Treceți la conținutul principal

Iubirea născând din Mare

Legenda spune că o dată cu apropierea toamnei, vacanța este pe terminate, zilele din ce în ce mai scurte, vremea capricioasă și weekendurile de leneveală și voie-bună pe terminate.

În perioada 8-11 septembrie 2016, la Constanța, ultimul weekend de vacanță stă sub semnul Regatei Marilor Veliere. 13 veliere, 6 țări, 1000 marinari, multă veselie și magie pot fi vizitate gratuit de doritori.

Și pentru că un astfel de eveniment trebuie marcat și printr-o poveste pe măsură, o poveste de dragoste, așa cum îi șade bine Mării Negre- martoră a atâtor sărutări pătimașe, de dor, sau de fericire, de regăsire sau despărțire...


Povestea pe care urmează să vă o spun am auzit-o și eu pe la alții, dar se regăsește și în cărțile dedicate Dobrogei.

Legenda spune că în timpuri străvechi, în vremuri de mult apuse, pe vremea când oamenii încă se închinau Zeilor, iar aceștia le decideau destinul, s-a născut un prunc frumos într-un sat de pescari pe malul stâng al bătrânului Port Euxin. Acesta s-a născut într-o familie săracă, de pescari, dar era chipeș ca nimeni altul.

La câteva zile de la nașterea sa, la poarta casei au apărut 3 zâne bune, ce i-au hărăzit daruri minunate. O voce fermecătoare și glas blând ca al zeilor, frumusețea lui Adonis și poate cel mai surprinzător dintre toate, puterea de a uni apa cu pământul.

Tânărul flăcău, botezat de părinții săi Panait, crescu frumos și voinic, cu un glas molcom și blând, cu mare talent în ale pescuitului. Toți sătenii îl iubeau, iar prietenii îl porecliseră Pan, ca pe zeul din mitologia greacă.

Flăcăul ieșea adesea singur la pescuit pe apele misterioase ale Mării Negre și în timp ce își întindea năvodurile pentru pește, cânta cu glasu-i divin cântecele învățate la vatra satului.

Tot cântând și înaintând pe valurile înspumate ale Mării Negre, fu auzit de Galia, una dintre frumoasele fiice ale Pontului. Aceasta fu pe dată cucerită de glasul magic al flăcăului și împinsă de curiozitate ieși în înaintarea lui Pan.




Astfel, o frumoasă poveste de dragoste se înfiripă între Pan, fiu al pământului și Galia. Povestea lor era magică, dar dureroasă- Galia neputând călca pe pământ fără a renunța la nemurire, iar Pan neputând rămâne între valurile înspumate fără aș pierde viața. 

Cei doi îndrăgostiți își petreceau zilele împreună, cântând, râzând și făcându-și jurăminte, iar la lăsarea serii, fiecare o pornea spre casa lui. Frumoasă poveste aveau cei doi, dar dureroasă.

În una din zile, o molimă grea căzu asupra satului de pescari, molimă ce nu îl cruță nici pe Pan. Degeaba aștepta Galia zile și zile în șir la locul de întâlnire, căci Pan nu mai venea și nici vești despre el nu primea. Cuprinsă de disperare, Galia își luă inima în dinți și păși pe malurile micului sătuc, renunțând la nemurirea sa.

Ajunsă în sătuc, îl găsi pe Pan grav bolnav și suferind. Cu toată dragostea sa îi rămase la căpătâi și îl îngriji nopți și zile în șir, până ce acesta se înzdrăveni.

Fericiți nevoie mare și îmbătați de iubire, Pan și Galia s-au căsătorit, au avut mulți copiii, la fel de frumoși și talentați, reușind să împlinească și cel de al treilea dar al urzitoarei: unirea pământului cu marea.

Fiind doi oameni atât de frumoși, cu un suflet atât de bun și cu drag de viață, a căror veste s-a dus în întreg ținutul Dobrogei, sătucul lor a rămas în istorie ca sătucul Pangalia. Denumire ce în timp a căpătat noi forme, acum numind-se Mangalia.

Vizitând expoziția de veliere din septembrie, dacă ascultați cu atenție valurile mării lovind punțile, vântul suflând în pânze și clipocitul apei la mal, cu siguranță veți auzi și cântecele de iubire ale lui Pan și Galia. Ascultați cu atenție, este cântecul îndrăgostiților, cântec ce vindecă inimile rănite și le aduce împreună pe cele menite să se întâlnească.

Așa că nu stați pe gânduri și haideți să vedem Regata Marilor Veliere!


Sursă poveste: Cealera Cristian.

Comentarii

  1. Ne luam de mana si ne vedem acolo :) deal ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar fi o experienta interesanta sa particip la Regata Marilor Veliere!

    RăspundețiȘtergere
  3. E o experienta care merita traita macar odata in viata! Succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt norocoasa. Locuiesc in Constanta, deci nu voi lipsi la acest eveniment

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu adevarat o norocoasa! Parca, parca ma incearca putina invidie! :)

      Ștergere
  5. Foarte frumoasa legenda eu n-o stiam. Ce-mi doresc foarte mult e sa vad o data bricul Mircea, celebrul nostru bric. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o nava cu adevarat impresionanta. Poate la anul, va programati vacanta in preajma Zilei Marinei, sa va bucurati de bricul Mircea si alte nave frumoase d-ale noastre.

      Ștergere
  6. Uite ca nu stiam legenda orasului Mangalia. Eu m-am indragostit de acest oras anul trecut si anul acesta tot in Mangalia voi merge! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place mult Mangalia. Drept pentru care mi-am facut temele si am aflat ce povesti circula despre el.

      Ștergere
  7. Ce frumos ai povestit! Si cate informatii interesante! Toata lumea ar trebui sa le afle.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet ca ai trecut pe aici si pentru cuvintele tale frumoase.

      Ștergere
  8. O poveste minunata pe care nu am stiut-o. Multumesc ca m-ai adus din nou in lumea copilariei si a povestilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucura comentariul dumneavoastra. Mi-a umplut sufletul de bucurie!

      Ștergere
  9. ce poveste frumoasa! mie imi pare rau a n-am reusit pana acum sa merg la mare in perioada in care are loc evenimentul :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este cu adevarat o poveste impresionanta, ca si marea noastra!

      Ștergere
  10. Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet! Mereu mi-au placut legendele autohtone si acum am zis ca e musai sa o povestesc pe asta!

      Ștergere
  11. Ce poveste frumoasa si ce calatorii placute veti face....
    Mult succes si drum bun....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc ca ati trecut pe aici. Ma bucur ca v-a placut povestea. Sper sa am placerea de a participa la eveniment.

      Ștergere
  12. anul trecut am vazut o regata, nu mai stiu care, mi-a placut taaareee mult!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O super norocoasa! Si eu imi doresc tare mult sa am ocazia sa particip la eveniment si sa imi delectez privirea :)

      Ștergere
  13. Superba legenda. Si ca orice legenda sunt sigura ca are si un sambure de adevar. Iti tin pumnii, poate ajungi sa te bucuri de evenimentul asta frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranta va fi un eveniment deosebit. Nu ne ramane decat sa asteptam si sa vedem ce va iesi.

      Ștergere
  14. Mai auzisem legenda asta, insa ma bucur ca mi-a fost reimprospatata memoria. E frumos sa recitesti povestile copilariei.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce poveste frumoasa! <3 Mi-a placut tare mult cum ai redactat-o.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a

Lansare Betano în România

Vă tot "amenințam" pe  Facebook  că vă spun pe unde am umblat ieri. Ei bine, a venit și momentul mult așteptat. Prin intermediul  Blogal Initiative  am avut plăcerea să iau parte la lansarea platformei on-line de pariur,  Betano . Lansarea a avut loc  Stadio- Restaurant cu Atrium  (un loc tare simpatic, sigur mai trec pe la ei- m-au cucerit cu cănuțele de cappuccino). Revenind la evenimentul de lansare, vă las mai jos câteva date oficiale, pentru că it's a must când vine vorba de astfel de proiecte. Comunicatul de presă spune cam așa: "Lider pe piața pariurilor sportive din Grecia și Cipru (sub marca Stoiximan), compania oferă pe piața din România produse de top, transmisiuni live ale competițiilor sportive și live casino, precum și servicii de înaltă calitate pentru membrii săi. Jucătorii au acces la peste 4.500 de ligi sportive locale și internaționale de top și pot paria pe 35 de tipuri de sporturi și activități, care se desfășoară oriunde