Treceți la conținutul principal

Excursie în Ținutul Huniazilor, Cetatea Devei, partea a-II-a

Dintre toate excursiile organizate până acum împreună cu soțul meu, aceasta este de departe cea mai frumoasă!

Despre prima parte a aventurii noastre la pas prin Ținutul Huniazilor, puteți citi aici. Astăzi însă vorbim despre Cetatea Devei.


Ascunzând între zidurile sale povești uluitoare, primele datări ale acesteia încep undeva la anul 1269, când legendele cu zâne și prințese cu ochi ispititori și plete de aur locuiau în frumoasa cetate.

Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania, având o istorie bogată- aparținând ducilor, voievozilor, prinților și conților, furată și dăruită, nu a avut parte niciodată de liniștea bine-meritată!

Construită nu doar cu scopul de a deservi ca cetate de apărare, ci și ca locuință, zidurile ascundeau un lux cum rar se poate întâlni, cu săli de bal maiestoase și frumuseți de nedescris.



Pentru o perioadă informațiile despre frumoasa cetate sunt ambiguie, anul 1444 fiind acela în care Iancu de Hunedoara primește în stăpânire Cetatea și toate bogățiile sale, până în 1504.

De la acest punct, Cetatea Devei ocupă un loc și mai important (dacă îmi permiteți să mă exprim atât de poetic) în istoria Transilvaniei. În a doua jumătatea a secolului al XVII-lea, principele Gabriel Bethlen construişte în cetate un bastion care servea drept închisoare şi loc de tortură. La baza sa, ridică în stil renascentist un adevărat palat de locuit: Palatul Magna Curia.


Cetatea Devei este martoră renumite răscoale condusă de Horia, Cloșca și Crișan.

Anul 1849 marchează moartea frumoasei cetăți- magazia cu praf de pușcă explodează, iar cetatea este distrusă...

Astăzi, au rămas doar ruinele din maiestoasa Cetate de odinioară, ziduri ce dacă ar putea vorbi, ar spune povești de dragoste, de dor, trădare și măreție.


În ceea ce privește programul de vizitare, aceasta este deschisă în fiecare zi, în intervalul 8.00-20.00, iar accesul se poate face fie cu telecabina, fie pe jos (dacă alegeți scările, să știți că aveți ceva de urcat/coborât).

Noi am decis să înoptăm în Deva (prețurile sunt mai ok față de Hunedoara, iar orașul mi-a plăcut mult mai mult). Ne-am cazat în Apartament Maya, un locușor frumos foc, foarte curat, aproape de cetate și care m-a surprins plăcut. Ca să vă faceți o idee, mi-aș face din apartamentul acela un cămin.

Orașul este frumos, curat, cu o sumedenie de clădiri vechi- pereții orașului inspiră și expiră istorie. O atmosferă aparte, ca de poveste. Pentru a înțelege mai bine ce vreau să spun e musai să vizitați Deva! Noi vrem să o vedem și în primăvară (sau la vară) și să punem de o sesiune foto.


În ceea ce privește mâncarea, deși localurile nu sunt foarte multe, servirea este impecabilă, oamenii surprinzător de amabili, iar cofetăriile divine.

Săptămâna viitoare vorbim și despre partea mea favorită a excursiei: Castelul Huniazilor!

Până atunci, vă aștept să conversăm aici și pe Facebook.

Comentarii

  1. Frumoasa istorie mai avem. Chiar imi era dor sa citesc cateva randuri de istorie.multumim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a facut placere sa ma documentez despre Deva si imprejurimi. Ar fi mult mai multe de spus, dar am zis sa rezum totul la cateva idei. Ma bucur ca ti-a placut.

      Ștergere
  2. Frumoasa descriere,frumoase imagini,orice turist cred ca ramane incantat de asa locuri minunate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a placut enorm. Daca zona ar fi ceva mai bine dezvoltata din punct de vedere economic, cu o paleta mai larga a locurilor de munca, m-as muta si maine in Deva!

      Ștergere
  3. Avem o tara minunata cu locuri de neuitat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita iubita fiecare pietricica din ea. Ar trebui sa fim mai constienti de ea, de frumusetile ei si sa avem o mai buna grija de ea si de noi.

      Ștergere
  4. Sincer, chiar nu stiam nimic de Cetatea Devei. Cum nu mi-a placut prea mult istoria, invatam mai mult de rusine, multe nu le stiu. Noi am trecut decat, dar nu am oprit. Spre rusinea mea nici nu stiam de existenta ei. Avem prea multe bogatii in tara ce nu sunt promovate la adevarata lor valoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un loc cu adevarat magic si cu o incarcatura energetica (daca ii pot spune asa) uriasa! Mi-a placut mult cetatea, orasul, cladirile, amabiltatea oamenilor. Un oras pe placul inimii mele :)

      Ștergere
  5. Ce frumos ai descris locul! Foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
  6. avem o tara frumoasa ,merita vizitata ,mi/ar place sa vizitez acest castel ,dar este cam departe de PLOIESTI

    RăspundețiȘtergere
  7. In acel colt de tara nu am ajuns si ma bucur ca prin articolul tau pot sa-l vad cu ochii mintii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a

Lansare Betano în România

Vă tot "amenințam" pe  Facebook  că vă spun pe unde am umblat ieri. Ei bine, a venit și momentul mult așteptat. Prin intermediul  Blogal Initiative  am avut plăcerea să iau parte la lansarea platformei on-line de pariur,  Betano . Lansarea a avut loc  Stadio- Restaurant cu Atrium  (un loc tare simpatic, sigur mai trec pe la ei- m-au cucerit cu cănuțele de cappuccino). Revenind la evenimentul de lansare, vă las mai jos câteva date oficiale, pentru că it's a must când vine vorba de astfel de proiecte. Comunicatul de presă spune cam așa: "Lider pe piața pariurilor sportive din Grecia și Cipru (sub marca Stoiximan), compania oferă pe piața din România produse de top, transmisiuni live ale competițiilor sportive și live casino, precum și servicii de înaltă calitate pentru membrii săi. Jucătorii au acces la peste 4.500 de ligi sportive locale și internaționale de top și pot paria pe 35 de tipuri de sporturi și activități, care se desfășoară oriunde