sâmbătă, 17 octombrie 2015

Despre tipurile de ten

Identificarea tipului de ten pe care îl avem este esenţială pentru a putea să ne îngrijim şi machia corect.

Fiecărui tip de ten îi corespun anumite produse, atât de îngrijire, cât şi de machiere, adaptate strict specificului şi nevoilor fiecărui ten în parte. Îngrijirea inadecvată poate duce la agravarea problemelor, la modificarea tipului de ten, iar în cazul machiajului, dacă sunt folosite produse incorecte, calitatea finală a acestuia poate avea de suferit.

Când vorbim despre tipurile de ten, acestea pot fi clasificate în:

- normale
- grase
- uscate
- acneic
- cuperozic
- mixte

Factori de ordin extern şi  intern influenţează pielea de-a lungul întregii vieţi, fapt pentru care, aceeaşi persoană poate avea mai multe tipuri de ten în diferite perioade ale vieţii.

Aceşti factori sunt:

- externi (vântul, ploaia, soarele, poluarea, trecerea de la un anotimp la altul, etc.)
- interni (dereglările hormonale, streul, emoţiile, ciclul, intrarea la menopauză, etc.)Pe lângă factorii amintiţi mai sus, pentru a obţine feţişoara aceea drăguţă, catifelată, strălucitoare, sănătoasă, la care toate visăm, este cât se poate de important să ne identificăm în mod corect tipul de ten şi să îl îngrijim adecvat.

Aşadar, cum recunoaştem corect ce tip de ten avem?!

Tenul normal

Tenul normal se întâlneşte destul de rar în rândul adulţilor sau adolescenţilor, acest tip de ten fiind cu precădere caracteristic copiilor. Este acel ten ca de porţelan, ce este perfect echilibrat. Dacă sunteţi posesoarea unui astfel de ten, atunci cu siguranţă sunteţi o norocoasă!

Tenul uscat

Pielea este mată, cu riduri superficiale, iar pe alocuri putem observa că pielea se exfoliază. Pielea pare să strângă, uneori există senzaţia de mâncărime la nivelul feţei şi se înroşeşte destul de repede la atingere.
Pielea este subţire la atingere, cu elasticitate mică. Tenul uscat NU trebuie confundat cu cel deshidratat (acestuia din urmă îi lipseşte aportul de apă).

Tenul gras

Tenul gras are un aspect uleios, cu exces de sebum. Imediat după curăţare are un aspect lucios, însă în câteva ore devine uleios. Pe nas, frunte şi bărbie porii sunt mari, dilataţi, iar în zonele cu exces de sebum apar puncte negre, coşuri şi alte mici imperfecţiuni.

Tenul acneic

Acest tip de ten se caracterizează prin prezenţa aceei şi este cu precădere întâlnit la adolescenţi.

Tenul cuperozic

Acest tip de ten este caracterizat de o roşeaţă în zona obrajilor, nasului, bârbiei şi a frunţii. Este o boală cronică, cu debut după vârsta de aproximativ 30 de ani, iar în timp roşeata se poate accentua.

Tenul mixt

Tenul mixt reprezintă o combinaţie între tenul gras şi cel usct sau normal. De cele mai multe ori zona T, adică frunte-nas-bărbie este grasă, în timp ce restul feţei este uscată. Acest tip de ten necesită o îngrijire specială, cu produse şi pentru ambele tipuri de ten.


Pe data viitoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu