Treceți la conținutul principal

Recenzie Jurnalul Aurorei Serafim de Sidonia Drăgușanu

Pe Sidonia Drăgușanu am descoperit-o recent, când am avut ocazia să citesc romanul Într-o gară mică, roman ce mi-a plăcut foarte mult.

Și cum totul în viață are propriul curs, competiția Super Blog mi-a oferit șansa de a mai citi o carte a autoarei mai sus menționate. Așadar, următorul titlu din proiectul #2019booksforsoul este Jurnalul Aurorei Serafim.




Personajul principal este, după cum lesne vă puteți imagina, Aurora Serafim, educatoare la un cămin de zi din București, de pe celebra vreme a comunismului.

Divorțată și cu inima frântă, Aurora se refugiază în muncă, dedicându-se în totalitate elevilor din grupa ei.

Romanul este scris ca un jurnal, Auora înșirându-și gândurile cele mai de preț pe hârtie, ori de câte ori simte nevoia. Din acest jurnal aflăm că în micul ei cerc se mai învârt directoarea căminului, o veche prietenă din copilărie ce reintră brusc și tumultos în viața Aurorei, elevii săi, un inginer cu gemeni cam poznași, dar și medicul căminului.

Cu o copilărie zbuciumată, fiind crescută de bunici după moartea tatălui și o adolescentă chinuită, învățată fiind să facă mereu pe plac altora, nu ne miră că Aurora a dat peste un bărbat nepotrivit, relația lor terminându-se într-o manieră nefericită.

Din momentul rupturii de soțul său, un pictor excentric (și cam ratat aș adăuga eu), începe adevăratul drum al transformării Aurorei. Abia din acel moment se maturizează și începe să devină cu adevărat independentă.

Iar cel  mai bun loc pentru a face asta se dovedește căminul de zi- unde Aurora a ajuns printr-o simplă întâmplare.

Cea care vine să îi tulbure liniștea este Lavinia, prietena din copilărie. Cumva cele două reprezintă partea întunecată și cea luminoasă a feminității. Dacă Aurora (după cum îi sugerează și numele) este blândă, muncitoare, candidă, Lavina este vampa sexy, femeia fatală, aflată permanent în căutarea unei victime.

Horia, medicul căminului le poartă micuților o iubire sinceră și este extrem de protector. Tot el este cel care reușește să o atragă pe Aurora într-un joc încântător de iubire și speranță.

"Ne-am oprit aseară sub salcâmul de pe ale cărui crengi Horia a scuturat într-o seară pulbere de zăpadă pe părul meu în seara în care mi-a spus: Uite așa aș vrea să te scutur de umeri, să te scutur zdravăn, Aurora Serafim, să te trezesc!"

Ce îmi place mult la felul în care este scris romanul este atenția la detalii, felul în care fiecare personaj este surprins în adevărata sa esență. Dramele, bucuriile și micile întâmplări mai puțin fericire. Dăruirea, altruismul, dar și răutatea și meschinăria unora. Drumul devenirii din fetiță în femeie, de la rățușca cea urâtă la minunata și eleganta lebădă.

O poveste în care mai toate ne-am putea regăsis- și dacă nu ne răgăsim pe noi, atunci cu siguranță pe cineva apropiat.

Deznodământul a fost cu adevărat pe placul meu, prezentând nu doar împlinirea prin iubire, ci și o dovadă de altruism și bunătate cum rar se mai întâlnește. 

Ce nu mi-a plăcut totuși la acest roman este maniera propagandistică în care este scris. Sunt precizate și fragmentele pe care autoarea a fost nevoită să le introducă, obligată fiind de sistemele vremii (să nu uităm că romanul a fost scris în perioada comunistă, acțiunea petrecându-se tot atunci). Sunt conștientă ca așa era, dar tot nu mă încântă.

Dacă vă doriți să citiți o carte care să vă facă să zâmbiți, să vă bine-dispună și să vă ofere un sentiment de căldură sufletească, atunci Jurnalul Aurorei Serafim este ce vă trebuie! Eu recomand cartea cu mare drag. Povestea este frumoasă, personajele bine creionate, se citește ușor și oferă exemple cât se poate de reale și încă de actualitate pentru diferite tipologii umane. De fapt, chiar dacă a fost scrisă în 1957, îndrăznesc să afirmă că de atunci nimic nu s-a schimbat în societatea românească.... 


Informații Jurnalul Aurorei Serafim


Ed. Hoffman
Preț aprox. 20 lei
Nr. pag. 240
Public țintă 18+
Nota mea 10


"Dacă n-ar fi iubirea, m-aș teme de viață. (G. Vieru)"



Comentarii

  1. O recenzie frumoasa,mulțumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. Parca am mai scris pe undeva ca nu am citit nimic de aceasta autoare!
    Recenzia ta este ca de obicei foarte frumoasa si pe înteles!
    Mi-a facut placere sa o citesc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, la recenzia romanului "Intr-o gara mica". E o scriitoare usor de citit, cartile ei reusesc sa te relaxeze.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a