marți, 29 august 2017

Recenzie Aviatorul de Evgheni Vodolazkin

"Timpul este ceea ce avem cel mai puțin. (E. Hemingway)"Când am primit romanul Aviatorul de la Târgul Cărții, am fost cât se poate de fericită! Îmi doream de foarte mult timp să îl citesc pe Evgheni Vodolazkin, iar romanul de față pot spune că a fost cu adevărat un loz câștigător.

Timpul este subiectul principal al cărții, fiind presărată la fiecare filă cu înțelepciune. Dintre multele citate, cel mai mult m-a impresionat unul legat de frumusețe.

"După ce am mâncat pepenele au rămas cojile, netede, verzi, foarte frumoase. Eu n-am lăsat să fie aruncate și le-am pus sub verandă, ca să le mai admir. În ziua următoare își pierduseră luciul, iar după alte două zile s-au zbârcit. Dar eu tot n-am lăsat să fie aruncate la gunoi, fiindcă îmi rămăsese în minte frumusețea lor și au mai stat sub verandă o vreme. Pline de muște. Și atunci am înțeles; frumusețea se veștejește foarte repede"

Timpul capătă dimensiuni cu totul și cu totul neașteptate, iar singurul martor al trecerii ireversibile este Innokenti Platonov. Destinul și parcursul său în viață este unul straniu, Innokenti reușind (nu vă povestesc cum) să ajungă dintr-un lagăr sovietic de maximă siguranță în Rusia anului 1999.

Deși viața îi este puternic zdruncinată, iar tot ce îl leagă de trecut sunt câteva frânturi de amintiri, greu de pus cap la cap, reușește să își refacă viața într-un mod straniu, ajungând în același timp în reflectorul televiziunilor rusești.

Iubirea, războiul, durerea și copilăria se îmbină ca într-un puzzle, rolul lui Innokenti fiind de a pune cap la cap fiecare piesă, în încercarea de a își reconstrui viața.

Alături de Anastasia și Geiger drumul în noua Rusie este mai ușor de străbătut, însă melancolia trecutului apasă pe umerii lui Innokenti, aducând din când în când umbra regretului în oaza de fericire a noului secol.

Cum timpul este neîndurător, clipele lui Innokenti sunt numărate, iar nori negrii își fac apariția pe cerul senin al personajelor romanului.

Finalul cărții este total neașteptat, de-a dreptul surprinzător, dar e musai să îl aflați singuri! 

Eu una știu că mi-aș fi dorit ca romanul să nu se fi terminat niciodată, fiecare pagină a cărții m-a făcut să simt iubirea, ura și euforia personajului Innokenti, să trec de la un secol la altul și de la o stare la alta.

Aviatorul este o adevărată operă de artă, un roman manifest, musai de citit măcar o singură dată în viață!

Dacă sunteți curioși, puteți găsi cartea pe site-ul targulcartii, la un preț special de doar 30 de lei.

4 comentarii:

 1. Valeria Chertes29 august 2017, 23:36

  Multumim pentru recenzie.

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte frumoasa recenzia ta. Acum înteleg eu de ce scrii tu asa frumos! (secretul nostru) 😅

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Merci de aprecieri! Am norocul sa imi pot alege cartile, asa ca, mai rar sa nu imi iasa cartile asa cum imi doresc :)

   Ștergere