marți, 26 septembrie 2017

Recenzie Purificare de Sofi Oksanen

"Limita fiecărei dureri este o durere și mai mare." (E. Cioran)


Rar se întâmplă să găsesc o carte pe care să o adaug în cufărul de comori prețioase, iar Purificare de Sofi Oksanen este una dintre aceste comori!

Îmi este greu să vă descriu în câteva rânduri, la ceas de seară, profunzimea acestui roman, povestea atent creionată între coperțile colorate..., dar o să mă străduiesc să fac tot posibilul.


Purificare este un roman ce foarte ușor mi-a atins sufletul, căci tratează oarecum un subiect tare drag mie, un soi de psihologie transgenerațională, urmărind destinul a trei generații de femei din Estonia.

Într-un fel straniu, trecutul se împletește cu prezentul, traumele din trecut planează asupra prezentului ca o umbră malefică, demonstrând că unele răni nu se închid niciodată.

Purificare spune povestea a două surori din Estonia comunistă, a căror ghinion a fost să se îndrăgostească de același bărbat. Dar cum cel din urmă putea iubi doar o femeie, de aici începe adevărata dramă...

Sora cea mică, în umbra primei născute, și de această dată se va trezi pe locul doi. Din nefericire însă, nu va putea trăi niciodată împăcată cu gândul că nu a fost aleasă de Hans.

Tragedia familiei începe însă în momentul în care umbra războiului planează asupra sătucului lor, iar bocancii comuniștilor trec nu doar peste hotare, ci și peste cadavre.

Hans este ascuns în casa surorilor, comuniștii le cheamă parmanent la interogatoriu, famila se destramă încet-încet, iar dezumanizarea își înfige adânc ghiarele în inima și așa rănită a mezinei.

În cele din urmă soția și fiica lui Hans sunt deportate, iar acesta rămâne prizonier în casa surorilor, dar și gândurilor chinuitoare.

Iar casa dăinue în timp, până în momentul în care liniștea îi este tulburată de Zara, o apariție bizară, speriată ca o căprioară și în căutare de liniște.

Doar că în căutarea refugiului și a liniștei, Zara va stârni adevărate furtuni, căci poartă după sine nu doar propria-i istorie, ci povestea a trei generații.

Un roman despre mărire și decădere, iubire și ură, obsesie și moarte, înfrângere și purificare.

După cum spun și cei de la The Economist, "Mărirea și decăderea sunt temele alese de Sofi Oksanen pentru romanul său, o carte pe care nu v-aș recomanda s-o citiți noaptea. Ea readuce în memorie lucruri pe care le voiam uitate, grozăvii întamplate în momente de rătăcire ale lumii, și spune povestea a milioane de oameni împinși în mijlocul dezastrului, pentru a-și găsi fericirea spulberatp și destinul aflat la nesfârșit în mâinile unor tirani. Întâmplările sunt văzute prin ochii a doi oameni înstrăinați- o bătrână ciudată și o tânără răzvrătită și traumatizată- amănunt ce face efectul romanului cu atât mai puternic.."

Un roman manifest, ce spune povești de viață, ce urmărește legăturile de familie și dramele ce se nasc din simpla lipsă a iubirii.

Vă recomand din tot sufletul să citiți Purificare de Sofi Oksanen, iar acum puteți găsi romanul pe site-ul TârgulCărții, la un preț special de numai 7 lei.

Și dacă vă place cum scrie Oksanen, intrați aici pentru mai multe romane remarcabile.

8 comentarii:

 1. Wow,interesanta cartea și are un preț super mic. Mulțumesc pentru frumoasa recenzie și pentru recomandare. 😘❤

  RăspundețiȘtergere
 2. Doamne ce pret bun are.

  RăspundețiȘtergere
 3. I-am dat "comanda" în Ro, sper sa mi-o aduca! :)
  Merci!♥

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In 24 de ore ar trebui sa vina, sper sa o primesti. Este extraordinara. De fapt toate cartile autoarei sunt grozave!

   Ștergere