Treceți la conținutul principal

Book review: The children's train by Viola Ardone











"Ameri, uneori te iubește mai mult cel care te lasă să pleci decât cel care te ține pe loc."









Viola Ardone is an italian writer, born in 1794, in Napoli. With a licence degree in literature, she is teaching latin and italian at a school in Napoli. She also writted La ricetta del cuore in subbuglio and Una rivoluzione sentimentale.

The children's train ( I treni dei Bambini) is a book about love, poverty and hard choices.

The action in these novel begins in 1946 and continues till 1994, following the destiny of Amerigo Speranza.

Amerigo will leave with the children's train, in the northern Italy, in what at that time the communists believed to be a good idea.

Ameri is a poor little boy from the south of Italy, with no father, living just with his mother and trying to make a living. 

When his mother decides to enroll Ameri in the train project, his life and destiny will be changed forever.

Amerigo always wanted (and dreamed) to play the violin, and by pure luck (or destiny) the house where he ends up is one of art lovers, especially music.

It's the first time when Ameri sees the good life, he is not hungry anymore, has 3 new brothers, he goes to school and finds love; or, at least some other kind of love.

His new "father", who makes musical instruments gives Ameri a violin and with a friend of hims, that's a music teacher, Ameri learns how to play it.

The hard part comes when Amerigo has to go back to his mother. Although he loves her, after he saw life can be better, it's hard for him to readjust to the old live. 

So, in a moment of frustration, he takes the train and rans from home, back to the family in north. He continues to study the violin, gets in to the Music Academy and becomes famous... but at what price?!

Since that day, the day when he ran away, Ameri won't come back home to visit his mother; until 1994, when something happens, something that will chance Amerigo forever...

"Și îmi spui asta tocmai mie, Maddalena, care am fost urcat într-un tren la șapte ani? Într-o parte era mama, în cealaltă tot ceea ce îmi doream: o familie, o casă, o cameră numai pentru mine, mâncare caldă, vioara. Un bărbat dispus să-mi dea numele lui. Am fost ajutat, e adevărat, dar am îndurat și multă rușine. Ospitalitatea, solidaritatea cum spui tu, are și un gust amar, pentru ambele părți, atât pentru cei care dau, cât și pentru cei care primesc. "


Trenul copiilor este un roman despre durere, renunțare, succes și iubire. Este despre cum părți dintre noi rămân în urmă, la cei pe care îi iubim, dar alături de care nu putem fi, acest lucru schimbându-ne pentru totdeauna...

"Floarea se va ofili mâine sau poimâine, nu contează. Gândul la tine nu se va ofili niciodată. Toți anii pe care i-am petrecut departe unul de altul au fost o  lungă scrisoare de iubire, fiecare notă pe care am cântat-o am cântat-o pentru tine. Nu am ce să-ți spun altceva. Nu am nevoie să aflu niciun răspuns. Despre tatăl meu, despre Agostino, despre îndepărtarea ta și despre tăcerile noastre. Îndoielile rămân și mi le păstrez, le port cu mine să-mi țină tovărășie. Nu am rezolvat nimic, nu are importanță (...) ce nu ne-am spus nu ne vom mai spune...."


Informații Trenul copiilor de Viola Ardone

Editura Meteor Press
Nr. pag. 254
Nota mea 10+
Public țintă 17+


#mustread

Comentarii

  1. Valeria Chertes19 mai 2020 la 23:20

    O carte interesanta,mulțumim pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag. Cred ca este una dintre cele mai bune carti citite de mine pe 2020 (pana acum, anul inca mai are multe luni la dispozitie)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a

Lansare Betano în România

Vă tot "amenințam" pe  Facebook  că vă spun pe unde am umblat ieri. Ei bine, a venit și momentul mult așteptat. Prin intermediul  Blogal Initiative  am avut plăcerea să iau parte la lansarea platformei on-line de pariur,  Betano . Lansarea a avut loc  Stadio- Restaurant cu Atrium  (un loc tare simpatic, sigur mai trec pe la ei- m-au cucerit cu cănuțele de cappuccino). Revenind la evenimentul de lansare, vă las mai jos câteva date oficiale, pentru că it's a must când vine vorba de astfel de proiecte. Comunicatul de presă spune cam așa: "Lider pe piața pariurilor sportive din Grecia și Cipru (sub marca Stoiximan), compania oferă pe piața din România produse de top, transmisiuni live ale competițiilor sportive și live casino, precum și servicii de înaltă calitate pentru membrii săi. Jucătorii au acces la peste 4.500 de ligi sportive locale și internaționale de top și pot paria pe 35 de tipuri de sporturi și activități, care se desfășoară oriunde