luni, 2 iulie 2018

Recenzie În livadă, răndunicile de Peter Hobbs

"O vorbă poate răsuci destinul unei vieți." V. Ghica


O vorbă, un fapt, o privire, un gest cât de mic poate răsuci destine, distruge vieți sau construi destine... Cam acesta este și principiul pe care este construit romanul În livadă, rândunicile de P. Hobbs.

O poveste de dragoste, un destin a cărui zbor a fost frânt prea timpuriu, o frumoasă și întortocheată istorie de viață.


Într-o frumoasă livadă de rodii din muntosul Pakistan, la răsăritul dulceag al soarelui, când rândunicile își pornesc zborul hipnotizant, se înfiripă povestea de dragoste ce urmează a îl bântui și însoți personajul principal al romanului.

Fiu de țăran, iubindu-și tărâmul, pământul și livada, aflat la vârsta adolescenței, se îndrăgostește până peste urechi de cine nu trebuie... Dragoste adolescentină este însă împărtășită, dar Saba face parte dintr-o familie bună- prea bună.

Totuși cei doi se întâlnesc în livada de rodii și admirând zborul rândunicilor de la răsărit, Saba îi oferă sărutul ce avea să fie farul din mijlocul furtunii...

Cu toate acestea viața ia întorsături neașteptate, iar în încercarea de a o salva pe Saba de mânia tatălui ei, tânărul ajunge să fie arestat, torturat, acuzat de viol, jaf și tentativă de omor.

Este închis, iar următorii mai bine de 14 ani, cei mai frumoși ai tinereții lui îi petrece într-o închisoare monstruoasă. Își împarte celula cu o mulțime de alți prizonieri, sunt legați în lanțuri de podea, iar torturile și violurile celorlalți prizonieri sunt zilnice. Amintirea Sabei și rândunicile ce zboară deasupra închisorii sunt singurii stâlpi ce îi oferă alinare în celula hidoasă.

Ca și prizonieratul, eliberarea vine la fel de neașteptat iar tânărul de 29 de ani se întoarce pe meleagurile copilăriei. Nimic însă nu mai e cum a fost, livada este acum părăsită, casa copilăriei aparține acum altcuiva, iar famila sa este de negăsit...

Deși zborul i-a fost curmat mult prea devreme, spiritul nu i-a fost frânt, iar vindecarea trupului și sufletului se face treptat, prin drumețiile matinale în livada în care a simțit primii fiori ai dragostei, fericirea pură.

Fiecare drum îl aduce mai aproape de Saba, fiecare cuvânt scris îi face inima mai ușoară... Finalul romanului este surprinzător, nu neaparat neașteptat, dar extrem de realist...

"În livadă, rândunicile este o călătorie frumoasă, adeseori dureroasă, a unui tânăr blestemat să tânjească din dragoste. The Guardian"

Scriitura este simplă, dar fermecătoare, ușor de citit, dar cu înțelesuri profunde. În livadă, rândunicile este o carte ușor de citit, fermecătoare și din care fiecare dintre noi are ceva de învățat. 

 O recomand cu mare drag, mai ales că iese din sfera cărților super optimiste. Prezintă viața cum este ea, cu bune și cu rele, dar prezentând un personaj a cărui spirit nu poate fi înfrânt pentru că a simțit cândva ce înseamnă fericirea și dragostea adevărată - un roman incredibil ce poate face lejer parte din proiectul meu #2018booksforsoul.


Informații În livadă, rândunicile

Ed. Polirom
Nr. pag.: 188
Preț: aprox 10 lei
Public țintă: 18+
Nota mea: 10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu