luni, 12 februarie 2018

Recenzie Păpușarul din Cracovia

Cartea despre care vreau să vă vorbesc astăzi este puțin atipică pentru blogul meu, căci se adresează adolescenților.

Desigur, poate fi citită de oricine, indiferent de vârstă și chiar aș recomanda să nu o cumpărați celor mici. De ce, vă spun în rândurile de mai jos.


R.M.Romero este autoarea romanului Păpușarul din Cracovia, iar povestea ce stă la baza cărții este o combinație de fantastic cu real, mixat în așa fel în cât să îi atragă pe cei mici.

Cartea vine cu o copertă frumoasă, colorată, ce place ochiului, culorile sale prinzând nu doar la cei mici, ci și la cei mari. Drept urmare, nu m-am putut abține și am cumpărat romanul.

Pe scurt, cititorul este introdus în lumea Karolinei, o păpușică vie, cu o inimă ciudată, adusă de un vânt prielnic în atelierul păpușarului din Cracovia.

Reușind să scape din lumea sa, invadată de șobolani amenințători, puși pe distrugere și rău, ajunge în lumea oamenilor, unde este pe cale să izbucnească cel de Al Doilea Război Mondial.

Păpușarul și Carolina se împrietenesc cu o familie de evrei, acesta fiind oarecum și punctul de plecare al romanului. Odată cu intrarea trupelor germane în Polonia și ocuparea Cracoviei, începe adevărata dramă.

Un mix de magie, întâmplări ciudate și fapte inexplicabile, cu aventuri inimaginabile pentru o păpușică atât de mică precum Karolina te poartă în timpuri ireale.

Orice copil ar fi fermecat de șobolanii cei răi ce distrug căsuțele din turtă dulce și felinarele din zahăr, de păpușelele vii, de luptă dintre bine și rău.

Cu toate acestea, nu aș recomanda romanul celor mici, pentru că din punctul meu de vedere autoarea este mult prea implicată în această poveste. Un autor bun, părerea mea, prezintă ambele variante, cu plusuri și cu minusuri, fără a condamna. Descrie faptele și întâmplările, lăsând ca cititorul să decidă ce este bun și ce este rău.

În această carte din start germanii sunt văzuți ca oaia neagră, sunt condamnați, chiar descriși ca niște vrăjitori răi, iar ceilalți victime.

Nu contest acest lucru, dar atunci când prezinți anumite fapte celor mici, nu trebuie să ți se întunece judecata și să arunci cu piatra într-un popor- indiferent ce păcate îl apasă.

A trebuit să aștept cam 3 săptămâni până să scriu această recenzie, căci aș fi picat în capcana ce o condamn la R.M. Romero și aș fi fost mult prea subiectivă.

Pe scurt, povestea este frumoasă, cucerește și îți stârnește interesul, însă nu o cred potrivită pentru cei mici, din cauza implicării atât de subiective și a judecăților de valoare făcute de autoare. La 10 ani este dificil pentru un copil să privească cu ochi critic romanul și povestea prezentată și este ușor să cadă în capcana deschisă- condamnarea nemților pentru toate atrocitățile. Este trist ce s-a întâmplat, au fost multe victime, dar corect este ca celor mici să li se ofere o imagine de ansamblu, iar decizia asupra cine a fost victima și cine nu, să le aparțină.

Informații Păpușarul din Cracovia

Ed. Rao
Colecția Ficțiune
Nr. pag.: 320
Preț: 25 lei
Public țintă: +10
Nota mea: 5 (cu indulgență)

4 comentarii: