii de înaltă calitate pentru membrii săi. Jucătorii au acces la peste 4.500 de ligi sportive locale și internaționale de top și pot paria pe 35 de tipuri de sporturi și activități, care se des...