Treceți la conținutul principal

Recenzie Înainte de ploi de Dinah Jefferies

"Mai bine o dragoste pierdută, decât una neavută. (M. Eliade)"



Când cei de la Târgul Cărții m-au surprins înainte de sărbători cu un colet ce conținea romanul Înainte de ploi de Dinah Jefferies am fost extrem de încântată și vă spun sincer că am așteptat cu sufletul la gură venirea vacanței de iarnă pentru a putea savura cartea! Și bine am făcut, pentru că este genul de poveste care te ține cu sufletul la gură și îți dorești să o termini în aceeași zi în care ai început-o.

Dinah Jefferies este o scriitoare de ficțiune cu numeroase cărți scrise și vândute în sute de exemplare. S-a născut în Malaezia, dar la vârsta de 9 ani s-a mutat în Anglia, neputând totuși uita de farmecul și izul exotic al țării în care se născuse. Fapt ce se regăsește și în cărțile pe care le scrie.

Înainte de ploi este cel de al patrulea roman și a fost publicat în Marea Britanie în februarie 2017, ajungând repede în topul celor mai bine vândute cărți.

Personajul principal, Eliza, primește o ofertă inedită din partea Guvernului Britanic- să plece în India și să fotografieze familia regală. Dornică de a se afirma, dar și de a fugi cât mai departe de Anglia, aceasta acceptă și pleacă într-o călătorie ce îi va schimba viața complet.

Cu un trecut complicat, rămasă fără tată de mică, cu o mamă dependentă de alcool și văduvă, aerul exotic al Indiei consideră că îi va face bine.

Cel ce avea să îi dea lumea peste cap este Jay, fratele extrem de chipeș și neconformist al prințului indian. Atracția, destinul, tradițiile, dar și diferențele dintre cele două culturi se împletesc într-un joc al seducției în care Eliza și Jay sunt actori principali.

Sărăcia poporului indian, regulile britanicilor, dar și adevărul despre moartea tatălui Elizei sunt punctele esențiale pe baza cărora Dinah Jefferies își construiește romanul; neuitând însă de intrigi, minciuni și destine frânte.

Prinși în magia locului, a aventurilor în care pornesc împreună, dar și înflăcărați de ideile comune pe care le au, treptat Jay și Eliza se îndrăgostesc. Doar că familiile, cultura și tradițiile ancestrale condamnă dragostea dintre o englezoaică și un indian... Drept pentru care cei doi sunt nevoiți să ia o decizie grea: fac ce le dictează inima sau aleg să se conformeze și să facă întocmai ce spune societatea?

Înainte de ploi este un roman ușor de citit, chiar amuzant pe alocuri, ce exprimă emoție și iubire. Presărat printre paginile sale întâlnim și elemente de cultură și civilizație specifice Indiei, fapt ce mie personal mi-a plăcut mult, mai ales că multe din informațiile de acolo nu le știam.

Aventura celor doi, spiritul lor vesel, determinarea și dorința de a fi altfel a fost iarăși un aspect plăcut al romanului. Îmi place să citesc despre personaje ce își doresc mai mult de la viață, nu se conformează, știu ce vor și luptă să obțină acest lucru.

Desigur, există și câteva scene de dragoste, dar vă mărturisesc că nu mă șochează asta. Dragostea/sexul vine, așadar e firesc să întâlnești astfel de fragmente- mai ales într-o carte devenită bestseller.

Am devorat-o în doar o zi pentru că mărturisesc că îmi doream extrem de mult să aflu finalul; pot spune însă că a fost un strop dezamăgitor. Și asta pentru că totul s-a terminat bine, cu clopote de nuntă, veselie și bună-stare. Un soi de final de film american lacrimogen și total fără nicio legătură cu realitatea. Iar dacă e să nu îmi placă ceva la un roman/film, fix acest gen de final este! Și asta pentru că niciodată, dar niciodată în viața reală nu se întâlnesc astfel de mai the end-uri. 

Tragerea asta forțată de condei, dorința de a așeza totul așa cum trebuie, vinde niște speranțe false, construiește niște idei greșite, iar eu nu mă pot mulțumi cu așa ceva. Prefer realitatea, așa cum este ea, fără briz-brizuri și sclipici. 

Dar desigur, asta este stric o părere personală, ce nu intră în contradicție cu scriitura cursivă, lină, ușor de citit a cărții. Plus că dacă sunteți prea sătuli de realitate și căutați o modalitate plăcută de evadare, dar și o poveste de iubire absolut dulcică, cu certitudine Înainte de ploi este cartea perfectă pentru voi!

Chiar eu am mărturisit că mi-a făcut o mare plăcere să o citesc și să descopăr povestea celor doi, intrigile de la palat și felul întortochiat în care destinul lucrează cu și prin oameni... 

Cu toate acestea nu știu dacă aș mai citi un al roman al acestei autoarea - cel puțin dacă toate se termină în aceeași manieră siropor de ireală, cu siguranță Dinah Jefferies nu se va numără pe lista cu autori preferați.

Mi-au stârnit totuși curiozitatea alte două romane ale sale, Sora dispărută și The Sapphire Widow... cu toate acestea nu știu dacă o să le citesc. Cel puțin nu prea curând... poate doar la vară, la mare- cine știe?


Voi ați citit ceva de Dinah Jefferies? Dacă da, puteți găsi romanele ei pe Târgul Cărții, la prețuri bunuțe foc! Și dacă romanul Înainte de ploi vă face cu ochiul, îl puteți comanda aici.


Informații Înainte de ploi

Ed. Nemira
Preț aprox. 30 lei
Nr. pag. 368
Public țintă 18+
Nota mea 9



Postarea face parte din proiectul #2019booksforsoul

Comentarii

  1. Am citit și eu romanul și mi-a plăcut foarte tare, dar mi-ar fi plăcut finalul acela dinainte de final, adică acela în care era singură la festival... Am și celelalte două romane ale Dinahei acasă. Felicitări pentru recenzia minunată! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru comentariu. Sincera sa fiu si mie mi-ar fi placut acelasi final. Nu ar mai fi fost atat de tras de par. O sa incerc si alte romane ale scriitoarei, sa ma conving mai bine ce si cum.

      Ștergere
  2. La multi ani fata frumoasa! :)
    Va doresc mult noroc, sanatate pace si întelegere! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc la fel! Din pacate am inceput anul cu o gripa teribila de care inca nu am reusit sa scap, dar o birui eu pana la urma.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a

Lansare Betano în România

Vă tot "amenințam" pe  Facebook  că vă spun pe unde am umblat ieri. Ei bine, a venit și momentul mult așteptat. Prin intermediul  Blogal Initiative  am avut plăcerea să iau parte la lansarea platformei on-line de pariur,  Betano . Lansarea a avut loc  Stadio- Restaurant cu Atrium  (un loc tare simpatic, sigur mai trec pe la ei- m-au cucerit cu cănuțele de cappuccino). Revenind la evenimentul de lansare, vă las mai jos câteva date oficiale, pentru că it's a must când vine vorba de astfel de proiecte. Comunicatul de presă spune cam așa: "Lider pe piața pariurilor sportive din Grecia și Cipru (sub marca Stoiximan), compania oferă pe piața din România produse de top, transmisiuni live ale competițiilor sportive și live casino, precum și servicii de înaltă calitate pentru membrii săi. Jucătorii au acces la peste 4.500 de ligi sportive locale și internaționale de top și pot paria pe 35 de tipuri de sporturi și activități, care se desfășoară oriunde