marți, 31 iulie 2018

Recenzie Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut

"Părinții au mâncat aguridă și copiilor li s-au șterpezit dinții!"
E drept că aveam pregătită o altă postare pentru astăzi, dar până la urmă mi-am zis să vorbim despre acest roman, căci prea mi-a plăcut!

Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut a apărut la editura Polirom, în colecția Ego proză, sub penița scriitoarei Tatiana Niculescu Bran. 

Romanul l-am cumpărat din rețeaua Libmag, cu scopul de a îl oferi în dar bunicii mele, la rândul ei basarabeancă. Și cum s-a arătat atât de entuziastmată după ce a terminat povestea domniței Marina, am profitat de o clipă liberă și am devorat-o (la un cappuccino spumos, desigur)!


Pe scurt, domnița Marina este surprinsă într-o zi de un basarabean misterios, cu o vârstă indefinită și care este în căutarea casei ideale în care să își retrăiască amintirile din copilărie.

Marina, o domniță a epocii post-decembriste și agent imobiliar primește misiunea de a găsi casa perfectă pentru Ilie Hagiu aka basarabeanul necunoscut.

Povestea ia întorsături ciudate și totul se petrece într-o adevărată atmosferă de basm, destinele celor doi ajungând să se împletească în mod straniu- dacă Ilie își dorește cu orice preț să își amintească, Marina vrea din tot sufletul să uite...

Treptat, domnița ajunge să îi cunoască povestea de viață a lui Ilie, cu bune și cu rele, cu refugii și greutăți, părinți, bunici, unghi și strămoși atât de îndepărtați... toate cufundate într-o aromă amețitoare de cozonac proaspăt și iubire necondiționată.

Pe măsură ce povestea vieții lui Ilie Hagiu începe să se desfășoare în fața ochilor protagoniștilor romanului, Marina descoperă noi și noi secrete despre propria ei familie...

Viața se împletește cu moartea, greșelile părinților planează asemenea unor harpii asupra copiilor, ca totul să culmineze cu eliberarea pricinuită de plecarea mult prea surprinzătoare a celor dragi din lumea viilor...

Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut este o carte despre povești de viață, despre familie, zbucium interior, greșeli părintești dar și despre diferența dintre generații și alte familii.

Un roman pe care toți ar trebui să îl citim, căci departe de a fi o simplă carte, este o lecție de viață! Iar dacă mai aveți și rădăcini basarabene, atunci cartea Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut e musai să o citiți!

Informații Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut
Ed. Polirom, colecția Ego Proză
Nr. pag. 233
Public țintă 18+
Nota mea 10++++
Preț 10 lei

2 comentarii: