joi, 30 iunie 2016

Căsuța noastră, cuibușor de nebunii

Vă mai amintiți postarea aceea în care îmi exprimam IMENSA dorința de a avea (cât de curând posibil) căsuța visurilor cu zorele de toate culorile la portiță, construită pe tărâmuri de poveste?!


Căsuța încă nu s-a materializat- nici terenul, dar prevăzătoare din fire, am început documentația cu privire la detaliile necesare ridicării unei căsuțe trainice, pe maluri dunărene.

Și pentru că pe lângă aspectul estetic, știți voi- floricele, chioșcuri răcoroase acoperite de iederă, leagăne cu aspect vintage și alte mici artificii, la fel de importantă este și izolarea căsuței.

Și tot cercetând și studiind, am aflat că materialele destinate izolării diferă în funcție de așezarea geografică a căsuței (de vis). Și pentru că eu îmi doresc una aproape de malurile dunărene, mi se recomandă materialele pentru zonele joase ale României.


Citind manualul pus la dispoziție de cei de la Confort pentru Casa ta mi-am adus aminte de copilăria petrecută la străbunici, pe malurile Siretului, unde oamenii își construiau casele și prispele din chirpici, aveau acoperiș din stuf și își doseau sticlele de vin în gropi răcoroase în pământ.

Construirea unei case era treabă complicată, la care lua parte întreaga comunitate, ajutând care cum putea. De aceea, la izolarea căsuței mele cu siguranță aș chema în ajutor și câțiva localnici mai pricepuți care să ne instruiască în ale tradiționalului, căci eu deși priveam cu fascinație (asta pe la 3-4 ani) ridicarea unei case și izolarea ei, habar nu am cum se procedează.

Cu vecinii, prietenii, rudele, înțelepții locului, important e ca la final căsuța să fie izolată și să avem căldură și confort, indiferent de lună!


Și dacă am putea să izolăm căminul și de rea-voință, boli și alte atrocități fugite din cutia Pandorei, ar fi minunat. Desigur, gândurile bune și gândirea pozitivă ar putea fi de ajutor- sau poate niște tufe de busuioc la portiță, cine știe. Din păcate însă, mai greu să izolezi casa de gânduri rele- important e să o ferești măcar de vremuri crude!

Și pentru că pe plan imaginar căsuța e terminată, gata izolată, grădina verde și plină de flori, terasa umbrită și fructele în plin pârg, vă invit pe toți, cu mic cu mare, să bem o limonadă rece la umbra alunilor, că după atâta muncă grea, merităm puțină relaxare.

Și după intrăm în camera de oaspeți, unde e răcoare și bine, să încingem un joc de cărți, cu luna mijind dintre nori și orăcăitul broaștelor pe fundal.

6 comentarii:

 1. Eu va ajut cu semintele de zorele! Si alte floricele.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E bine. Avem florile, ne mai trebuie doar casa! :)

   Ștergere
 2. Nu cred ca m-as apuca de construit, nu am atata rabdare :)) E adevarat ca partea buna e ca iti faci casa pe plac. Dar sunt muulte casute frumoase din care se poate alege :)
  Toate ajung incet incet..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai dreptate-mai ales cu ultima parte. Vorba aia, toate la timpul lor ! :)

   Ștergere
 3. Cu siguranta o sa vina si casuta visata!!!! Contribui si eu cu flori pentru ea! cu drag, Ioana

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ooooo multumesc mult mult mult de tot! O gradina uriasa de flori nu strica niciodata. Plus ca bucura ochii si inima.

   Ștergere