luni, 4 iunie 2018

Recenzie Muntele vrăjit de Thomas Mann

Muntele vrăjit a fost o adevărată provocare pentru mine! Primită acum ceva timp de la Târgul Cărții și mi-a luat destul de mult timp să o lecturez, ținând cont și de numărul impresionant de pagini: aproape 900!

Între timp, studiind problema, am aflat că în general romanele lui Thomas Mann au un număr impresionant de pagini. Cu toate acestea, grosimea cărții nu este un impediment în lectură, povestea fiind una de-a dreptul efervescentă. De fapt, romanul este atât de atrăgător, încât și băieții casei s-au pus pe lecturat.


Recomandat este să citiți Muntele vrăjit când aveți ceva timp la dispoziție, de preferat în vacanță la munte ori la mare, în aer liber, pentru a vă putea deconecta 100% de grijile de zi cu zi și a vă bucura pe de-antregul de carte.

Hans, un tânăr burghez din Hamburg se pregătește pentru cariera sa de inginer naval, doar că visul său e amânat de o vizită la sanatoriul elvețian pentru tuberculoși. Vărul său este internat în acel sanatoriu - loc al liniștii absolute.

Hans se obișnuiește greu cu locul, parcă nici țigările preferate nu mai au gust, iar la un moment dat, pentru că începe să se simtă rău, află că trebuie să își petreacă aproximativ 3 săptămâni internat.

Pe parcurs, starea lui fiind mai gravă decât crezuse, Hans este nevoit să își prelungească șederea, ajungând să își petreacă mult-mult mai mult timp în munți. Datorită șederii îndelungate timpul capătă dimensiuni din ce în ce mai ciudate, ba se contractă, ba se dilată, orele devin zile și zilele devin minute - cumva, lui Hans timpul i-a fugit printre degete.

Cu toate acestea, nu trebuie să privim captivitatea lui Hans în munți ca un soi de ratare a vieții. De fapt, prin această întorsătură ciudată a vieții, în mod straniu Hans descoperă viață. Aici își face prieteni, citește și învață despre biologie, se îndrăgostește! Clavdia, obiectul dragostei lui Hans, o rusoaică excentrică... dragostea lui Hans însă este mai mult din sfera platonicului...

Thomas Mann a scris Muntele vrăjit în 11 ani, iar ceea ce se vroia a fi o nuvelă inspirată dintr-o scurtă ședere a soției autorului într-un sanatoriu, a devenit un ditamai romanul. Creionat de autor în așa fel încât să ironizeze burghezia vremurilor.

Cred că Muntele vrăjit este și astăzi la fel de actual, poate chiar mai actual și recomand lectura romanului, mai ales în secolul vitezei. Acum, când suntem mereu pe fugă, când nu avem niciodată timp pentru nimic, Muntele vrăjit vine ca o gură de aer și dacă aveți răbdarea să duceți lectura la sfârșit, puteți spune că relația voastră cu timpul va fi definitiv și irevocabil schimbată.


Informații Muntele vrăjit

Ed. Rao
Nr. pag.: 860
Public țintă: 18+
Nota mea: 10

Recomandare de lectură: DA, un roman excepțional


4 comentarii:

 1. Valeria Chertes4 iunie 2018, 23:24

  Pare o carte destul de draguta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si grea si frumoasa in acelasi timp - ceea ce o face o adevarata opera de arta.

   Ștergere
 2. Numele autorului imi este cunoscut dar nu imi amintesc daca am citi ceva scri de el ...
  900 de pagini ... o carte greoaie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt sigura ca ai auzit de autor, tinand cont ca este destul de cunoscut - https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Mann

   Ștergere