vineri, 24 iunie 2016

Sânziene, C.F.R. și alte pățănii

24 iunie este o zi bogată în sărbători- Sânzienele sau Drăgaica, Ziua Internațională a Iei și petrecerile dedicate zânelor bune.

Astăzi am sărbătorim sânzienele și ziua iei alături de oameni frumoși, veseli și cu suflet mare și am avut parte și de alte pățănii... dar nu e cazul să umbrim ziua asta frumoasă cu mici accidente.În noaptea asta de sânziene, unde cerurile se deschid și comunică cu pământul, noapte încărcată de farmece și magie, fetele spun descântece și stau treze toată noaptea. Unul dintre descântecele sânzienelor îl las și eu mai jos, pentru că îmi e tare drag:


“Du-te, Soare, vino 

Lună Sânzienele îmbună, 
Să le crească floarea - floare, 
Galbenă, mirositoare, 
Fetele să le adune, 
Să le prindă în cunune, 
Să pună la pălărie, 
Floare pentru cununie, 
Babele să le rostească, 
Până-n toamnă să nuntească.
Du-te, Lună, vino, Soare, 
Că tragem la-nsurătoare, 
Cununile neursite, 
Zac sub hornuri azvârlite.
Hai frumoaselor ce stati, 
Zane vreti sa ramaneti, 
Ca venim dupa petit, 
Pana nu v-ati razgandit."

După cum vă puteți da seama din versuri, noaptea asta e legată de iubire și de găsirea alesului. Atenție mare însă, Sânzienele nu trebuiesc supărate, pentru că se mânie teribil!  

Eu zic să ieșim cu toții în noaptea asta afară, să cinstim Sânzienele și să admirăm luna plină, atât de frumoasă în această perioadă. Și dacă se întâmplă să aveți prin casă o ie, zic că e momentul ideal de a o scoate în lume. Româncele e drept că sunt frumoase, dar când se îmbracă în ie, sunt sublime- diafane și magice ca niște zâne.

Și frumoasele C.F.R.-ului au îmbrăcat astăzi cu mândrie ia și au împărțit buchețele cu flori de câmp călătorilor din Gara de Nord-București. 


Spune-ți voi dacă nu ar trebui să purtăm iile mai des!? Eleganță, rafinament, istorisiri și feminitate- toate țesute pe pânza delicată a iei.

Și cărei ii nu îi șade sublim lângă o locomotivă pictată cu motive tradiționale românești- delicatețe și putere, aduse împreună sub semnul pasiunii!


Frumoșii mei, să știți că ziua nu s-a terminat. Aveți încă suficient timp să râdeți, să vă pierdeți în natură, să îmbrățișați arborii și să vă prindeți sub clar de lună în dansul zânelor. Bucurați-vă de natură, de lucrurile mărunte, de flori și buburuze, de ciripitul păsărilor și de faptul că TRĂIȚI! Nu uitați că ăsta e cel mai mare dar. 

Eu azi am lăsat fericirea să îmi intre în suflet- sper ca și voi să îi dați voie în inimile voastre.


Și cum să nu te bucuri când ai alături oameni frumoși, cu inimi mari, pasionați de ceea ce fac și care te primesc în mijlocul lor ca parte a familiei!? 

Sărbătoriți sânzienele, iubiți-vă țara, nu lăsați tradițiile să moară! Bucurați-vă sufletul cu flori și voie bună.

Vă îmbrățișez cu drag și vă doresc tot binele din lume.


8 comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Si mie imi plac mult. Am in plan sa imi mai achizitionez una- am vazut la Muzeul Taranului Roman o doamna cu ii superbe. Trebuie sa imi fac timp sa mai merg pe acolo.

   Ștergere
 2. Ultima poza imi aminteste de niste versuri. Suna cam asa "fericirea are chipul tau..."

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce mult imi doresc si eu o ie.. as purta-o cu mare drag :D
  Esti foarte frumoasa! aaah, am observat si bijuteria de la gat :)
  Pupici

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Au facut furori macusorii aia. Ma bucur ca i-ai observat. Merci pentru compliment, esti o scumpa.

   Cred ca sunt cateva site-uri cu ii cusute manual care livreaza si in strainatate. Merge sa te informezi. Sau poate gasesti una pe la o bunicuta- eu cateva ii asa le-am "procurat".

   Ștergere
 4. Acum aflu si eu de aceasta initiativa!!! foarte tare!!!
  Pentru ca-ti sta asa de bine in ie, cred ca o porti foarte des, sau ma insel?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. M-ai ghicit de minune, chiar port foarte des ie. Si daca as putea as cumpara in fiecare luna una noua.

   Ștergere