duminică, 26 februarie 2017

Martie și ale sale mărțișoare

Iubesc din toată inima primăvara, soarele, florile și aerul proaspăt. De acest anotimp mă leagă amintiri tare dragi, din copilărie, de pe când locuiam la casă și aveam o grădină uriașă, numai a mea!

Așteptam cu sufletul la gură ivirea primilor ghiocei și de cum se făceau văzute primele frunzulițe verzi, stăteam ca pe ace să verificam în fiecare zi să văd dacă au înflorit sau nu... Iar când în sfârșit, dimineața îi găseam infloriți, frumos parfumați și acaparați de albinuțe zumzăitoare, strângeam un buchețel de flori albe pe care le aduceam în casă ca pe cel mai frumos trofeu!

Iar buchețelul era musai să fie unul generos, ca să scoată cloșca pui mulți și sănătoși (cel puțin la noi așa e tradiția).

Iar cu înflorirea ghioceilor venea și 1 martie și mult iubitele mărțișoare! Căci martie este despre tradiții, frumusețe, iubire și viață; așa cum albul și roșul se împletesc în șnurul mătăsos al mărțișoarelor.Am și acum o cutie din lemn și pânză, dreptunghiulară, primită moștenire de la străbunica mea, în care păstrez cu sfințenie cele mai dragi mărțișoare primite de-a lungul anilor.  Am păstrate mărțișoare și felicitări primite chiar și de bunica. Iar astăzi am ieșit în oraș în căutare de mici simboluri primăvăratice și am rămas dezamăgită.Dezamăgită de modul în care acum este tratată această sărbătoare și în cea s-a transformat... Parfumuri, bijuterii, pantofi, haine sau chinezării- aceasta să fie oare 1 martie al secolului XX?!

Eu una refuz să ader la asemenea practici și să pierdem adevărata semnificație a sărbătorii. 1 martie nu este despre cadouri scumpe sau simboluri făcute pe bandă rulantă într-o țară străină. 1 martie este despre tradiții, obiceiuri și România.


Mărțișorul trebuie să fie ceva mic, simbolic, drăgălaș, ce se poate purta în piept, legat cu un șnur colorat. Se oferă cu toată dragostea din lume, se alege cu grijă și se prinde deasupra inimii (cu siguranța nu e întâmplător lucru ăsta)

Un trifoi, un coșar, floricele, potcoave, indiferent ce simbol am alege, mesajul este același: să ne poarte noroc. Se poartă cu mândrie până pe 8 martie, apoi se păstrează cu sfințenie.

Țin minte și acum, în școala generală cu câtă nerăbdare așteptam ziua asta. Cu câtă atenție alegeam mărțișoarele pentru prietenele mele și întrecerile pe care le făceam la final de zi, să vedem care a primit mai multe...Le duceam într-o pungă acasă, apoi le păstram cu drag, alături de felicitările primite. Băncile ne erau pline de flori, iar întreaga clasă mirosea a crâng proaspăt. De 1 martie toți eram numai un zâmbet și o bucurie, iar orele de curs mult mai frumoase.

Ca să nu mai vorbesc de șorțulețul albastru al uniformei, încărcat cu broșe colorate și șnurulețe mătăsoase.

După ce am văzut astăzi însă, simt că pierdem adevărata semnificație a sărbătorii. 1 martie nu este despre cadouri scumpe sau de firmă, ci despre iubire și apreciere!


Știu, trăim în era consumatorismului, corporațiile își doresc din tot sufletul să ne facă să ne cheltuim salariul pe lucruri inutile, dar cred că ar trebui să nu ne pierdem mintea! Nici în fața brand-urilor, nici în fața chinezăriilor care au invadat piața.

Mărțișorul este mic, simpatic și lucrat cu mult drag de cineva, de un meșter care s-a străduit să îl conceapă și să îl aducă la viață, a pus sentiment în ceea ce meșterea...

Cumpărați astfel de mici minuni și oferiți-le din tot sufletul peroanelor dragi! Prindeți-le în piept și purtați-le cu mândrie, ele sunt un simbol ce ne definește ca popor, ca identitate de neam!

Parfumuri, genți și bijuterii putem cumpăra în orice altă zi din an... nu lăsați reclamele să vă pervertească!

Martie este despre iubire și mărțișoare!!!6 comentarii:

 1. Sa stii ca si eu am asa un cufaras mic in care colectionez majoritatea martisoarelor primite, mi-as putea deschide o taraba atatea sunt, dar mi-e drag de ele sa le vad acolo.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si eu cred ca pot sa imi fac o taraba, sa stii! Dar vorba ta, imi sunt prea dragi. Iar unele sunt primite de la persoane care acum nu mai sunt... iar valoarea lor e inestimabila!

   Ștergere
 2. Numai eu nu am martisoare ... :(((
  Sunt foarte geloasa pe tine! LOL :))
  Acum serios, aici nu ai voie sa culegi ghioceii, desigur daca îi ai în gradina faci ce vrei cu ei ... Martisorul este pur romanesc! Sa sarbatoresti si pentru mine! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ghioceii de care povesteam erau din gradina noastra! Ii avem de mai bine de 40 de ani si ne fac primaverile frumoase.

   Cu siguranta voi sarbatorii pentru toti prietenii si cunostintele mele, plecate peste mari si tari!

   Ștergere
 3. Nu mi-am strans martisoarele, dar fac cu mainile mele martioare gingase din matate rosie si alba pentru baiat ca sa le dea la colege.

  RăspundețiȘtergere