luni, 11 decembrie 2017

Recenzie Vacile lui Stalin de Sofi Oksanen

Când intri în librăria celor de la Târgul Cărții (idiferent dacă o faci real sau on-line), nu ai cum să nu rămâi uimit de multitudinea cărțilore aflate pe rafturile înalte, din lemn.

Și credeți-mă, e greu să te abții să nu pleci cu un sac uriaș de cărți de la ei. Mai ales că prețurile sunt mici mici de tot!

Am plecat însă doar cu romanul Vacile lui Stalin de Sofi Oksanen, pentru a îmi întregi colecția de cărți ale acestei autoare (despre Purificare puteți citi aici).


Sofi Oksanen a devenit repede una dintre autoarele mele preferate, iar seria Vacile lui Stalin, Purificare și Ziua când au dispărut porumbeii sunt de-a dreptul deosebite și prezintă o lume la care noi nu avem acces.

Cartea de față este romanul de debut al autoarei și prezintă viața a două emigrante (mamă și fiică) de origine estoniană. Plecate în Finlanda, viața lor devine un soi de furcile caudine, căci trăiesc timpuri când a fi estonian în finlanda este sinonim cu a fi spion sau prostituată.

Nevoite să își treacă sub tăcere originile, Ana și Katarina pornesc pe un drum întunescos, fără cale de întoarcere. Un drum al durerii, al dezrădăcinării, o boală a sufletului ce le devorează pe dinăuntru ca o boală necruțătoare.

Iar toate acestea se manifestă sub diferite forme, de la negare de sine la un soi de bulimie. Indiferent însă de forma de manifestare, durerea rămâne la fel de clară și dezechilibrantă.

Vacile lui Stalin este un roman manifest, ce nu are cum să nu te sensibilizeze. Prezentând viața plină de durere a unor femei victime ale epocii și ale regimului comunist, stârnește în cititor revoltă și tristețe.

Tristețe pentru două vieți date peste cap, durere și frustrare- frustrare că nu poți să ajuți, să schimbi cursul istoriei.

Având un titlu sugestiv, Vacile lui Stalin reunește în aproximativ 400 de pagini destinul tragic a două femei, prinse fără voie în mrejele istoriei.

Dacă aveți pe acasă pasionați de citit, iubitori ai țărilor sau scriitorilor nordici, sunt sigură că le-ar plăcea la nebunie să găsească sub brăduț unul dintre romanele Sofiei Oksanen.

Și vestea bună este că puteți găsi toate cele trei romane pe site-ul Târgul Cărții la un super-preț (chiar aici) și vă mai rămân bănuți și de ceva bijuterii, cosmetice și alte nebunii pe placul doamnelor și domnișoarelor!

4 comentarii:

 1. O recenzie foarte frumoasaú

  RăspundețiȘtergere
 2. Scrii asa de fain ca mai, mai ca m-am îndragostit de carte! :)
  Astazi am ajuns acasa, am ramas înzapezita ... :(

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vine zapada si pe la noi, dar sper sa nu fie cazul sa raman pe coclauri (sper)!

   Ștergere