joi, 7 iulie 2016

Vacanța din stup

V-ați întrebat vreodată cum arată vacanța de vară pentru albine!? Cum își petrec micuțele zburătoare timpul liber și în ce activități amuzante se implică!? Sau poate credeți că albinuțele nu au clipă de odihnă și muncesc din zori și până în seară pentu aprovizionarea stupilor cu miere delicioasă...

Ei bine, frământată fiind de aceste întrebări, am plecat într-o mică expediție pe dealurile pline de flori ale României, pentru a afla dacă albinele pleacă și ele în vacanță. Ce am descoperit, nu mi-a venit nici mie a crede!

Albinuțele nu doar că pleacă în vacanță, dar au un adevărat resort doar pentru ele, cu toate utilitățile necesare și ceva în plus, o adevărată stațiune turistică, sub sigla Complexului Apicol Veceslav Harnaj, la care puteți arunca un ochi și aici, http://complex-apicol.ro/.


Trebuie să vă mărturisesc că a fost destul de dificil să pătrund în acest resort, fiind unul exclusivist de fel, unde accestul este permis doar albinelor și avizaților în miere. Mi-am plătit intrarea cu un voucher la vreo 4 lanuri de floarea-soarelui și lavandă din Moldova și am primit un permis de 24 de ore pentru a putea vizita întreaga stațiune.

Am avut deosebita plăcere să vorbesc chiar cu regina stațiunii, matca Honey, care mi-a explicat întregul proces prin care albinuțele își pot lua vacanță. Organizarea și planificarea din timp este cheia unei vacanțe reușite și a menținerii activității optime.

Toate albinuțele sunt cazate la Hotelul Stupina, hotel de 4 stele, cu o minunată priveliște spre Lăptișor de Matcă, lacul cu proprietăți curative a stațiunii. Hotelul are și un Spa uriaș, unde albinuțele sunt răsfățate de experți în cosmetică din alte țări. Honey m-a sfătuit să încerc tratamentul cu miere de albine și lăptișor de matcă (tratament la mare căutare printre albinuțe), precum și un masaj cu pulbere de polen și vă spun sincer că m-am simțit ca în Rai. Acum înțeleg cum de albinuțele au așa un spor și chef de muncă după întoarcerea din vacanță.

De la Stupina, am plecat pe Bulevardul Fagurilor spre lacul stațiunii și ne-am oprit pe drum la patiseria resortului. Acolo era un zumzet incredibil, o forfotă de nedescris și o veselie teribilă. Câteva albinuțe proaspăt sosite în vacanță sărbătoreau fericite începutul vacanței. Sociabile din fire ne-au invitat și pe noi să ne alăturăm distracției și am cinstit împreună un pahar de vin din miere și ne-am înfruptat cu fructe înmuiate în miere de salcâm.

Ne-am continuat drumul împreună spre Lăptișor de Matcă, în fluturări de aripi și cântec de antenuțe, cu un chef nebun de a face o baie. Malul lacului era amenajat simpatic foc, cu umbreluțe colorate, hamace chic și terase acoperite cu stuf și un debarcader micuț. Din loc în loc, la umbra unui copac se puteau vedea grupulețe de tinere albine luând picnicul pe malul lacului, în iarba deasă. Alte albine, în costume înflorate se îmbăiau în apa limpede și liniștită a lacului, iar cele mai bătrâne se bucurau de câte un nectar cu pepene la umbra teraselor.

Noi am decis să ne aruncă direct în lac, pentru a ne răcori și a scăpa de zăpușeala din stupină.


Apa Lăptișorului de Matcă musai trebuie să fi fost magică, pentru că m-am simțit pe loc revigorată, mai fericită și cu un chef nebun de viață. Și cu siguranță la fel s-au simțit și noile mele cunoștințe, pentru că a început o bătaie energică de aripi și sclipiri de antene, ce a continuat până seara târziu.

Înainte să îmi iau rămas bun de la albine și să părăsesc stațiunea dedicată exclusiv acestora, Honey m-a invitat la o serbare câmpenească, dedicată primului grup venit în vacanța. Acesta se întorcea a doua zi la muncă, însă tradiția spunea ca ultima zi petrecută în vacanță să fie încheiată cu o serbare.

Mii de felinare din ceară atent scluptată erau atârnate pe Bulevardul Trântorilor, flori de toate culorile și dimensiunile erau aranjate minuțios pe mesele acoperite cu ștergare albe și fel și fel de borcănașe pline cu miere împânzeau mesele.

Trăntori atent ferchezuiți, îmbrăcați în frac și cu jabou conduceau invitatele parfumate și cu rochii din in brodate cu lavandă și alte flori de câmp spre locurile lor, servindu-le cuvinte dulci și sărutări pe sub antene. Matca privea totul atentă și zâmbea ștrengărește când vedea o albinuță roșind până în vârful aripioarelor la șoaptele pline de dulceață ale unui bondar mai îndrăzneț.

Când luna a apărut pe cerul înstelat al nopții în adevărata ei splendoare, o orchestră formată din licurici și fluturi de noapte a dat startul muzicii și toate albinele aflate în vacanță s-au pus pe dansat și cântat.

S-a petrecut până în zori, veselindu-ne și înfruptându-ne din bucate de poveste, iar când soarele mijea timid dintre dealuri, Honey a făcut semn ca orchestra să plece și petrecerea să se încheie. Și-a luat la revedere de la grupul de albine în cinstea căruia se organizase petrecerea și le-a urat spor în muncă. Fiecare albinuță a primit o broșă din mușețel și cuponul pentru următoarea vacanță. Înainte să plec, noile mele prietene m-au înconjurat vesele, zumzăind și bâzâind, oferindu-mi sfaturi care de care mai utile cu privire la produsele apicole, iar Honey mi-a dăruit o coroniță împletită din flori de lavandă, iasomie, mușețel și cimbrișor, pentru viață lungă și sănătate.

Am plecat veselă, revigorată după atâtea bunătăți din miere câte gustasem și cu inima îndoită că îmi părăsesc noile prietene.

M-am trezit brusc când am auzit zumzăit de albine deasupra mea și pentu o secundă nu am știut unde sunt. Când m-am dezmeticit am recunoscut livada bunicii și stupii dragi ai copilăriei mele, unde albinuțele se îngrămădeau să intre. Mi-am adus aminte de vizita la Resort și mi-am zis că totul a fost doar un vis. Asta până când am văzut lângă mine, în iarbă coronița din flori de lavandă... O albină a venit în zbor și s-a așezat pe umărul meu, apoi a zburat repede, ducând cu ea în zare mirosul de vacanță și lăptișor de matcă. Din stup ieșea un grup măricel de albine ce se îndrepta spre Complexul Veceslav- un nou grup pleca spre vacanța mult așteptată.

Atunci mi-am dorit să fi fost una din albinuțele acelea ce avea ocazia să își inmoaie aripioarele în lacul Lăptișor de Matcă.

Cu gândul la ziua minunată petrecută alături de Honey mi-am zis că albinele știu să își organizeze  vacanțele mult mai bine ca noi.

Voi ce ziceți, ați vrea să petreceți o vacanță ca albinele din poveste?!

6 comentarii:

 1. Albinuta asta a plecat in vacanta! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Plang in pumni dupa o vacanta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si eu ma gandesc cu mare drag la cateva zile la mare!

   Ștergere
 3. Asa vacanta as cam vrea si eu.

  RăspundețiȘtergere