Și trece trenul copilăriei și nu se oprește decât la vămile cerului. ( I. Caragea)
Cartea aceasta își așteaptă cuminte recenzia încă de anul trecut. Acum, iată că i-a venit și ei rândul. Dar așteptarea a meritat, pentru că este o carte #mustread.
Atunci când am primit-o de la cei de la Târgul Cărții m-am apucat imediat să o citesc! Și mi-a plăcut enorom- aș spune chiar mai presus de cuvinte. Poate din această cauză mi-a trebuit un an ca să pot vorbi despre ea.
Pentru a înțelege mai bine romanul, este important să lămurim ce înseamnă această mișcare Orphan Train. Între anii 1854-1929 în America, copii abandonați, orfani, ai străzii etc. erau "strânși" din zonele aglomerate și din orașe și trimiși cu trenurile (cu precădere spre Midwest) către familii adoptive, părinți sociali etc.
În acest interval de timp, se aproximează că ar fi fost transportați aproximativ 200000 de copii.
Trenul orfanilor, de Christine Kline povestește despre această mișcare, a cărui protagonist a fost și Vivian Daly, trimisă cu trenul de la New York către un viitor nesigur.
Acțiunea cărții se petrece pe două planuri ce alternează; trecut-prezent, ceea face ușor pentru cititor să înțeleagă felul în care erau văzuți orfanii în 1800 față de 2011.
Vivian Daly este o supraviețuitoare a trenurilor orafnilor, am putea spune chiar o luptătoare. La doar nouă ani, venită cu părinții în America pentru o viață mai bună, rămâne singură și ajunge un alt suflet captiv al trenurilor cu orfani.
Firea ei o ajută să treacă peste greutăți și răzbată, chiar dacă viața a fost departe de a fi bună sau ușoară. După câțiva ani Vivian se întoarce în est, având o viață liniștită. Totuși, în pod, într-o valijoară se ascund urmele trecutului ei dureros.
Dar când în viața lui Vivian apare o adolescență problematică, pe numele ei Molly Ayer, ce ca să scape de școala de corecție se oferă să o ajute pe bătrână să își curețe podul, lucrurile iau o întorsătură aparte...
... deși la prima vedere extrem de diferite, pe parcurs ce lucrurile încep să iasă la iveală, cititorul descoperă că cele două femei sunt mai asemănătoare decât ar fi crezut...
Deși cartea rămâne o ficțiune, ea este bazată pe întâmplări reale, ceea ce îi dă un farmec cu totul și cu totul aparte. Durerea, exploatarea, cruzimea, delăsarea societății, mizeria umană, toate sunt atent creionate în această poveste fermecătoare și înspăimântătoare în același timp.
Înspăimântătoare prin ororile istorisite, fermecătoare prin micile victorii ale personajelor și capacitatea lor de a își păstra umanitatea indiferent de cruzimile la care au fost supuse.
Din păcate frumusețea romanului Trenul orfanilor nu poate fi transpusă în cuvinte, tot ce vă rămâne să faceți pentru a vă convinge fiind să îl citiți.
Și poate să continuați și cu Fetița din trenul orfanilor, pentru o imagine completă.
Informații Trenul Orfanilor de Christina Kline
Ed. Trei
Colecția Fiction Connection
Public țintă 17+
Nota mea 10
Preț aprox. 40 lei
#mustread #targulcartii
Multumesc pentru recenzie :D de abia astept sa o citesc si eu.
RăspundețiȘtergereCu mare drag! Astept impresii.
Ștergere