Treceți la conținutul principal

De vorba cu Barza- tabuuri și durere

Din fericire (sau nu), fac parte din generația post-comunistă, ceea ce poate spune despre mine că nu sunt (încă) foarte bătrână, dar și că m-am "bucurat" de o educație încă mult influențată de perioada comunistă.

Multe subiecte erau încă tabu, exista încă ideea că nimeni nu trebuie să știe prin ce treci, cât suferi sau ce probleme ai, multe erau băgate sub preș ori considerate o rușine.

Educația sexuală și nu numai era mai degrabă o notă informativă și o amenințare despre a nu rămâne însărcinată ori a veni acasă cu o boală... un soi de sperietoare și nimic practic, concret, care chiar să te ajute sau să te protejeze de cele de mai sus.

Despre menstruație, ce pot spune... cea care mi-a vorbit prima oară despre asta a fost mama și nu pot spune că am primit cine știe ce informații wow. Dar, spre deosebire de alte prietene ori colege, măcar aveam ceva informații și în momentul în care am intrat în rândul femeilor nu am crezut că o să mor sau că am o boală gravă.


Au trecut aproape 30 de ani de când nu mai suntem sub comunism, dar observ că în ceea ce privește educația sexuală, informarea tinerilor and co., suntem poate chiar mai rău...

BTS-urile sunt ceva rușinos, venirea menstruației o chestie nasoală, informațiile sunt incomplete sau mult deformate.

Drept pentru care, alături de Barza m-am decis să scriu câteva rânduri despre experiența mea personală, despre tabuuri, dureri și "treburi" femeiești: menstruație, sarcină și fertilitate.




Vreau să subliniez (iar) că această postare se bazeaza strict pe experiențele mele personale, iar prin intermediul ei îmi doresc să cresc (măcar puțin) conștientizarea asupra a tot ceea ce înseamnă treburile ori problemele femeiești....

Încă de la început termenul de treabă ori problemă pentru a defini niște modificări fiziologice firești consider că este greșit, tocmai pentru că aduce o umbră negativă asupra menstruației, sarcinii, fertilității ori a lipsei ei etc.

Toate sunt chestiuni firești, normale, schimbări prin care orice femeie sau fată trece și despre care ar trebui să avem mult mai multe informații ( dar atenție, CORECTE), să putem vorbi deschis despre asta și să existe chiar și grupuri de suport. Mai avem mult până acolo, dar consider că pașii micuți (ca această postare) sunt adevărații pași spre schimbările adevărate.

Revenind la experiențele personale, având o bază (oferită ce-i drept de propria mamă, simpluț, rudimentar și expeditiv) nu am avut un șoc când m-a vizitat prima menstruație. Iar pentru o bună perioadă de timp, tot acest ciclu lunar nu a fost o corvoadă sau o bătaie de cap. Până prin clasa a XII a, când ceva s-a schimbat și fiecare lună era o corvoadă pentru mine.

Dureri atroce ( de cap, burtă, spate), ce mă țintuiau prima zi la pat, fără să pot mânca ori să merg la școală, deși până atunci nu simțeam nici cel mai mic inconvenient. M-am speriat, am încercat să caut sfaturi, dar cumva tot ce mi-a fost spus a fost un e normal, se mai întâmplă, o să îți treacă după ce faci un copil... ia o pastilă, toate trecem sau am trecut prin asta.

Și uite așa, sub puterea lui taci și-ndură, am trăit mai bine de 6-7 ani  cu groază că în fiecare lună urma să mă zvârcolesc cel puțin o zi cu niște dureri groaznice. Dar, de, ce să-i faci, trebuie să suport până apare primul copil...

Asta până când efectiv am ajuns să nu mai suport durerile respective și moartă-coaptă m-am prezentat la un medic specialist. Moment ce mi-a schimbat total percepția asupra a tot ceea ce înseamnă dureri, cauze, ideea stupidă de a sta și a îndura și multe alte mituri și tabuuri.

Pe lângă faptul că mi-a recomandat niște pastile potrivite problemelor mele, alimente potrivite, exerciții și soluții UTILE, cum ar fi plasturi împotriva durerilor menstruale Barza.

Dacă până atunci îmi era frică să mă trezesc cu ciclu în timpul săptămânii, căci nu puteam ajunge la școala ori la muncă, treptat am reușit să scap de aceste dureri și să pot trăi ca un om normal.

Plasturii Barza sunt pe bază de cărbune activ, generează o căldură terapeutică și calmează (firesc) durerile menstruale până la 12 ore- chiar și pe cele groaznice, așa cum aveam eu. Și este eficient și în cazul în care aceste dureri erau însoțite și de înțepături în spate.

Plasturele nu trebuie lipit direct pe piele, ci se pune pe lenjerie, este confortabil, nici nu îl simțiți și se poate purta pe parcursul întregii zile.

Scopul acestor plasturi este de a reduce durerile menstruale (calmează durerea și inflamația pelvină cronică), prin încălzirea zonei abdominale și punerea sângelui în mișcare.

Pot spune că utilizarea acestor plasturi, un regim de viață sănătos (din punct de vedere alimentar), mișcarea și ceaiurile de salvie au fost pentru mine a real life changer! În bine, desigur.

Cât despre îndură, că trece când o să ai primul copil, pentru mine și multe alte fete acest îndemn e un mito-tabuu ce ne-a țintuit într-o situație stupidă, ce putea fi lesne rezolvată prin vizita la un medic specialist.

Și dacă în cazul meu, cauza durerilor nu a fost ceva graz, alte fete nu au acest noroc. Așadar, dărâmați miturile, informați-vă și treceți peste rușine: apelați la specialiști în domeniu!

Pentru orice întrebări vă stau și eu la dispoziție. Dacă vreți să aflați mai multe despre produsele celor de la Barza, aruncați un ochi aici.

Iar eu voi continua toată luna mai să vorbesc și despre alte mituri și tabuuri, precum fertilitatea, sarcina și menopauza.


Stay tuned!






Sursă foto



Comentarii

  1. Valeria Chertes13 mai 2019 la 22:35

    Mulțumim pentru recomandare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci de recomandare ... dar nu am ce sa fac cu "Barza"! Hahahaha ..
    Nu sa terminat super blogul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai "barza" asta are o gramada de chestii faine, pentru toate femeile, de la A la Z. Mie imi sunt tare dragi pentru ca au fost singurii (de pe piata de aici din Romania) care chiar s-au gandit la femeie, nevoile si problemele lor si au incercat sa aduca produse care mai de care. Pe mine m-au ajutat foarte mult. Super Blog-ul s-a terminat de mult timp.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a