miercuri, 21 martie 2018

A renova ori ba!? Aceasta-i întrebarea!

Când vine primăvara și-un aer fresh în casă vrei,
Cu drag și spor te-apuci de renovare!

Perdele noi, d-un verde crud ai vrea,
Un pat mai confortabil,
Rafturi chic pentru ferigi
Și var în nuanțe pastelate.

Poate și altă gresie,
O hotă nouă și centrală,
Holul să aib-accente vintage
Și poate schimbat și balconul.

Ușor de zis ș-imaginat, mai greu de renovat
Când toate doldora s-adună și pasu-l bați pe loc.

Atunci, te-apucă îndoiala și te înterbi, ca în poveste
A renova ori ba!? Aceasta-i întrebarea.


Și am plecat la renovat cu întrebarea de mai sus pe urmele noastre mai ceva ca sabia lui Damocles, dar optimiști că primăvara de afară va fi un sprijin minunat în realizarea proiectului Renovarea.

Cum specialiștii Certificat Energetic deja ne avertizaseră că stăm cam prost la capitolul menținerea căldurii în locuință- asta după efectuarea unei termografii a clădirii, am decis să ne ocupăm și de acest aspect și să ne anvelopăm mica locuință.

Desigur, am economisit bani din timp, am petrecut ceva timp căutând cei mai buni meșteri, am cumpărat toate cele necesare și am așteptat cuminți să se arate primăvara și vremea mai călduță. Între timp am apelat și la ajutorul echipei Certificat Energetic București, sfaturile lor fiind extrem de utile în alegerea materialelor potrivite în cazul operațiunii Anveloparea.

Cu termografia căsuței în față, cu precizie chirurgicală și ceva sprijin avizat, nu a fost prea complicat să întocmim un plan de bătaie. Și cum săptămâna trecută păsărelele cântau de mama focului, floricelele înfloriseră și păsările călătoare veniseră în țară, ne-am pus pe treabă!


Cu ochelari de protecție, halate de tâmplari și holul doldora de materiale, ne-am pus pe treabă- deși sinceră să fiu, arătam mai mult a măcelari concediați, nu a meșteri zugravi. 

Cu ambiție și praful, zâmbetul pe buze, am strâns mobila, am rașchetat pereții, am dat gemurile balconului jos și așteptam nerăbdătoare ca visul nostru să prindă contur.

Asta până într-o dimineață senină de primăvară, cu zumzet de albine și ciripit de păsărele  ZĂPADĂ!!! Multă zăpadă, vânt, ger și adevărate troiene necălătoare în propriul balcon, acum mai golaș ca un puișor de găină abia ieșit din găoace.

Sub fulgii albi, pufoși de nea, plana a mia oară stupida întrebare- a renova ori ba?! A renova desigur, cu drag și veselie, a renova cu voioșie alături de oameni dragi de la certificat energetic. A renova, dară nu primăvara!

Și ce chin, ce frig ce jale! Cu balconul dezgolit și zăpadă și în casă. Pisoiu nu-i fericit, dar le dă dreptate celor cu termografia. Din casă fuge căldura și codița îi îngheață, ceaiul nu mai face față și mai că ne pică nasul.

Nici vorbă de văruit sau pus gresia cea nouă.... de anvelopat căsuță pân la vară nu se poate și nici somnu nu-i prea dulce.

Cursă cu obstacole-i holul, dormitoru-i magazie... și dormim în .... bucătărie. Primăvara-i leșinată cine știe în ce groapă, iarn- aleargă prin oraș mai ceva ca o zăludă și ne fură căldurica din căsuța renovată

Ne-am convins însă d-un lucru, auditul energetic de în toamnă l-am făcut, e corect 100%, căldura se pierde din căsuța noastră dragă mai ceva ca grâul dintr-un sac nepeticit.

Renovarea așadar fuse o idee bună, vremea nu ne-a ajutat și din treabă ne-a oprit. Așteptăm însă căldura, să ne continuăm proiectul și să facem din cocioaba-n cae acum viețuim cea mai chic casă din lume- cu mușcate la fereastră și ferigi pe la oglinzi!


Pân-atunci, cu mult talent, dăm zăpada din balcon și cu multă veselie facem sobă din cuptor.


Articolul a fost scris pentru Super Blog 2018, ediția de primăvară.


6 comentarii: