marți, 6 noiembrie 2018

Open Invitation: Atelierele de nutriție Sano Vita

"Prima bogăție a omului este sănătatea. (R.W. Emerson)"


Atelierele de nutriție Sano Vita din cadrul Conferinței Pledoarei pentru Sănătate au fost mereu o adevărată sursă de inspirație pentru mine, iar atunci când am fost invitată în calitate de speaker la unul dintre aceste ateliere nu mi-am mai încăput în piele de fericire!

Având posibilitatea de a alege atelierul unde voi vorbi, am optat pentru cel dedicat părinților, deoarece sănătatea celor mici este un subiect extrem de important pentru mine. Ținând cont că cei mici reprezintă viitorul nației, a României și implicit și al nostru, al celor mari, este primordial să ne preocupăm de ei și să îi ajutăm pe părinți să aleagă un stil de viață sănătos (atât pentru ei, cât și pentru piciti).

Iar alegerea de a fi sănătos începe încă de când cel mic e în burtică și se continuă pe tot parcursul vieții.Ținând cont că trăim în era tehnologiei, acest secol al vitezei absolute, sunt conștientă că de cele mai multe ori părinților le este dificil să împace munca, timpul liber și creșterea celor mici, dar să se mai și documenteze cu privire la un stil de viață sănătos și alimente potrivite. Motiv pentru care, am ales să îmi structures speach-ul pe trei domenii principale:

- posibilitatea de a găsi produsele potrivite;

- cunoașterea principiilor după care e necesar să te ghidezi pentru a construi o alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat;

- rețete haioase pentru pitici echilibrați.
Din păcate vremurile în care cultivam tot ce ne trebuia în propria grădină și cunoșteam proveniența fiecărui aliment au trecut. Prea puțini mai sunt aceea dintre noi care mai au privilegiul de a se răsfăța cu o roșie ori cu un ou din curtea bunicii- crescute așa cum trebuie, domol, cu tihnă și dragoste multă.

Nevoia de a ne muta la oraș pentru un trai mai bun, pentru confort și accesul facil la un job ne-au îndepărtat de ceea ce aș numi slow food. Ca să nu mai vorbim de faptul că a găti în propria bucătărie a devenit misiune imposibilă, iar ideea de a avea propria grădiniță cu zarzavaturi un vis îndepărtat.

E drept că magazinele, piețele și supermaketurile sunt doldora de legume, zarzavaturi, fructe arătoase și fel și fel de produse încântătoare pentru bunici, părinți și prichindei. Dar sunt oare acestea sănătoase?! Ne oferă toți nutrienții de care avem nevoie?! Reprezintă o bază echilibrată pentru dezvoltarea celor mici, le oferă vitaminele și energia de care au nevoie?


Migdalele, merișoarele, fisticul, alunele de pădure și mierea sunt o alegere potrivită pentru sezonul rece, mai ales dacă vă doriți să le creșteți imunitatea micuților. Cumpărate din magazine de specialitate, precum cele de tip plafar și purtând marca Sano Vita, reprezintă startul unei diete echilibrate. Amestecate cu un strop de iaurt sau lapte natural, nu dau greș!


În ce privește veșnica problema a pachețelului pentru școală, cel mai potrivit este să renunțăm la senvișuri, la semipreparate sau produse extraprelucrate și să le dăm celor mici un mix de fructe, precum: smochine, curmale, goji, agrișe etc. Combinate cu nuci, precum alunele de pădure, caju, fisticul sau nucile de macadamia le oferă prichindeilor energie pentru întreaga zi, sprijină dezvoltarea intelectuală și îmbunătățesc aspectul părului și al pielii.


Dacă am stabilit de unde putem achiziționa produse sănătoase pentru noi și pentru piticii noștrii ( din farmacii, plafar etc.), precum și brand-urile consacrate ( Sano Vita este alegerea potrivită, având peste 23 de ani pe piața din România), este important să știm și care sunt principiile ce stau în spatele alegerii produselor potrivite:

- adecvate grupei de vârstă, nevoilor celor mici sau alergiilor specifice;

- consumul alimentelor se face în funcție de valoarea lor energetică ( dimineața este recomandat să le dăm celor mici produse cu un aport caloric mai mare, care se digeră mai greu, tocmai pentru a ne oferi energie toată ziua. Seara este recomandat să consumăm produse mai lejere, pentru un somn liniștit și o digestie ușoară);

- cantitatea de nuci consumate să fie direct proporțională cu a consumatorilor ( se recomandă să fie cât căușul palmei);

- implicarea copilului în întreg procesul, de la alegerea produselor, achiziționarea acestora, pregătire, preparare etc.;

- rețetele să fie simple, să cuprindă cel mult 3-4 ingrediente: se poate obține o mâncărică extrem de gustoasă și sănătoasă din năut și linte, o budincă din fulgi de ovăz cu fructe poate fi o alternativă perfectă pentru desert, fructele deshidratate pot înlocuia chipsurile și lista poate continua.Important pentru a le oferi celor mici un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată și șansa la un viitor mai bun este să conștientizăm nevoie educației pentru sănătate, a educației în general și a eliminării produselor procesate, precum și a zahărului rafinat.

Pledoarie pentru sănătate nu este doar un titlu al unei alte conferințe Sano Vita, ci un scop pentru toți părinții pentru care viitorul celor mici și sănătatea lor primează!

Învătându-i pe cei mici de ce produse să se ferească, ce alimente să îndrăgească și cum să le consume, va face din ei niște adulți sănătoși, conștienți de alegerile lor și echilibrați! Căci, fie că ne place sau nu, suntem ceea ce mâncăm. Iar o viață liniștită, este o viață în care sănătatea primează.

Trupul nostru este un motorș ce are nevoie de cel mai bun combustibil pentru a funcționa. Alegerea acestui combustibil depinde de noi, așa că varietatea de produse comercializate de Sano Viata reprezintă un punct de plecare crucial în costruirea unei diete smart!

Oferiți-le copiilor voștrii și vouă o alimentație sănătoasă și o viață echilibrată, pentru a vă bucura unii de alții mulți ani de acum înainte!

Eu vă recomand să începeți cu o budincă din tapioca cu perle de fructe! Atenție, crează dependență!


Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2018, ediția de toamnă.

2 comentarii: