vineri, 27 mai 2016

Q-AGEING: Creating better lives for the over 60sQ--AGEING: Creating better lives for the over 60's, este un proiect european, inițiat în Italia, a cărui scop este de a îmbunătății calitatea vieții bătrânilor.


Dat fiind numărul din ce în ce mai mare a persoanelor trecute de 60 de ani, la nivel european, era necesar a se pune bazele unor centre dedicate acestor categorii. Creșterea nivelului de trai, noile descoperiri din sistemul medical, precum și îmbunătățirea acestuia din urmă, duc la creșterea speranței de viață.

Deși este un fapt îmbucurător, la o privire mai atentă, putem lesne descoperi o serie de dificultăți cu care această categorie se confruntă. Ajungi la vârsta pensiei, după ani întregi de activitate susținută, în care aceste persoane erau pline de energie, vivace, simțeau că sunt importanți contrubutori la bunul mers al societății, brusc se confruntă cu prea mult timp liber.


Astfel, iau naștere probleme de ordin psihologic, social sau fizic, ce afectează, mai devreme sau mai târziu, calitatea vieții. Coroborate cu relații sociale din ce în ce mai reduse, rezultatul poate fi concretizat în tendințe depresive sau depresie.

Plecând de la ipotezele de mai sus, inițiatorii proiectului Q-AGEING: Creating better lives for the over 60s, și-au inițiat cercetările plecând de la studii amănunțite asupra mediului de trai, locului de muncă și a stării de sănătate a populației vizate.

Țări precum Germania, Italia, Ungaria, Polonia și Slovenia au luat parte la proiect, în urma cercetărilor punând bazele unor programe pilot pentru îmbunătățirea nivelului de trai a bătrânilor. De asemenea, au conceput și un program pentru instituțiile statului, program a cărui menire este de a implica mai mult bătrânii în societate.

Astfel, un număr de 18 proiecte pilot și-au dovedit aplicapilitatea, evidențiind modul în care contribuția și implicarea bătrânilor în societate, aduce adevărate beneficii. Dintre acestea amintim de "SkypeCare" din Ungaria.


Q-AGEING: Creating better lives for the over 60s, a adus de asemenea în prim-plan nevoia de a construi mai multe centre de divertisment pentru bătrâni, de a asigura un transport în comun ce satisface nevoile de mobilitate a acestora și creșterea numărului de parcuri și spații în aer liber, destinate acestei categorii de vârstă.

De asemenea, implicarea bătrânilor în creșterea copiilor, le poate readuce sentimentul de utilitate, scăzând astfel riscul depresiei și al sentimentelor de inutilitate, singurătate și tristețe. Implicându-i în astfel de activități, se creează și cercuri sociale, fiindu-le mai ușor să interacționeze cu persoane de aceleași vârste, cu aceleași interese și griji.


Trăind de mică printre bătrâni, pot afirma că acest proiect m-a cucerit tocmai prin faptul că își propune să înlăture prejudecăți, dar și să demonstreze importanța și aportul pozitiv a bătrânilor în societate. Schimbând mentalități precum bătrânii sunt inutili, nu mai sunt buni de nimic, mai mult încurcă, nu se descurcă cu tehnologia, se pun bazele unei societății sănătoase.

Pensionarea sau depășirea vârstei de 65-70 de ani nu înseamnă sfârșitul vieții, ci începutul unei noi perioade. O societate normală nu trebuie să își dea la o parte bătrânii, să îi uite sau să îi ignore, ci să îi integreze, să "profite" de cunoștințele și disponibilitatea lor.

Ca și copil am învățat foarte multe de la bătrânii care mă înconjurau, lucruri ce îmi sunt utile și acum, deși am 25 de ani și trăiesc în secolul vitezei și a digitalizării.

Nu degeaba se spune că cine nu are bătrâni să-și cumpere.

Consider că un astfel de proiect ar fi cât se poate de util și în România, unde rata depresiei în rândul bătrânilor este ridicată, iar societatea tinde să uite de această categorie, abandonând-o în singurătate și uitarea.

Poate ar trebui să ne amintim mai des de zicătorile noastre și să le urmăm exemplul, căci învățătura populară zice că pe orice bătrân să-l cintești ca pe un părinte.
Sursă citat I
Sursă citat II
Sursă citat III
Sursă citat IV

2 comentarii:

  1. Eu zic sa faci un centru de impletit pentru batrani. Faceti fulare si le dati orfanilor. Ce zici?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita incercat, sunt sigura ca ambele categorii ar fi foarte incantate.

      Ștergere