miercuri, 11 octombrie 2017

Anima sana in corpore sano

Where words fail, music speaks. (H.C. Anderson)

Din punctul meu de vedere muzica este artă, iubire și medicament pentru suflet! Indiferent cât de răi îmi e, de cât de prost mă simt ori în câte mii de bucățele îmi este frântă inima, muzica mă aduce pe linia de plutire.

De fiecare dată când norul gri al tristeții mă învăluie, mă închid în camera mea, dau volumul boxelor la maxim, țopoi sau plâng ca și cum de asta ar depinde viața mea! Ce să mai, mă bucur de o adevărată ședință de terapie în confortul propriului cămin și fără să îmi falimentez portofelul.


Este o experiență incredibilă, o senzație eliberatoare, un moment de transă în care ești una cu sunetul, un soi de terapie a cărei finalitate este vindecarea sufletului. 

Muzica mi-a fost alături tot timpul, atât la bine, cât și la greu. Cea mai importantă melodie a fost cea de la nunta mea, cel mai drag cântec este acela de la prima întâlnire... dar poate cel mai important este acela ce mi-a alinat prima dezamăgire în dragoste.

Eram atât de îndrăgostită, cu mii de fluturași, speranțe și nebunii adolescentine trecându-mi prin mintea naivă... încât atunci când pasiunea s-a sfârșit am considerat că și viața mea s-a sfârșit... Inima îmi plângea, sufletul mă durea, nu mai găseam puterea de a mă da jos din pat și a îmi continua viața.

Au fost câteva zile de o tristețe mai neagră ca smoala, momente de care îmi amintesc și acum cu o oarecare strângere de inimă, zile întregi în care tot ce făceam era să mă uit pe pereți, cu pătura trasă peste mine, cu draperiile grele acoperind ferestrele...

O perioadă sumbră, tristă, ce e lăsat urme... răni în sufletul meu și umbre ce mă însoțesc și astăzi.

Arătam oarecum a zombie, până într-o zi, când de la un apartament din bloc am auzit câteva sunete, sunete ce mai apoi s-au transformat în muzică, în versuri... în speranță!

Vecinii mei ascultau Higway to Hell, iar melodia asta m-a făcut, cumva, nici eu nu știu cum, să ies din transa mea de zobie.

M-am ridicat, am aruncat pătura, am tras perdelele de aproape au sărit din gorniză, am deschis larg geamul și am aprins calculatorul (pe vremea aceea nu aveam laptop, ci un calculator ca o râșnită și două boxe micuțe, albe, ce însoțeau versurile bâzâind din plin).

Am căutat Higway to Hell și Soldier Side și le-am pus pe repeat o zi întreagă (spre disperarea părinților, vecinilor și a pisicii). 

Straniu sau nu, melodiile astea două, zdrăngănind din boxele mele vechi și bâzâitoare, m-au pus pe picioare..., iar a doua zi deja ieșeam din casă, îndreptându-mă spre liceu. Deși, îmi e greu să mărturisesc, când m-am privit în oglindă după episodul zombie, a trebuit să mă uit de două ori, căci nu mă recunoșteam.

După cum spuneam, unele lucruri lasă urme, iar cicatricile sufletului se văd și pe chip. Muzica însă este medicament pentru astfel de răni, panaceu și pansament și îți aduce acea anima sana in corpore sano, la fel de imporantă ca mens sana in corpore sano.

Muzica este un miracol, o adevărată magie pe portativ, aflată sub nasul nostru, de care cred că profităm mult prea puțin. Ea a fost creată pentru a ne simplifica viețile, pentru a ne ajuta și elibera.

Muzica poate face bine, dar poate face și rău... depinde cine, cum și ce fel o folosește. Învățatul poate deveni mai ușor, iubirea mai blândă, durerea mai lină și fericirea mai colorată, doar ciupind notele potrivite.


Vă dați astfel seama, cât de bine tratat ar fi sufletele noastre dacă în fiecare cămin ar exista un sistem de boxe Edifier!?

Cu un design modern, ce se pliază pe dorințele oricui, de o eleganță desăvârșită și o calitate a sunetului aproape dumnezeiască, nu aveți cum să nu vă îndrăgostiți iremediabil și irevocabil de muzică.

Credeți-mă, dacă atunci când tristețea vă prinde în ghiarele-i lungi, negre și ascuțite dați muzica la maxim, deschideți larg fereastra și țopăiți ca și cum doar asta vă ține în viață, sufletul o să vă mulțumească!

Și ce e mai important dacă nu un suflet fericit, plin de energie, veselie și muzică bună!? 

Aaaa, da, poate un sistem de boxe pe măsură, să fim siguri că tratamentul este administrat 100% conform recomandărilor medicului.


Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017, ediția de toamnă.
4 comentarii: