joi, 12 martie 2015

Joc distractiv pentru pitici mari și mici

Vă amintiți când vă povesteam că lucrez cu elevi de diferite vârste!? Ei bine, astăzi vreau să vă prezint un joc cu mare priză la piticuți, indiferent de vârstă, joc care poate îmbrăca sute de variante și de care copii nu se vor plictisi prea repede! Și, pentru a mă mândri puțin, joc creat de mine...

Pentru a "construi" acest joc aveți nevoie de câteva materiale:

- găoace goale de la ouăle Kinder
- bilețele colorate
- un recipient încăpător în care să puneți găoacele
- pixuri, carioci, etc.

Ce aveți de făcut:

Tăiați fâșii de diferite culori pe care scrieți diferite mesaje (o să vă dau câteva exemple mai jos), împăturiți-le frumos și ascundeți-le în găoacele de ou.
Amestecați mai multe astfel de găoace și puneți-le într-un recipient.
Îndemnați copilul să extragă o găoace, să o desfacă și să urmeze îndemnul găsit pe hârtiuța colorată!


Exemple de întrebuințări a jocului:

1. Cu un grup de copii, pentru încurajarea comunicării. În acest caz pe bilețelele colorate o să scrieți sarcini/exerciții ce presupun relatarea verbală a diferite întâmplări de viață, preferințe, întâmplări amuzante.

Ex: Povestește-ne o întâmplare amuzantă din copilăria ta. Crezi că e o amintire pe care să o mai povestești și la 100 de ani?
Ex: Povestește-ne câte ceva despre emisiunea ta preferată. De ce îți place emisiunea? Ai vrea să o urmărească și prietenii tăi?

2. Cu propriul copil, în jocuri de tipul părinte-copil. Pentru a încuraja comunicarea între copil și părinți, un mod plăcut de a petrece timpul, dar și de a afla mai multe unul despre celălalt.

Ex: Dacă ai fi părinte pentru o zi ce ai dori să faci împreună cu copilul tău?
Ex: Cea mai amuzantă întămplare de la școală săptămâna asta a fost...
Ex: Cel mai bine te-ai simțit atunci când (întrebare pentru părinte)

În acest caz este important ca și părintele să participe la joc și să extragă găoace de ou. De asemenea, puteți încuraja copilul să adauge și el întrebări/activități pentru părinți. Astfel se vor simți apreciați, importanți, încurajați și ascultați. Lucruri foarte importante pentru copii, mai ales în perioada în care încă își formează stima de sine.

3. În cabinetele de asistență psihopedagogică sau cu o clasă de elevi, în rezolvarea unor conflicte, pentru a întări relațiile dintre copii sau pentru a găsi rezolvări la conflicte diverse.


Sper să puneți în practică joculețul.... Și puteți să îl utilizați și pentru adulți, în cuplu, etc. Imaginație și ceva interes să aveți.

La finalul jocului puteți oferi mici recompense pentru participanți. Bombonele, ciocolățele, etc. Nu ceva scump, ci simbolic, dar care conferă un sentiment de apreciere și mulțumire.


5 comentarii: