duminică, 18 februarie 2018

Istoria cameelor

Dacă ați avut ocazia să țineți în mâini o camee, să o admirați și să îi simțiți "sufletul", liniile fine și gingășia, atunci sunt sigură că ați devenit dependente de aceste bijuterii extraordinare, cu o lungă istorie.


Eu una sunt îndrăgostită profund de aces tip de bijuterie, de feminitatea, frumusețea și diafanul ei. Sunt piese unice, deosebite, ce le transformă într-un dar ideal. De asemenea, valoarea le crește în timp, ceea ce le transformă în adevărate bijuterii de familie.

Încă de la prima apariție, cameele, aceste mici bijuterii atent sclupate au fascinat lumea și au reușit să își "arunce" vraja asupra iubitorilor de artă și frumos.

Ele au apărut pentru prima oară în Italia, camee venind din arabicul khamea, ce semnifică amuletă, motiv pentru care cameele erau oferite în dar cu scopul de a aduce purtătorului/e sănătate, protecție și noroc.

Pe lângă faptul că denumește bijuteria în sine, camea definește și modul de lucru al acesteia. O bijuterie poate fi numită camee dacă este lucrată din același material, prin scluptare, iar imaginea reprezentată apare în relief.

Cel mai frecvent cameele se lucrează din scoici sau agate- vă atașez mai jos o fotografie ce reprezintă modul în care artistul scluptează în scoică portretul unei tinere.


Cameele pot fi scluptate în sidef (acele scoici ce produc și perle), în melcii de mare (pe la noi sunt la mare vogă între cei mici, căci puse la ureche pot auzi marea- off topic, dar simțeam nevoia acestui detaliu) și în agat. În funcție de materialul în care sunt scluptate, imaginile capătă diferite culori.

Cameele lucrate manual poartă semnătura artistului, cele ce provin din Italia sunt semnate de obicei pe spate, restul pe față, unde se află și imaginea.


Aceste minunate bijuterii au cunoscut un adevărat succes în epoca victoriană, reprezentând un dar special pentru nobili, familii regale sau diplomați.

În cazul doamnelor și domnițelor foarte apreciat era ca bijuteria dăruită să reprezinte portretul doamnei ce urma să o poarte. Desigur, peisajele florale ori zeitățile erau și ele la mare căutare.

O astfel de bijuterie venea întotdeauna prinsă pe o bază de aur sau argint, iar dacă clientul dispunea de fonduri suficiente, putea fi îmbunătățită cu diamante, perle sau alte pietre prețioase. Pandantivele aveau un sistem special ce le putea transforma lejer și în broșe, iar colierele cu camee erau destul de elaborate.

Atât de îndrăgite în epoca vitoriană, au existat pandante sau inele camee ce conțineau o "încăpere" secretă, loc în care posesoarea putea ascunde fotografia celui iubit, otravă etc.


Un fapt interesant este acela că la început cameele erau preopnderent purtate de bărbați, nu de femei. Treptat moda s-a schimbat, iar aceste bijuterii au devenit atât de îndrăgite de iubitoarele de frumos.

În prezent cameele nu se mai bucură de o atât de mare apreciere, însă rămân în continuare un dar prețios, special și a cărui valoare crește considerabil în timp. Sunt perfecte ca și dar de logodnă, nuntă, botez, absolvire sau orice alt eveniment important din viața unei domnișoare/doamne.

Personalizate, precum cele de la Eredi Jovon din Italia, Veneția, se pot transforma în adevărate bijuterii de familie. Vă imaginați cât de frumos ar fi ca peste ani și ani, strănepoata voastră să primească la majorat camea străbunicii.

Vă las mai jos 2 link-uri unde puteți admira mai multe camee și cine știe, poate cei de la Eredi Jovon vă vor convinge să dăruiți acelei persoane speciale o camee personalizată.

1. Camee Eredi Jovon

2. 2. Camee diverse

Vouă vă plac aceste bijuterii? Ați dori să dăruiți ori să primiți o camee?

4 comentarii: