Treceți la conținutul principal

Compatibilitatea în cuplu

Dacă săptămâna trecută am vorbit despre reenergizarea relației de cuplu, postare pe care o găsiți aici, astăzi mi-am prosus să abordăm un alt subiect referitor la relații și anume compatibilitatea în cuplu!

Vă explicam faptul că iubirea are o aritmetică puțin diferită și că în cazul ei, 1+1=3 (și al-III-lea nu este bebelul)- el, ea și relația dintre ei. Acesta este un concept nou apărut în psihologie, al cărui principiu de bază stipulează că așa cum avem grijă de noi, trebuie să avem grijă și de realția dintre noi, pentru ca aceasta să se dezvolte armonios.

Ce este important să rețineți din ecuația de mai sus este faptul că nu dragostea, pasiunea, sentimentele ori compatibilitatea țin doi oameni împreună într-o relație. Dacă aceasta din urmă nu este una pozitivă, de calitate, care să reușească să îi dezvolte pe fiecare dintre parteneri, cuplul eșuează.

Poate că nu ați analizat până acum foarte atent semnificația relației și ce presupune aceasta- ea începe chiar înainte ca el și ea să se fi întâlnit. Fiecare dintre noi pleacă la drum cu un bagaj de cunoștințe, așteptări, informații despre ce e o relație- informații adunate de-a lungul timpului, văzând relațiile altora (ale părinților, bunicilor, fraților, etc.), astfel trecutul fiecăruia reprezentând o temelie a viitoarei relații.



Ce ne influențează în alegerea partenerului se poate rezuma în una dintre categoriile de mai jos:

- temerile
-  atracția
- sentimentele
- modul în care luăm decizii

Dintre toate, sentimentele joacă un rol crucial. Doi oameni se pot iubi reciproc, dar relația lor să fie una patologică, în care cuplul nu se poate dezvolta, singura cale de a consuma relația fiind autodistrugerea.

În aceeași măsură, există cupluri în care să nu existe sentimente de iubire, dar care acceptă și participă activ la construirea unei relații pozitie, de calitate, ce împlinește nevoile fiecăruia. Pentru a putea merge mai departe, este important ca fiecare să conștientizeze în ce tip de relație se află, să conștientizeze acest fapt, să îl accepte sau nu (desigur, dacă nu îl acceptă, despărțirea este cel mai bun pas). Conștientizarea tipului de relație scutește cuplurile de frustrări, suferință, deziluzii.

Desigur, pentru o relație traină, este important să existe și compatibilitate. Rețineți însă faptul că aceasta poate fi de nenumărate tipuri:

- emoțională
- sexuală
- valori și principii
- pasiuni/hobby-uri
- financiară, etc.

Un alt lucru de care trebuie să țineți cont este faptul că prioritățile oamenilor se schimbă și dacă la un moment dat compatibilitatea dintre voi pare că a dispărut, de fapt este posibil ca fiecare să fi evoluat în direcții diferite.



Compatibilitatea dintre voi poate fi de asemenea destructurată de imposibilitatea de a înțelege și accepta:

- faptul că fiecare a avut parte de o educație diferită, provine din familii diferite, având astfel principii de viață diferite
- faptul că dinamica dorinței de sexualitate, tandrețe, apropiere fizică este diferită între bărbat și femeie
- dificultatea de a te dezatașa de o relație semnificativă din trecut (nu neaparat de un alt partener, cât și de o relație cu mama, tata, etc.), pentru a se angaja total în cea actuală
- frica de responsabilizare, de a-ți asuma consecințele propriilor comportamente și decizii
- dificultăți în înțelegerea faptului că diferă modul în care conviețuiesc un bărbat și o femeie
- incapacitatea de a renunța la modelul mintal al partenerului ideal- fie că ne place sau nu, așa ceva nu există
- comunicarea ineficientă
- credința eronată cum că, apariția unui copil sau compromisurile ar putea salva relația

Un mod eficient de a "verifica" cum stați cu compatibilitatea, poate fi făcut sub formă de joc:

Când sunteți amândoi odihniți, relaxați și aveți mai mult timp liber, luați două foi de hârtie și pixuri, alegeți-vă fiecare locul preferat din casă și împărțiți foaia în 3:

- ce ofer
- ce vreau să primesc la schimb
- peste ce nu aș putea trece niciodată

Și începeți să completați fiecare listă, în funcție de dorințele voastre. ATENȚIE însă, fiți sinceri 100%!

După ce terminați, consultați listele și discutați fiecare aspect. De exemplu, dacă el trece spălatul vaselor la ce ofer, iar în schimb își dorește un masaj, dar ție nu îți place să masezi oameni, puteți găsi o alternativă.

Desigur, cel mai important aspect al listei este ultimul. Ca să vă dau un exemplu grăitor, dacă tu ai trecut că nu ai putea să treci peste a fi înselată, dar el își dorește să faceți dragoste de 2 ori pe zi, în fiecare zi, însă tu ai trecut în listă că ai prefera să faceți dragoste o dată pe săptămână, deja putem observa o dificultate de compatibilitate.

Frumusețea acestui exercițiu însă este faptul că lasă posibilitatea de a discuta și negocia fiecare punct al listei, vă oferă o imagine de ansamblu, vă ajută să vă cunoașteți mai bine și să comunicați, oferă timp de calitate și poate fi repetat la anumite intervale de timp. Puteți păstra si listele vechi, pentru a vedea cum s-a schimbat cuplul, în timp.

Dacă aveți întrebări, sugestii sau nelămuriri, aștept comentariile voastre.

Săptămâna viitoare vorbim despre cum comunicăm corect în cuplu!


Sursă foto 2sursă foto 1.






Comentarii

  1. nu prea am multe de adaugat aici. Eu cu sotul ne stim de aproximativ 20 de ani, iar de 8 ani suntem casatoriti. Se zice ca nici intr-o viata nu reusesti sa cunosti o persoana, dar eu pot zice ca am ajuns la un stadiu in care ii stiu raspunaurile la majoritatea intrebarilor, si cand spun asta, e pe verificate. Este foarte importanta compatibilitatea in cuplu, si eu zic ca o avem foarte buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cat mai multi ani (fericiti si sanatosi) impreuna! Compatibilitatea este, importanta, dupa cum ai spus si tu. Si desigur, pe langa ea, mai vin o gramada de alti factorii ce pot transforma o relatia in una reusita (sau nu). Ma bucur ca voi ati gasit reteta fericirii pentru familia voastra.

      Ștergere
  2. Bravo Amalia pentru acest articol, o adevarata lectie de viata, se poate invata multe citind acest articol, dar si punand in practica ceea ce ai citit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru feedback. Ma bucur ca este un articol util, asta urmaresc de fiecare data cand scriu ceva.

      Ștergere
  3. Articol folositor tuturor cuplurilor! Foarte adevarat tot ce ai scris! Si eu am o relatie lunga cu sotul de 12 ani, trainica bazata pe multa afectiune si incredere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cati mai multi ani impreuna, cu fericire si sanatate! Increderea, afectiunea, sprijinul si cate si mai cate, fac o relatie frumoasa si de durata. Ma bucur ca sunteti un cuplu trainic, ce a reusit sa descopere reteta starii de bine.

      Ștergere
  4. Eu nu ma pot lauda cu o relatie lunga!/Suntem impreuna de trei ani. Relatia noastra a inceput dintr-o greseala. Nu am avut sentimente de iubire pentru el. M-a atras faptul ca era calm, stia sa asculte sa-ti dea un sfat cand trebuie, bunatatea si grija de care dadea dovada. Am fost prieteni, mi se parea ciudat ca vorbim mai mult decat era cazul. Abia iesisem dintr.o relatie, anul nuntii. Se mai intampla!
    Apoi, vedeam ca el umple pagina de Facebook cu diferite postari. Descria atat de frumos ceea ce simte, nu am stiu ca este pentru mine. El imi dadea de intels, dar nu vroiam sa inteleg.
    Am venit in tara, pentru ca eram plecata in Germania, ne-am intalnit si culmea, eu l-am sarutat am vazut ceva in ochii lui cum ma privea. Ne-am mutat impreuna, am ramas insarcinata cu fetita la cateva luni. Am mai fost discutii, ba chiar am ales sa plec. Poate si diferenta de varsta dintre noi si mediu de viata unde am crescut. Sper pe viitor sa fie si mai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wooow o poveste parca desrpinsa din filme. Relatia voastra e abia la inceput, mai aveti suficient timp sa va cunoasteti, sa va descoperiti si sa va construiti familia pe care ti-o doresti!

      Ștergere
  5. Cred ca comunicarea e totul intr-o relatie. Trebuie ca fiecare sa-si spuna cu calm ceea ce-i deranjeaza la celalalt si impreuna sa rezolve problemele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, comunicarea conteaza foarte mult in orice fel de relatie, nu doar de iubire. Abia astept sa vorbim si despre asta.

      Ștergere
  6. Nu stiu daca exista o compatibilitate in cuplu! Mai degraba cred ca "lasa tu de la tine ca las si eu de la mine"... Intelegerea este cheia principal! Cineva a spus asa: "keep the fights clean and the sex dirty"! Cred ca este un sfat foarte întelept!
    Eu sunt casatorita de aproape 40 de ani... :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi, multi ani fericiti, cu sanatate si iubire! Foarte fain citatul, cu un mare samburoi de adevar in el. Compromisurile sunt si ele esentiale, dar cum spuneam in postarea trecuta, sa nu fie facute doar de o singura parte. Chiar si joculetul acela de compatibilitate, se bazeaza de fapt pe principiul intelegerii si al lui mai las eu de la tine, mai lasa si tu... Ma bucur ca voi ati reusit sa gasiti cheia succesului si ca aveti o relatie atat de frumoasa, de atatia ani. Aveti toata admiratia mea.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a

Lansare Betano în România

Vă tot "amenințam" pe  Facebook  că vă spun pe unde am umblat ieri. Ei bine, a venit și momentul mult așteptat. Prin intermediul  Blogal Initiative  am avut plăcerea să iau parte la lansarea platformei on-line de pariur,  Betano . Lansarea a avut loc  Stadio- Restaurant cu Atrium  (un loc tare simpatic, sigur mai trec pe la ei- m-au cucerit cu cănuțele de cappuccino). Revenind la evenimentul de lansare, vă las mai jos câteva date oficiale, pentru că it's a must când vine vorba de astfel de proiecte. Comunicatul de presă spune cam așa: "Lider pe piața pariurilor sportive din Grecia și Cipru (sub marca Stoiximan), compania oferă pe piața din România produse de top, transmisiuni live ale competițiilor sportive și live casino, precum și servicii de înaltă calitate pentru membrii săi. Jucătorii au acces la peste 4.500 de ligi sportive locale și internaționale de top și pot paria pe 35 de tipuri de sporturi și activități, care se desfășoară oriunde