marți, 13 decembrie 2016

Domnii Golovliov de M. E. Saltîkov-Șcedrin

Domnii Golovliov este un roman despre familiei, moravuri și avariție. Un roman complex, chiar caleidoscopic, în care se împletesc comicul și tragicul, iubirea și ura, avariția și lăcomia, tenebrosul și abandonul într-un cerc viicios fără posibilitate de scăpare ; un clasic în adevăratul sens al cuvântului.Acțiunea este plasată în Rusia secolului XIX, urmărind destinul (tragic) a trei generații de moșieri.

Arina Petrovna, personajul central al romanului este și cea care răspândește în jurul celorlalte personaje vălul subțire al fatalismului.

Conducând moșia, dar și pe cei 4 copii ai săi cu o mână de fier, mânată de dorința de înavuțire și de a acumula mereu tot mai mult și mai mult, îndreaptă soarta familiei spre calea pierzaniei!


Intrată într-o căsnicie lipsită de iubire, în scurt timp își "castrează emoțional" soțul și preia frâiele întregii gospodării. Cu beciurile și cămările pline de merinde, atât boierii, cât și servitorii mănâncă în porții mici, mâncarea ce este pe punctul de a se strica sau deja începe să se strice, iar copii familiei primesc cât să nu moară de foame.

Prima lovitură pe care familia o primește, avertisment al ceea ce urmează să se întâmple este fuga fiicei Arinei cu un ofițer, lăsând în urmă două orfane.

Ceilalți fii ai Arinei ajung ca pe parcurs, să își piardă mințile, să dea în patima băuturii ori să cadă în patima avariției supreme.

Cel mai mic dintre fii Arinei, Porfiri, zis și Vampirul este condus de un singur sentiment: dorința de a pune stăpânire pe întreaga avere a Golovliovilor. Lipsit de empatie, stăpânit de patima banilor, ajunge să își saboteze propria familie și să își împingă proprii fii la moarte!

Nepoatele Arinei ajung să fugă în lume, din dorința de a scăpa din ghiarele bunicii, dar ajung actrițe de provincie, iar în cele din urmă una dintre ele se sinucide.

În cele din urmă, Arina se stinge, lăsând în urmă un singur fiu: Porfiri- ce moștenește întreaga avere. Înconjurat de moșii, bănet, păduri și terenuri, dar rămas singur pe lume, realizează într-un final că munca lui este în van fără un moștenitor!

Nepoata și unchiul, bolnavi și scăldați în aburii alcoolului, își duc ultimele zile în conacul bogat, dar pustiu.

Timp în care, din moșia vecină, o verișoară a Golovliovlilor urmărește (așa cum făcea la început și Porfiri Vampirul) deznodământul de la moșie...

Domnii Golovliov nu este doar un roman, este o lecție de viață! Ne vorbește despre importanța relațiilor de familie, despre puterea nefastă pe care o au banii asupra sufletului uman și despre cum o singură ființă, o singură decizie, poate afecta și duce la pieire întregi generații.

Finalul cărții închide cercul despre care vă povesteam la început, oferind cititorului o bună temă de gândire: banii pot cumpăra pe oricine, pot cumpăra orice, dar nu îți pot da un suflet...

Dacă romanul v-a cucerit și pe voi (așa cum m-a cucerit pe mine), îl puteți găsi pe site-ul Editurii All, iar în perioada asta este la reducere. Puteți găsi Domnii Golovliov aici.

Voi ce părere aveți de tema abordată în roman? Pot sau nu banii să dezbine o familie?

9 comentarii:

 1. Romanul pare foarte interesant. Mie nu prea imi place nimic ce este legat de Rusia dar acest roman cred ca merita citit.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este atat de actual, ca ar putea fi folosit drept lectie de viata. Desigur, pe principiul lui asa nu.

   Ștergere
 2. Stiu cazuri concrete in care banii au dezbinat familii. De obicei, cartile sunt scrise pe baza unor fapte reale. am citit cateva carti cu un astfel de subiect si trebuie sa recunosc ca itu da o alta perspectiva asupra vietii..ca ajungi sa multumesti ca esti sarac

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Saracia si bogatia sunt notiuni cat se poate de subiective. Unii pot avea toti banii din lume si sa fie saraci si invers. Totul e chestie de echilibru, iar aici e cel mai greu sa ajungi.

   Ștergere
 3. Candva am citit foarte multa literatura rusa, acum nu mai am timp aproape de loc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E greu cu timpul, recunosc ca si eu citesc mai mult de 80% din carti cand merg cu trenul. Din cand in cand insa, face bine si o carte :)

   Ștergere
 4. Candva am citit foarte multa literatura rusa, acum nu mai am timp aproape de loc.

  RăspundețiȘtergere
 5. Merita citit,și mie îmi plac cărțile rusești,de ex mi-a plăcut Anna Karenina atât de mult încât am citit-o de 2 ori.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Anna Karenina mi-a placut si mie foarte mult. Cartea recunosc ca am citit-o doar o data, insa filmul l-am vazut de mai multe ori.

   Scriu fantastic rusii, au un stil deosebit, ce creioneaza realitatea intr-un mod cat se poate de just.

   Ștergere