luni, 30 aprilie 2018

Recenzie Zuleiha deschide ochii de Guzel Iahina

Știți că vă tot bat la cap cu cât de mult îmi plac autorii de origine rusă și că nu mă mai pot sătura de poveștile scrise de ei.

Ei bine, după o perioadă destul de mare în care am absentat de pe blog (vă mărturisesc că am avut motive întemeiate), am zis că cel mai bun mod de a reveni este să o fac povestindu-vă despre cea mai dragă și recentă lectură a mea: Zuleiha deschide ochii de Guzel Iahina.


Pusesem ochii pe acest roman de câteva luni, când am fost cucerită de o mini-recomandare făcută de autorul meu preferat, Evgheni Vodolanski, care suna am așa: "Cea mai bună carte pe care am citit-o în ultima vreme. O carte foarte puternică, care aduce un suflu nou în literatura rusă."

Desigur, fiind recomandată de Vodolanski mi-a stârnit interesul, însă căutând și mai atent pe Google, am fost de-a dreptul cucerită.

Romanul l-am achiziționat de la cei de la Libmag și cum săptămâna trecută o răceală m-a ținut în casă, am profitat și am lecturat Zuleiha deschide ochii.

E musai să vă spun că e genul de roman pe care trebuie să îl citești fără întreruperi. Oricum însă nu îl poți lăsa din mână, atât de captivant este! În două zile l-am dat gata și când i-am închis coperta mi-a părut rău că povestea s-a sfârșit.

O carte complexă, profundă, cutremurătoare- așa aș prezenta-o oricui mi-ar cere opinia. Povestea este centrată în jurul a două personaje principale aș îndrăzni să spun, tătăroaica Zuleiha și ofițerul rus Ignatov.

Romanul începe cu o scenă din viața de zi cu zi a Zuleihidei și a soțului ei, cu treburile casnice și îndatoririle de soție în perioada în care norii gri ai comunismului încep să-și întindă ghiarele pe teritoriul rusiei.

Pradă acestei ciume cade și soțul Zuleihidei, acesta fiind ucis de Ignatov în încercarea primului de a nu ceda comunismului și de a își păstra proprietățile și animalele. Zuleiha este arestată și după o perioadă îndelungată de carceră ajunge să călătorească în trenul pe care Ignatov îl escortează. Destinația acestuia este sălbatica și friguroasa Siberia...

În această călătorie Ignatov și Zuleiha ajung să își intersecteze calea, între ei născându-se o pasiune și o legătură cu totul și cu totul aparte.

Romanul urmărește în timpul călătoriei cu trenul destinul a mai multe personaje, schimbările lor psiho-emoționale, precum și schimbările politice.

Pe lângă toate acestea călătoria extrem de lungă cu trenul îi rezervă Zuleihidei o surpriză de proporții,  iar sosirea în Siberia îl ia pe Ignatov pe nepregătite. Acesta din urmă ajunge să conducă fără voie lagărul din sălbăticie, colaborarea îndeaproape cu cei condamnați asigurându-le supraviețuirea.

Dragostea, trădarea, pasiunea, disperarea, toată gama caleidoscopică a celor mai complexe emoții și sentimente este  adusă în prim-plan cititorului. Lupta pentru supraviețuire, triumful vieții, nebunia ce se insinuează perfidă printre condamnați.

Zuleiha deschide ochii, un roman manifest despre situația femeii, a deportaților, a unui regim asupritor. O carte oarecum ciudată prin modul în care titlul pare să bântuie întregul roman. Eroina se trezește la viață, deschide ochii și își recapătă viața, descoperă bucuria de a trăi și iubirea chiar în locul în care este prizonieră!

Recomand din toată inima acest roman, e păcat să treacă viața pe lângă noi fără a lectura această carte formidabilă.

Vă previn însă, este o lectură frumoasă, dar cu o foarte puternică încărcătură emoțională, drept pentru care e musai să acordați timp, liniște și implicare 100% atunci când vă bucurați de paginile romanului.

Zuleiha deschide ochii poate fi găsită în librăriile din toată țara, sau on-line, la un preț aproximativ de 40 lei.


Informații Zuleiha deschide ochii 

Ed. Humanitas
Nr. pag.: 415
Preț aproximativ: 40 lei
Public țintă: 18+
Nota mea: 10+++++

10 comentarii:

 1. Ma-I facut foarte curioasa

  RăspundețiȘtergere
 2. Valeria Chertes30 aprilie 2018, 23:37

  Multumim pentru recenzie.

  RăspundețiȘtergere
 3. Cred ca este o carte foarte faina!
  Multumesc pentru recenzie! 🌼

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este minunata! Trebuie sa o citesti

   Ștergere
  2. Am citit pe nerăsuflate și mărturisesc,mi-a părut rău,că s-a terminat așa repede.
   Nu pentru că am aflat ceva nou,știam despre grozăviile petrecute,parţial le-am și trăit.
   Dar m-a fermecat iscusința scriitoarei,cum a reușit să descrie atâtea caractere diferite,să îmbine soarta atâtor oameni într-o poveste fascinantă.
   A fost halucinant,tragic,groaznic ce s-a întâmplat,dar fără deportare Zuleiha nu întâlnea doctorul și pe Ignatov.
   Ar fi murit la a cincea naștere,fără să cunoască iubirea,fără să afle ce persoană puternică este ea de fapt.

   Ștergere
  3. Ana, ai rezumat minunat romanul. Si pe mine m-a fascinate si mi-a parut foarte rau ca s-a terminat atat de repede. Si da, desi experienta deportarii a fost una groaznica, a facut-o pe Zuleiha sa descopere o latura cu totu si cu totu speciala a vietii, chiar sa descopere iubirea adevarata!

   Ștergere
 4. Mulțumim pentru frumoasele recenzii!

  RăspundețiȘtergere