sâmbătă, 9 decembrie 2017

Christmas Tree Decorations Trends

Nu știu voi cum sunteți, dar eu deja am intrat în atmosfera sărbătorilor de iarnă, chiar dacă vremea nu mă duce cu gândul neaparat la Crăciun și nămeții de altă dată.

Decembrie însă mi-a fost o lună tare dragă (și nu, nu pentru că debutează cu ziua mea) de când mă știu și chiar și acum și-a păstrat din magia copilăriei. E drept că nu licărește la fel de puternic ca atunci, dar încerc pe cât posibil să păstrez vie tradiția sărbătorilor.

Așa că vă avertizez, această postare este abia începutul unei mini-serii crăciunesco-melancolico-minunate!

Astăzi m-am gândit să vorbim puțin despre globuri, beteală, luminițe și alte nebunii de ornat brăduțul, precum și ce se mai poartă și ce nu se mai poartă în anul 2017.

Și pentru că istoria este și ea deosebit de importantă, să facem un salt în trecut și să vedem de unde provine obiceiul împodobirii bradului și cum stă treaba cu globurile.

Primele dovezi ale împodobirii pomului de Crăciun datează din secolul XV, undeva în Estonia de astăzi. Popoarele nordice obișnuiau să își gătească locuințele cu ramuri de brad, iar de aici, până la preluarea obiceiului și în tările europene a fost un singur pas. La început brazii erau împodobiți cu nuci, alune, turtă dulce și luminați cu... lumânări!

Tradiția decorării brazilor cu globuri din sticlă se pare că apare prima oară în Germania, când rămași fără nuci (se pare că acel an nu fusese cu spor la rod), un sticlar din zona respectivă și-a decorat bradul cu globuri făurite în propriul atelier. Desigur, vecinilor le-a plăcut ideea și sticlarul a făcut globuri pentru toți...

Iar 2017 este despre decorațiuni cat mai aproape de natural, de tip hand-made, din materiale precum lâna, lemnul, sticla. 2017 este despre simplitate, bun-gust și cumva de reîntoarcere la modul nordic de decorare a bradului.

Astăzi am luat și noi cutia cu globuri la puricat, să vedem dacă ne încadrăm, iar HDD a fost primul ce a pornit inspecția (credeți-mă, CTC-ul și-ar dori un așa inspector)!


La o primă examinare, am concluzionat că ne încadrăm în tendințele lui 2017 (deși, între noi fie vorba, nouă mereu ne-a plăcut să împodobim bradul în stilul handmade).

Avem fulgi de zăpadă croșetați, Moș Crăciuni poznași atent lucrați, conuri de brad, ciupercuțe și reni lucrați din lemn și spiriduși poznași!


Unde mai pui că avem și păsări din lână colorată, câteva globulețe vintage (la ele țin cel mai mult, era oarecum lesne de ghicit, nu?!) și căluți zglobii.

2017 ne spune să avem grijă la paleta cromatică a decorațiunilor, să mergem pe 2 cel mult 3 culori, pentru că un brăduț discret aduce o stare de pace casei și ne face să ne simțim mai bine. Așadar, anul acesta fără brazi tip papagal!

Salut acest trend, pentru că nici mie nu îmi plac pomii prea colorați și sclipicioși, ce parcă te orbesc.

Nouă ne place să mergem pe nuanțe de roșu, nude, alb (știu, albul e nonculoare dar de dragul postării, suportați-mă) și câteva pete mai viu colorate pe ici-colo.

Alăturate verdelui crud al pomului de Crăciun, atât decorațiunile, cât și pomul sunt bine puși în valoare- iar asta este ceea ce căutăm, nu? Și dacă totuși vă place un brăduț mai animat, puteți opta pentru instalații cu lumini colorate.

Dacă mă întrebați de beteală, eu una îi zic pas- dar mie, personal, nu mi-a plăcut niciodată beteala.

Și vă mai spun un secret în ceea ce privește decorarea bradului. În fiecare an investim în 2-3 decorațiuni noi, pe care le adăugăm celor deja existente. E un fel de tradiție de familie și ne străduim să găsim globuri lucrate manual, sau cât mai apropiate de conceptul de hand made. Dacă nu găsim nimic să ne încânte, atunci facem noi- ba croșetăm fulgi, ori steluțe sau meșterim ceva din lemn... în funcție de dispoziție.

Iar toate acestea își găsesc locul de minune alături de globurile mai vechi, în stil vintage, moștenite din generație în generație... iar anul acesta  mi-ar plăcea enorm să găsesc pe la târgurile de antichități globuri sau orice alt tip de decorațiune de Crăciun veche! Și când spun veche, asta chiar înseamnă veche!

Ar fi un sentiment cu totul aparte să agăț un astfel de glob în brăduțul nostru... sper ca dorința să mi se împlinească.

Voi cum obișnuiți să vă decorați brăduțul, vă plac anumite globuri?! Obișnuiți să vă decorați și căminul sau vă ocupați doar de brad?


6 comentarii:

 1. Noi prin casa am decorat, dar bradul il facem in ajun. Eu pun globuri din comert si de obicei multicolor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Prin casa am inceput si noi sa aranjam, bradutul pe mai tarziu, caci inca nu ne-am decis daca sa gatim unul natural sau unul artificial :)

   Ștergere
 2. Mie îmi place să decorez toată casa chiar dacă bradul îl decorez în ajunul Crăciunului, în fiecare an caut să adaug ceva nou în brad inspirându-ma de pe pinterest.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pinterest este si pentru noi o foarte buna sursa de inspiratie. :) Si abia asteptam sa gatim bradutul in haine de sarbatoare :)

   Ștergere
 3. Eu am înca globuri de acum 20 de ani, adica sunt cam demodata :) dar nu m-as desparti de ele nici cum! Fiecare are povestea lui si unele dintre globuri apartin copiilor mei! Aamintiri de cand erau mici! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am si eu globulete din acestea super vechi si alea imi sunt cele mai dragi! Pentru ca vin cu amintirile a atatea si atatea Craciunuri <3

   Ștergere