joi, 7 decembrie 2017

Recenzie Iubire de Hanne Orstavik

Ultimul weekend din noiembrie a venit cu mult așteptatul târg de carte, Gaudeamus. În cazul în care mă urmăriți și pe Instagram știți deja că nu am putut rezista tentației și că m-am întors acasă cu un braț întreg de cărți.

Desigur, nu am apucat să citesc pe atât de multe pe cât aș fi vrut, însă abia ce am terminat Iubire de Hanne Orstavik și pentru că mi-a plăcut foarte-foarte-foarte mult, am zis să vă povestesc și vouă despre ea.


Hanne Orstavik este o scriitoare de origine norvegiană, câștigătoare a numeroase premii și a cărei cărți au fost traduse în peste 15 limbi străine.

Iubire este un roman subțirel, aproximativ 120 de pagini, ușor de citit, perfectă între o călătorie cu trenul și o vizită la bunici, între stațiile de metrou sau când așteptați să crească cozonăcelul, că tot vine Crăciunul...

Personajele principale, Vibeke și Jon, mamă și fiu, sunt urmărite pe parcursul unei zile, acțiunea - și deznodământul- fiind prezentate scurt și la obiect.

Cei doi locuiesc într-o mică localitate rurală, din nordul Norvegiei, unde timpul pare că stă în loc și nimic ieșit din comun nu se întâmplă. Nopțile sunt lungi și geroase, nămeții uriași și oamenii prietenoși.

Sătucul pare a se mai anima când sosește un soi de circ/bâlci, devenind rapid atracția tuturor localnicilor.

Vibek și Jon sunt și ei prinși în mrejele bâlciului, iar noaptea sosirii acestuia urmează a îi marca pe amândoi în mod ireversibil.

Un joc fascinat, un caleidoscop al iubirilor, fiecare tânjind după altcineva, dar în esență dorindu-și cu toții, cu ardoare același lucru- iubire!

Jon își iubește mama, Vibeke tânjește după iubirea iluzorie a unui străin, zarurile sunt aruncate, iar suspansul se clădește cu fiecare pagine a romanului. Pe măsură ce perdeaua neagră de catifea a nopții se lasă din ce în ce mai apăsătoare asupra personajelor, misterul crește, iar geroasa noapte norvegiană devine fără sfârșit pentru unul dintre personajele romanului.

Un final neașteptat, specific scriitorilor nordici (care apropo, mie îmi plac extrem de mult), un the end ce cu siguranță va stârni în cititori emoții de tot soiul!

Cel puțin, în cazul meu, sfârșitul m-a bântuit câteva zile, tot întorcându-l ba pe o parte, ba pe alta, căutând răspunsuri și făcând supoziții. Iar asta, dragii mei, face ca o carte, din banală să devină artă.

Iar prețul e mic de tot - 19 lei (eu la târg am cumpărat-o cu doar 5 lei, un chilipir dacă stau să mâ gândesc la cât de faină e)!

Dacă ați citit-o sau urmează să o citiți, sunt curioasă ce impresie vă lasă finalul!?

4 comentarii:

  1. Multumim pentru recenzie. Ce pret bun a avut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am citit cartea asa ca multumesc de recomandare!
    Imi place tare mult gentuta ta vintage! Este adorabila!
    Weekend placut va doresc!♥

    RăspundețiȘtergere