duminică, 28 august 2016

Povestea celor 13 mărgăritare

Vă amintiți de legenda lui Pan și a Galiei, despre care vă scriam aici?! Pe lângă încântătoarea legendă a orașului Mangalia, Regata Marilor Veliere aduce după sine Povestea celor 13 mărgăritare.

În perioada 8-11 septembrie 2016, în ultimul weekend de vacanță, vă puteți bucura la Constanța de minunatele povești și legende ale Mării Negre.Dintre acestea, cea mai surprinzătoare poveste este cea a celor 13 mărgăritare. Legenda spune că după ce Pan și Galia și-au unit destinele, au fost bine-cuvântați cu 13 fete, la fel de talentate ca tatăl lor și frumoase ca Galia. Fetele creșteau văzând cu ochii și se făceau mai frumoase pe zi ce trece. Toată Dobrogea auzise de frumusețea fecioarelor, cu pielea albă ca spuma mării și cosițele mai negre ca Marea în cele mai întunecate momente. Fetele mării își împleteau stele de mare în cosițe și purtau flori de maci la cingătoare și alergau cât e ziua de lungă pe plajele Dobrogei, jucându-se și cântând ca niște sirene.Frumoase și independente, cântând și jucând cât era ziua de lungă, bălăcindu-se în apele magice ale Mării Negre și jucându-se cu delfinii, gingășia lor a devenit cunoscută peste mări și țări.

Se spunea despre ele că sunt fiice ale mării, născute din valurile învolburate ale mării, făpturi magice, frumoase ca niște mărgăritare.

Numai când le priveai întreaga zi ți se însenina și chiar și cei mai ursuzi dintre oameni se veseleau când le priveau joaca și cântecele. Pan și Galia erau tare mândri de cele 13 mărgăritare ale lor și li se umple inima de fericire la gândul că frumoasele făpturi erau fiicele lor.

Zvonul despre mărgăritarele Mării Negre au ajuns și la urechile temutului pirat Huzhten, care și-a făcut un scop de a traversa mări și oceane pentru a le răpi pe fete.


Într-o frumoasă zi de august, în timp ce fetele se jucau nestingherite pe plajele Constanței de astăzi, in micul sat de pescari al Galiei și lui Pan, au început să răsune clopotele a jale. Corabia amenințătorului Huzhten se vedea la orizont și nu se apropia cu gând de pace. La geamul Galiei a venit stol de rândunele, ciripind agitate vești sumbre: Huzhten vroia să le răpească pe cele 13 fecioare.


Disperată, Galia începu să se roage la tatăl său, regele Mării, să îi salveze fiicele. Galia vărsa lacrimi amare la malul apei, pe locul în care renunțase la nemurire, implorând îndurare tatălui său, Poseidon. Acesta, cuprins de milă, apăru în fața fiicei sale, oferindu-i sprijinul părintesc. Pentru a le scăpa pe fete de mânia piratului Huzhten, tot ce putea face era să arunce o vrajă asupra lor și să le transforme în mărgăritare, pierzându-se în Marea Neagră. Vraja putea fi ruptă în momentul în care toate cele 13 mărgăritare ar fi ajuns iarăși împreună.Cuprinși de disperare, Pan și Galia au acceptat ajutorul lui Poseidon, iar fiicele lor au devenit 13 mărgăritare de o frumusețe neasemuită, fără de preț în mările lumii.

Ajung pe malurile Constanței, Huzhten, a mai găsit doar doar voalurile fecioarelor. Cuprins de furie și mai determinat ca niciodată să pună mâna pe cele mai frumoase fecioare ale mărilor, Huzhten a început o construi 13 corăbii trainice pentru a pleca în căutarea mărgăritarelor.

Corăbiile lui Huzhten au plecat pe valurile tulburi, căutând neîncetat frumoasele perle. De atunci au trecut sute și sute de ani, Pan și Galia nu mai sunt, a rămas doar amintirea satului lor, însă de corăbiile lui Huzhten se spune că încă mai cutreieră apele în căutarea mărgăritarelor...

Legenda spune că o dată la o sută de ani, corăbiile se întâlnesc în porturile lumii și își numără perlele găsite. Anul acesta, între 8-11 septembrie, se vor întâlni în Portul Constanței să își socotească prada.

Dacă vor fi adunat toate cele 13 mărgăritare. fiicele mării se vor scutura de vălurile vrăjii, căpăt
ndu-și forma inițială.

Nu știu dacă pirații au reușit să strângă toate perlele, dar dacă au făcut-o, mai bine am fi în Portul Constanței, să vedem cu ochii noștrii cum o legendă prinde viață!Pentru mai multe informații vă invit să consultați site-ul oficial al evenimentului și să fim cu ochii ațintiți pe cele 13 veliere, poate-poate de data aceasta au reușit să găsească perlele magice.

12 comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Multumesc! :) A fost scrisa pe genunchi, sper sa nu fie nicio greseala prin text

   Ștergere
 2. Ce poveste frumoasa! Cand vei copii le vei incanta copilaria cu povesti frumnoase.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sper sa am timp pentru asta. Eu cand eram mica adoram povestile si o puneam pe bunica sa imi spuna in fiecare zi povesti nemuritoare.

   Ștergere
 3. Foarte frumoasa poveste.

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte frumos. Imi place.

  RăspundețiȘtergere
 5. Răspunsuri
  1. Multumesc mult. Desi nu mi-a adus premiul, ma bucur ca a fost citita si a placut.

   Ștergere