luni, 20 februarie 2017

Recenzie Mașenka de Vladimir Nabokov

"Adevăratele povești de dragoste nu au final. (R. Bach)"

Citatul de mai sus reprezintă cel mai bine întreg romanul Mașenka, al cărui autor este Vladimir Nabokov.

Autor cu un repertoriu bogat, dintre care aș putea aminti Lolita, Darul, Privește-l pe Arlechin sau Glorie, nu are cum să nu vă cucerească prin romanele sale.

Mașenka spune povestea lui Lev Ganin, un tânăr ofițer prins între trecut și viitor, fugit din Rusia și ducându-și monotona existență într-o pensiune din Berlin.


Printr-o conjunctură stranie, ajunge să împartă același acoperiș cu soțul Mașenkei, prima lui iubire.

Prin tumultul cotidian Lev rememorează clipele de fericire trăite alături de Mașenka, imaginându-și un noi început la brațul acesteia. Printre rânduri se împletește dragostea față de Rusia, patrie dragă și tânăra copilăroasă, cu panglicuțe în plete, ce i-a furat inima tânărului Ganin.

Odă adusă amorului de toate tipurile, roman dedicat unei rusii ușor idealizate, a iubirii de patrie și de libertate, eroii romanului sunt captivi într-o pensiune ciudată, un soi de casă a umbrelor, tablou macabru al viselor neîmplinite.Împărțind un destin tragic, dureros, personajele cărții amână la nesfârșit clipa evadării, îmbătându-se cu speranțe deșarte și amintiri demult apuse.

Singura bucățică de speranță este Mașenka, ce se transformă în imagine simbol al Rusiei mult iubite.

Ganin vede în această iubire o cale de salvare, un nou început și renașterea sa. Plănuindu-și fuga la brațul Mașenkai, pofta de viață îi revine cu fiecare zi ce trece, până la momentul în care Lev ia decizia de a pleca în lume alături de frumoasa femeie.

Cu puținele-i bagaje, Ganin se îndreaptă spre gara Berlinului animat de speranța întâlnirii cu iubirea și Rusia-mamă, pentru a își construi un alt început.

Finalul vă va lăsa pe toți cu gura căscată, atitudinea lui Lev în fața iubirii fiind de-a dreptul curioasă.

Dacă sunteți curioși să aflați cum se încheie povestea celor doi, puteți găsi romanul Mașenka, la Târgul cărții, acum  la un preț special de doar 23 de lei!!!

Voi ce cărți mai citiți?!15 comentarii:

 1. Mie imi plac cartile rusesti ... Am sa incerc sa o caut in pdf!
  Merci! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cartile rusesti sunt si printre preferatele mele. Sper sa o gasesti in pdf.

   Ștergere
 2. M-ai facut curioasa sa aflu finalul. Musai sa-mi cumpar si sa citesc cartea.

  RăspundețiȘtergere
 3. Daca tot am citit " Inainte sa te cunosc" dar si "Dupa ce te-am pierdut" de Jojo M. acum am inceput "Ultima scrisoare de dragoste" de aceeasi autoare. Se anunta interesanta!

  RăspundețiȘtergere
 4. pana o citesc eu, mai bine ne spui tu finalul :).. ca nurim de curiozitate

  RăspundețiȘtergere